Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση βιβλίου της μαθήτριας Τσαπαδίκου Αστερία τμήμα Β5 σχολικό έτος 2011-2012 :

Παρουσίαση βιβλίου της μαθήτριας Τσαπαδίκου Αστερία τμήμα Β 5 σχολικό έτος 2011-2012 Η Κωνσταντίνα & οι αράχνες της

Αναφορά σε ::

Αναφορά σε : συγγραφέας: Άλκη Ζέη εκδοτικός οίκος : Μεταίχμιο Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο το 2011 και μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί πάνω από 10.000 αντίτυπα . Ενώ προηγούμενος είχε κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Κέδρος το έτος 2002 και είχαν πουληθεί πάνω από 50.000 αντίτυπα. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά , Ιταλικά ,Αγγλικά ,Καταλανικά και έχει κερδίσει τα εξής βραβεία : 2003 Βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος του ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ για το Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της 2003 Βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος του περιοδικού «διαβάζω» (ΕΛΛΑΔΑ) για το Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της Υποψήφια για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2004 Υποψήφια για το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν 2004 2005 Βραβείο Βιβλιοφάγων (ΓΑΛΛΙΑ) για το Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της είδος βιβλίου : Μυθιστόρημα :

Αναφορά στον συγγραφέα :

Αναφορά στον συγγραφέα Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Η σχέση της με το γράψιμο ξεκίνησε από τα γυμνασιακά της χρόνια, γράφοντας έργα για το κουκλοθέατρο, διηγήματα και νουβέλες, που δημοσιεύονταν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Παράλληλα με το γράψιμο, αγωνίστηκε ενεργά για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στο αριστερό κίνημα από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Η συμμετοχή της σ’ αυτό τον αγώνα καθόρισε την προσωπική ζωή της. Από το 1952 μέχρι το 1964 έζησαν μαζί με τον άντρα της, το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, σαν πολιτικοί πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση, αρχικά στην Τασκένδη και ύστερα στη Μόσχα, όπου γεννήθηκαν και τα δυο παιδιά τους. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’64 για να ξαναφύγουν το ’67 στο Παρίσι, όπου παρέμειναν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70 λόγω της δικτατορίας. Ο καθαρός τρόπος γραφής της, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, είναι τα χαρακτηριστικά των έργων της Άλκης Ζέη που το έχουν κάνει να αγαπηθεί από το ελληνικό και το ξένο αναγνωστικό κοινό. Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα , Το καπλάνι της βιτρίνας και Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, συμπεριλαμβάνονται στα διαχρονικά ευπώλητα βιβλία (μπεστ σέλλερ) της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Αγαπημένα έργα της συγγραφέως:

Αγαπημένα έργα της συγγραφέως Το καπλάνι της βιτρίνας , το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο - σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα , είναι ένα πολιτικό δοκίμιο αυτό το μυθιστόρημα: η ραχοκοκαλιά του είναι πολιτική και από την πολιτική «ταλαιπωρούνται» οι ήρωές του, από τη διατροφή και τις επαγγελματικές κλίσεις τους ως τον έρωτα· κυρίως, όμως, αποτελεί πολιτικό δοκίμιο για τα κομματικά γεγονότα στην Τασκένδη, όπου δεινοπάθησαν και ο σοσιαλισμός και οι ανθρώπινες σχέσεις, δηλαδή η ανθρωπιά… Η μωβ ομπρέλα , είναι ένα πολύ ευχάριστο διήγημα αφού μεταφέρει τους αναγνώστες του στον κόσμο των παιδιών και της ξενοιασιάς ..! Ο ψεύτης παππούς , αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές των παιδιών-αναγνωστών της αλλά, πολύ περισσότερο, εξακολουθεί να ξαφνιάζει με τις τολμηρές προσεγγίσεις της σε δύσκολα θέματα όπως ο έρωτας και ο ρατσισμός.

Η σχέση του τίτλου με το θέμα:

Η σχέση του τίτλου με το θέμα Ο τίτλος του βιβλίου είναι <<Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της>> ,η Κωνσταντίνα είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου και οι αράχνες της συμβολίζουν τον κόσμο των ναρκωτικών στον όποιο έχει μπλεχτεί μετά το διαζύγιο των γονιών της.

