Η Σφαγή των Θεσσαλονικέων το 390 μ. Χ.

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Η Σφαγή των Θεσσαλονικέων το 390 μ.Χ.:

Η Σφαγή των Θεσσαλονικέων το 390 μ.Χ. Εργασία στο μάθημα της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ιστορίας του μαθητή Μαρουλίδη Παναγιώτη Β΄ Γυμνασίου Σχ. Έτος: 2015-2016

Πού έγιναν τα γεγονότα;:

Πού έγιναν τα γεγονότα; Τα γεγονότα έγιναν στον Ιππόδρομο της πόλης, όπου πριν γίνει το γεγονός είχαν δημιουργηθεί εντάσεις , αφού ο λαός σκότωσε ένα μεγάλο μέρος της φρουράς της πόλης που αποτελούνταν από Γότθους αξιωματικούς και μισθοφόρους .

Αναπαράσταση του Ιππόδρομου:

Αναπαράσταση του Ιππόδρομου

Τα ερείπια του Ιππόδρομου:

Τα ερείπια του Ιππόδρομου

Η θέση του Ιππόδρομου στη σημερινή Θεσσαλονίκη:

Η θέση του Ιππόδρομου στη σημερινή Θεσσαλονίκη

Πότε διαδραματίζονται τα γεγονότα;:

Πότε διαδραματίζονται τα γεγονότα; Τα γεγονότα διαδραματίζονται το 390 μ.Χ., οπότε αυτοκράτορας είναι ο Θεοδόσιος Α΄, σε μία δύσκολη εποχή για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου υπάρχουν διώξεις των οπαδών της αρχαίας θρησκείας και σε λίγα χρόνια θα διαχωριστεί σε δύο τμήματα (395μ.Χ.)

Ποια ήταν η κατάσταση στην αυτοκρατορία;:

Ποια ήταν η κατάσταση στην αυτοκρατορία; Την περίοδο αυτή , η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία προσπαθεί να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τα γειτονικά της κράτη. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος κάλεσε τους Γότθους να εγκατασταθούν στο κράτος του. Ωστόσο, οι ντόπιοι κάτοικοι τους αντιπαθούσαν, αφού πριν από κάποια χρόνια πολεμούσαν μεταξύ τους. Στη Θεσσαλονίκη, οι εντάσεις ήταν μεγαλύτερες, επειδή η φρουρά της πόλης αποτελούνταν από Γότθους.

Ποιες ήταν οι αφορμές;:

Ποιες ήταν οι αφορμές; Αφορμή για τη σφαγή αποτέλεσε μία εξέγερση του λαού εναντίον του Βουθέριχου, διοικητή της Γοτθικής φρουράς της πόλης, επειδή, βασιζόμενος σε έναν πρόσφατο νόμο του αυτοκράτορα που έγραφε πως πρέπει να θανατώνονται οι ομοφυλόφιλοι, συνέλαβε έναν δημοφιλή ηνίοχο και δεν τον άφησε ελεύθερο για τους αγώνες που θα γινόντουσαν σύντομα στην πόλη.

Τι έγινε ύστερα και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης;:

Τι έγινε ύστερα και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης; Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης σκοτώθηκαν πολλοί Γότθοι από τους Θεσσαλονικείς, γεγονός που εξόργισε τον αυτοκράτορα, ο οποίος βρίσκονταν στα Μεδιόλανα και , απερίσκεπτα, διέταξε να σκοτωθούν οι κάτοικοι της πόλης. Έτσι, για να μαζευτούν σε ένα σημείο οι κάτοικοι της πόλης, τους κάλεσαν στον Ιππόδρομο, τάχα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, αλλά τελικά η Γοτθική Φρουρά τους έστησε ενέδρα.

Ποιες ήταν οι συνέπειες της σφαγής;:

Ποιες ήταν οι συνέπειες της σφαγής; Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί πως ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου 7.000. Ύστερα από τη σφαγή, υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά της εκκλησίας και πιο συγκεκριμένα από τον επίσκοπο Αμβρόσιο, ο οποίος τον επέκρινε μέσω μιας επιστολής, στην οποία μάλιστα του απαγόρεψε να συμμετάσχει στα άχραντα μυστήρια χωρίς να έχει προβεί σε βαθιά μετάνοια.

Slide11:

Όμως, ο Θεοδόσιος, ύστερα από λίγες ημέρες , εμφανίστηκε στον ναό, όπου στα πρόθυρά του εμφανίστηκε ο Αμβρόσιος και του απαγόρευσε την είσοδο, αποκαλώντας τον ανάξιο μέλος της Εκκλησίας. Ο Θεοδόσιος του απάντησε πως ακόμα και ο Δαυίδ είχε διαπράξει φόνο. Τότε, ο Αμβρόσιος του απάντησε πως , εάν ακολούθησε τον Δαυίδ στην αμαρτία, θα πρέπει να τον ακολουθήσει και στη μετάνοια. Τότε ο αυτοκράτορας δε δίστασε να κάνει δημόσια μετάνοια.

Εντυπώσεις από το γεγονός:

Εντυπώσεις από το γεγονός Αυτά που με εντυπωσίασαν περισσότερο στο γεγονός ήταν ότι: Στα τέλη του 4 ου αιώνα μ. Χ. στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρχε νόμος που καταδίκαζε την ομοφυλοφιλία, πράγμα τελείως αντίθετο με αυτό που συμβαίνει στις ημέρες μας. Η εκκλησία είχε εξουσία εκείνη την περίοδο (ο επίσκοπος Αμβρόσιος ήρθε αντιμέτωπος με τον ίδιο τον αυτοκράτορα, τον οποίο κέρδισε στα λόγια)

Slide13:

Ο βασιλιάς αποφάσισε να καλυτερέψει τις σχέσεις του με τους εχθρούς του, βάζοντάς τους μέσα στην αυτοκρατορία του, έχοντας στρατιωτική δύναμη (μεγάλος αριθμός μισθοφόρων)

Βιβλιογραφία:

Βιβλιογραφία visantinonistorika.blogspot.gr ethnologic.blogspot.gr el.wikipedia.org antiparakmi.blogspot.com

authorStream Live Help