Ματωμένα χώματα 2014

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Εργασία στην Ιστορία Παρουσίαση βιβλίου Τίτλος: Mατωμένα χώματα Συγγραφέας: Διδώ Σωτηρίου Εκδόσεις: Κέδρος Σελίδες: 340 :

Εργασία στην Ιστορία Παρουσίαση βιβλίου Τίτλος : M ατωμένα χώματα Συγγραφέας: Διδώ Σωτηρίου Εκδόσεις : Κέδρος Σελίδες: 340 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελισάβετ Βαρδάκα Σχολικό έτος 2013-14 2 ο Γυμνάσιο Περαίας

PowerPoint Presentation:

Βιογραφικό της Διδώ ς Σωτηρίου Η Διδώ Σωτηρίου ήταν Ελληνίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος, αντιστασιακή και ενταγμένη στο λαϊκό κίνημα. Γ εννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας και το 1909 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Ήρθε ως πρόσφυγας στον Πειραιά και κατόπιν στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου και σπούδασε Γαλλική φιλολογία , συνεχίζοντας τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι. Το Νοέμβριο του 1945 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο ιδρυτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών στο Παρίσι. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1959. Το μυθιστόρημά της Ματωμένα χώματα (1962)έχει κυκλοφορήσει σε 250.000 περίπου αντίτυπα. Τέλος, κατά την διάρκεια της κατοχής (1941-1944) έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση , προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες τον Αντιστασιακό τύπο.

PowerPoint Presentation:

Άλλα έργα της συγγραφέα Οι νεκροί περιμένουν (1959) Ηλέκτρα (1961) Η Μικρασιάτικη Καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (1975) Εντολή (1976) Μέσα στις φλόγες (1978) Επισκέπτες (1979) Κατεδαφιζόμεθα (1982) Θέατρο (1995) Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (2004)

PowerPoint Presentation:

Ματωμένα χώματα Χρόνος των γεγονότων : 1910-1922 ( καταστροφή Σμύρνης ) Τόπος : Κιρκιτζέ, χωριό Μ. Ασίας

PowerPoint Presentation:

Μανώλης Αξιώτης Ο Μανώλης, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, είναι ένα φτωχό παιδί από αγροτική οικογένεια, με όνειρα που όμως η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου τον προσγειώνει ανώμαλα. Είναι υπάκουος γιος. Από μικρός είχε όρεξη για το σχολείο, αλλά ο πατέρας του ήθελε να τον στείλει στη Σμύρνη, για να δουλέψει δίπλα σε έναν έμπορο. Ο Μανώλης είναι τίμιος σαν τον πατέρα του, δεν του αρέσει η αδικία για αυτό και σιχαίνεται τον έμπορο Χατζησταυρή, ο οποίος δε διστάζει να κλέψει. Επειδή αντιδράει στον εργοδότη του, απολύεται. Ακόμα είναι πονηρός, ξύπνιος και έτσι ξεπερνάει όλες τις δυσκολίες της ζωής του. Πρόσωπα

PowerPoint Presentation:

Οι γονείς του Μανώλη Ο Πατέρας Ο πατέρας, ήταν αυταρχικός και αυστηρός με τα παιδιά του. Ήθελε να γίνουν αγρότες σαν τον ίδιο και να αποκτήσουν μόνο τη βασική μόρφωση, χωρίς αρχικά να αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες τους. Η Μητέρα Η μάνα, υπάκουη και υποταγμένη σύζυγος, χωρίς δική της άποψη, ασχολείται μόνο με το σπίτι και την ανατροφή των παιδιών, χωρίς δικαίωμα να παίρνει σημαντικές αποφάσεις. Μετά το θάνατο του συζύγου της αντιμετώπισε με θάρρος, αποφασιστικότητα και εξυπνάδα τα προβλήματά της.

Τα αδέλφια του Μανώλη:

Τα αδέλφια του Μανώλη Η Σοφία Αδελφή του Μανώλη. Είναι πάντα στο πλευρό της μάνας και δουλεύει μαζί της στα χωράφια, όταν τα αγόρια φεύγουν στον πόλεμο. Είναι νοικοκυρά, χρυσοχέρα και εργατική. Ο Πανάγος Είναι ο μεγάλος αδελφός του Μανώλη που δούλευε στα χωράφια του πατέρα του και φρόντιζε τα ζώα. Παρουσιάστηκε στον πόλεμο, αλλά δεν κατάφερε να επιβιώσει. Αγαπούσε πολύ την οικογένειά του και ήταν νοικοκύρης. Ο Μιχάλης Ήταν κι αυτός μεγαλύτερος από το Μανώλη. Εργατικός και συνεργάτης του Πανάγου στις αγροτικές δουλειές. Κλήθηκε φαντάρος στον πόλεμο, αλλά ο ίδιος κατάφερε να λιποτακτήσει και πήγε εθελοντής στον ελληνικό στρατό. Κώστας και Σταμάτης Είναι αδέλφια του Μανώλη. Δουλεύουν στα χωράφια του πατέρα τους. Είναι εργατικοί και ακούραστοι. Παρουσιάζονται στο πόλεμο και παρ΄ όλες τις δυσκολίες καταφέρνουν να επιβιώσουν.