Το θέμα του βιβλίου:

Το θέμα του βιβλίου Η Κωνσταντίνα είναι ένα κορίτσι , η όποια ζούσε στη Γερμάνια με τους γονείς της .Μετακομίζει στην Ελλάδα στη γιαγιά της μετά το διαζύγιο των γονιών της .Η νέα ζωή με τη γιαγιά της ,της φαίνεται βαρετή και καταπιεστική .Το κορίτσι αναζητά διέξοδο και τη βρίσκει σε ένα μεγαλύτερο αγόρι που θα τη μυήσει στον κόσμο των ναρκτικων.Καποια στιγμή ο θάνατος του φίλου της από τα ναρκωτικά θα την κάνει να αποφασίσει την ένταξη της σε κοινότητα απεξάρτησης.

Τα πρόσωπα:

Τα πρόσωπα Τα κύρια πρόσωπα Κωνσταντίνα Λουμίνης Καθ Μπένος Γιαγιά- Φαρμούρ Λαίδη-Ντι

Ρολόι πρόσωπων:

Ρολόι πρόσωπων Κωνσταντίνα : η Κωνσταντίνα είναι ένα παιδί στην εφηβεία , που ταράζεται ο ψυχολογικός της κόσμος , έπειτα από το διαζύγιο των γονιών της. Το διαζύγιο σε συνδυασμό με την ευάλωτη υγεία της αποτελούν την αιτία να την στείλουν στην Ελλάδα. Οι νέες καταστάσεις που θα ζήσει και η δυσπιστία που έχει για τη γιαγιά της θα την οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες.

Λουμίνης: Ο Λουμίνης ήταν ένας μεγαλύτερος συμμαθητής της Κωνσταντίνας που είχε μια παρόμοια ιστορία με τη δική της και επιπλέον ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε στην Κωνσταντίνα τον σκοτεινό κόσμο των ουσιών:

Λουμίνης : Ο Λουμίνης ήταν ένας μεγαλύτερος συμμαθητής της Κωνσταντίνας που είχε μια παρόμοια ιστορία με τη δική της και επιπλέον ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε στην Κωνσταντίνα τον σκοτεινό κόσμο των ουσιών Καθ.Μπένος : Ο καθηγητής που έρχεται κοντά με την Κωνσταντίνα και κερδίζει την εκτίμηση της. Είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται πως η Κωνσταντίνα έχει μπει στον κόσμο των ναρκωτικών.

Γιαγιά-Φαρμουρ:Η γιαγιά ή Φαρμούρ όπως την αποκαλεί η Κωνσταντίνα ,είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της εγγονής της .Ωστόσο αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους γονείς της . Καταπιέζει την Κωνσταντίνα και δεν την εμπιστεύεται.:

Γιαγιά-Φαρμουρ : Η γιαγιά ή Φαρμούρ όπως την αποκαλεί η Κωνσταντίνα ,είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της εγγονής της .Ωστόσο αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους γονείς της . Καταπιέζει την Κωνσταντίνα και δεν την εμπιστεύεται. Λαίδι-Ντι:Η γυναίκα που γνώρισε στον Λουμίνη τον κόσμο των ναρκωτικών, τον προμήθευε και τέλος ανακοινώνει στην Κωνσταντίνα το θάνατο του φίλου της .

Ο χώρος και ο χρόνος:

Ο χώρος και ο χρόνος χώρος : Αθήνα χρόνος : Παρόν-Σύγχρονη ζωή

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου.:

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου. -Μήπως μου έστειλε κανένα χαπάκι; , με κοίταξε τρομαγμενη.Υστερα ήρθε ακόμα πιο κοντά ,μου έπιασε το χέρι και είπε σχεδόν ψιθυριστά: -Μου είπε να σου φέρω το λύκο ,αν φύγει. -Έφυγε! κατάπια την κραυγή μου.Πανω που τον είχα συγχωρεσει…τωρα ήταν πιο μεγάλη η προδοσία.Να φύγει μόνος! -Έφυγε για πάντα. -Στη Γερμανία; -Όχι,τον βρήκαν σε ένα πλοίο που πήγαινε στην Αίγινα.Με την ένεση καρφωμένη στο ποδι.Του έλεγα πάντα να προσέχει τη δοση.Δεν ακουγε.Μου το είπαν κάποιοι από τη γειτονιά του,το διάβασα και εγώ στην εφημεριδα.Μα τι στο διάβολο γύρευε στην Αίγινα…

Δεν καταλάβαινα ή μάλλον άρχισα να καταλαβαινω.Ιδρωσα ολόκληρη… -Πέθανε;κατάφερα να ψελλίσω. Η λαίδη Ντι κούνησε το κεφάλι. –Πρέπει να φύγω. –Πες μου. –Τι άλλο να σου πω; Θα πάρει είδηση η γιαγιά σου.Μη φωνάξεις. :

Δεν καταλάβαινα ή μάλλον άρχισα να καταλαβαινω.Ιδρωσα ολόκληρη… -Πέθανε;κατάφερα να ψελλίσω. Η λαίδη Ντι κούνησε το κεφάλι. –Πρέπει να φύγω. –Πες μου. –Τι άλλο να σου πω; Θα πάρει είδηση η γιαγιά σου.Μη φωνάξεις. Ούρλιαζα μέσα μου .Σηκώθηκε και πήγε προς την πόρτα. -Θα ξαναέρθεις; -Όχι είναι επικινδυνο.Ουτε εσύ να έρθεις ποτέ .Γεια. -Πες μου ,Νόρα, σε παρακαλώ. -Δεν με λένε Νορα. Σελ.238-239

Έλεγε πως της το χρωστούσε της μικρής κουκουβάγιας να τη σώσει, γιατί, για σήμερα τουλάχιστον ,τον έσωσε αυτή. Ετοιμαζόταν να βρει μια φλέβα –μην κάνω πως δεν καταλαβαίνω, ξέρω πολύ καλά τι την ήθελε. Από μικρός, όταν έπρεπε να του πάρουν αίμα , ο γιατρός παιδευόταν γιατί οι φλέβες του ήταν πολύ βαθιά. Δεν μπορούσε να τη βρει .Προσπάθησε και η λαίδη Ντι. Τέλος, αποφάσισε να ψάξει στο πόδι. Νευριασμενος, βγήκε έξω στη βεράντα και κάθισε κατάχαμα, για να τον κρύβουν οι γλάστρες με τα μεγάλα φυτά από τα απέναντι σπιτια.Και έτσι όπως άπλωσε το πόδι του, γυμνό χωρίς κάλτσα, κάτι έπεσε πάνω του.Ηταν η μικρή κουκουβάγια . Άφησε το λαστιχάκι και την πηρέ στα χεριά του.Το φτερό της ήταν σπασμενο.Ειχε διαβάσει σε ένα περιοδικό πως στην Αίγινα γιατρεύουν τα λαβωμένα πουλιά .Αυτός τα λάτρευε τα πουλιά… τότε στην Κολωνία .. Και πιο πολύ τις κουκουβάγιες. Είχε ένα σωρό βιβλία κι ήξερε όλα τα ειδή που υπαρχουν.Ειχε όμως και μια δικια του κουκουβάγια στο σπίτι, την Ηλεκτρα.Την μάζεψαν με τον πατερά του σε ένα δάσος όπου είχαν πάει εκδρομή με τα ποδήλατα. :

Έλεγε πως της το χρωστούσε της μικρής κουκουβάγιας να τη σώσει, γιατί, για σήμερα τουλάχιστον ,τον έσωσε αυτή. Ετοιμαζόταν να βρει μια φλέβα –μην κάνω πως δεν καταλαβαίνω, ξέρω πολύ καλά τι την ήθελε. Από μικρός, όταν έπρεπε να του πάρουν αίμα , ο γιατρός παιδευόταν γιατί οι φλέβες του ήταν πολύ βαθιά. Δεν μπορούσε να τη βρει .Προσπάθησε και η λαίδη Ντι. Τέλος, αποφάσισε να ψάξει στο πόδι. Νευριασμενος, βγήκε έξω στη βεράντα και κάθισε κατάχαμα, για να τον κρύβουν οι γλάστρες με τα μεγάλα φυτά από τα απέναντι σπιτια.Και έτσι όπως άπλωσε το πόδι του, γυμνό χωρίς κάλτσα, κάτι έπεσε πάνω του.Ηταν η μικρή κουκουβάγια . Άφησε το λαστιχάκι και την πηρέ στα χεριά του.Το φτερό της ήταν σπασμενο.Ειχε διαβάσει σε ένα περιοδικό πως στην Αίγινα γιατρεύουν τα λαβωμένα πουλιά .Αυτός τα λάτρευε τα πουλιά… τότε στην Κολωνία .. Και πιο πολύ τις κουκουβάγιες. Είχε ένα σωρό βιβλία κι ήξερε όλα τα ειδή που υπαρχουν.Ειχε όμως και μια δικια του κουκουβάγια στο σπίτι, την Ηλεκτρα.Την μάζεψαν με τον πατερά του σε ένα δάσος όπου είχαν πάει εκδρομή με τα ποδήλατα.

Το ένα της φτερό ήταν σπασμένο, και , παρόλο που την πήγαν σε κουκουβογιατρο δεν μπόρεσε να της το γιατρέψει. Την πήραν σπιτι.Μόλις που πετούσε ως την πιο χαμηλή βιβλιοθήκη. Αν την αφήναν ελεύθερη στο δάσος, θα πέθαινε. Έτσι ,την κράτησαν. Ο πατέρας του την βάπτιση Ήλεκτρα, γιατί έβγαζε κραυγές σαν μια ηθοποιό που είχε δει στην Επίδαυρο κι έπαιζε την Ήλεκτρα. Τότε έκανε πολύ παρέα με τον πατερά του. Η λαίδη Ντι στο μεταξύ είχε νευριάσει. -Μη νομίζεις πως θα σε περιμένω ως αύριο. Άρπαξε από το χέρι του το λαστιχάκι και σε μισό λεπτό έκανε την ένεση στο δικό της χερι.Ειχε σπουδαίες φλέβες αυτή. -Κανένας δεν θα κατάφερνε να με σταματήσει με το λαστιχάκι στο χερι.Μονο η κουκουβάγια ,που μου θύμισε την Ήλεκτρα. Ο πατέρας μου , μου είπε ,όταν φεύγαμε, πως θα την κρατούσε. Όμως δεν τον πιστεύω πια. Σταμάτησε κι έσκυψε πάνω στο κουτί να ακούσει την κουκουβάγια που χαροπάλευε. Σελ.175-176:

Το ένα της φτερό ήταν σπασμένο, και , παρόλο που την πήγαν σε κουκουβογιατρο δεν μπόρεσε να της το γιατρέψει. Την πήραν σπιτι.Μόλις που πετούσε ως την πιο χαμηλή βιβλιοθήκη. Αν την αφήναν ελεύθερη στο δάσος, θα πέθαινε. Έτσι ,την κράτησαν. Ο πατέρας του την βάπτιση Ήλεκτρα, γιατί έβγαζε κραυγές σαν μια ηθοποιό που είχε δει στην Επίδαυρο κι έπαιζε την Ήλεκτρα. Τότε έκανε πολύ παρέα με τον πατερά του. Η λαίδη Ντι στο μεταξύ είχε νευριάσει. -Μη νομίζεις πως θα σε περιμένω ως αύριο. Άρπαξε από το χέρι του το λαστιχάκι και σε μισό λεπτό έκανε την ένεση στο δικό της χερι.Ειχε σπουδαίες φλέβες αυτή. -Κανένας δεν θα κατάφερνε να με σταματήσει με το λαστιχάκι στο χερι.Μονο η κουκουβάγια ,που μου θύμισε την Ήλεκτρα. Ο πατέρας μου , μου είπε ,όταν φεύγαμε, πως θα την κρατούσε. Όμως δεν τον πιστεύω πια. Σταμάτησε κι έσκυψε πάνω στο κουτί να ακούσει την κουκουβάγια που χαροπάλευε. Σελ.175-176

Γλώσσα και ύφος του μυθιστορήματος:

Γλώσσα και ύφος του μυθιστορήματος γλώσσα: Κατανοητή Απλή παραστατική ύφος: γλαφυρό

Προσωπική άποψη:

Προσωπική άποψη Η βασική ιδέα του βιβλίου με συγκίνησε, μου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να συνεχίσω την ανάγνωση. Υπήρξε άμεση επικοινωνία μου με την ηρωίδα του βιβλίου . Μέσα από το βιβλίο αντλήθηκα την επικινδυνότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας χρήστης ουσιών.

Κριτική αποτίμηση του βιβλίου:

Κριτική αποτίμηση του βιβλίου Το θέμα που θίγει η συγγραφέας είναι τολμηρό και επίκαιρο. Εξιστορεί και περιγράφει πως μια νεαρή,αγαθή κοπέλα μπλέκεται άθελα της στον κόσμο των ουσιών και ψευδαισθήσεων.Σε κάνει να νιώθεις τα συναισθήματα των ηρώων και να ταυτίζεσαι με τους ήρωες .Για έμενα αυτό είναι πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα ευχάριστο.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

authorStream Live Help