PowerPoint Presentation:

Οι φίλοι του Μανώλη Ο Γιώργης Είναι συνομήλικος του Μανώλη και πολύ δεμένος μαζί του. Έχει ευαίσθητη ψυχή και καλλιτεχνικές τάσεις . Ζωγραφίζει πολύ ωραία και ο πατέρας του συχνά πουλάει τα έργα του, για να βγάλει χρήματα για την οικογένεια . Ο Στρατής Ήταν ένα γενναίο παλικάρι αλλά άτυχο, καθώς τη μέρα που θα παντρευόταν αναγκάστηκε να φύγει στα βουνά, για να πολεμήσει τους Τούρκους που είχαν σκοτώσει τον ξάδελφό του με άγριο τρόπο. Δημιούργησε πολλά προβλήματα στους Τούρκους με τη δράση του. Όταν πήγε να επισκεφτεί τη ν ετοιμοθάνατη μητέρα του σκοτώθηκε από τους Τούρκους .

PowerPoint Presentation:

Ένας Τούρκος φίλος του Μανώλη Ο Σεφκιέτ Α γαπούσε πολύ τον Μανώλη που ήταν Χριστιανός. Του ήταν ευγνώμων για τη βοήθεια που του πρόσφερε, όταν ο πατέρας του ήταν βαριά άρρωστος. Όταν άρχισε ο πόλεμος, ο Σεφκιέτ προσπάθησε να προστατέψει το Μανώλη και την οικογένειά του από την Τούρκικη απειλή που πλησίαζε. Ευγενικό παιδί με καλοσύνη. Όταν όμως τον πήραν και αυτόν στα τάγματα, έγινε σκληρός και ξέχασε τη φιλία του με το Μανώλη.

PowerPoint Presentation:

Ερωτευμένα κορίτσια με το Μανώλη Η Ενταβιέ Ήταν μια Τουρκάλα που ερωτεύτηκε το Μανώλη. Παρ’ όλο που αυτός ήταν Χριστιανός ήθελε να πάει μαζί του, να τον παντρευτεί. Τον αγαπούσε τόσο που έκανε τα πάντα μαζί με τον πατέρα της να τον κρατήσουν μακριά από τον πόλεμο, ώστε να μην κινδυνεύει. Ήταν ευγενική και καλή με τους υπ ό λο ι πους Έλληνες εργάτες. Η Κατίνα Ήταν μια όμορφη και πλούσια κοπέλα. Η Κατίνα είχε χάσει τους γονείς της και ζούσε με το θείο της. Αγαπούσε πολύ το Μανώλη και ήθελε να γίνει γυναίκα του. Όμως ο θείος της είχε αντίθετη γνώμη και έτσι δε μπόρεσαν να παντρευτούν ποτέ, αφού, μόλις ο Μανώλης στρατεύτηκε, έχασε κάθε επαφή μαζί του.

PowerPoint Presentation:

Γνωριμίες του Μανώλη στον πόλεμο Ο Νικήτας Δροσάκης Πρόκειται για ένα Κρητικό φοιτητή, μορφωμένο , έξυπνο , με θάρρος και χιούμορ . Ήταν μικρόσωμος και σβέλτος. Γνώρισε το Μανώλη στη διάρκεια του πολέμου και ενώ άλλοι δεν τον συμπαθούσαν, ο Μανώλης ήταν δίπλα του. Ο Λευτέρης Κανάκης Κρητικός από πλούσια οικογένεια και με πολλούς γνωστούς. Είχε φίλο το Βενιζέλο, ωστόσο ήταν πολύ πεισματάρης για αυτό και υπηρέτησε κανονικά ως απλός φαντάρος, ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει. Ήταν φίλος με τον Δροσάκη και ποτέ δεν παρεξηγιόταν από τα καυστικά του σχόλια. Καλόκαρδος, ευγενικός και είχε όρεξη για κουβέντα. Επίσης ήταν καλομαθημένος και τεμπέλης.

PowerPoint Presentation:

Περίληψη του βιβλίου Αφηγητής του βιβλίου είναι ο Μανώλης Αξιώτης , που μιλάει για τη ζωή του ξεκινώντας από τότε που ήταν παιδί στο χωριό Κιρκιντζέ της Μικράς Ασίας, πριν την μικρασιατική καταστροφή . Εκεί η ζωή του κυλούσε ομαλά με μοναδικό φόβο τον πατέρα της οικογένειας. Έξυπνο παιδί ο Μανώλης και έτσι ο πατέρας του τον στέλνει να εργαστεί στη Σμύρνη για να μάθει τα μυστικά του εμπορίου , ώστε να μπορέσει η οικογένεια να επεκτείνει μελλοντικά τις οικονομικές της δραστηριότητες και σε αυτόν τον τομέα, αφού μέχρι τότε ήταν γεωργοί. Εκεί ο Μανώλης θα καταλάβει πως το εμπόριο δεν είναι, τις περισσότερες φορές, τίμια δουλειά. Στη Σμύρνη θα εργαστεί σε διάφορες δουλειές και θα δείξει το πώς ζούσαν οι Έλληνες στη Μικρά Ασία, πριν έρθουν τα μαύρα χρόνια των πολέμων και της μικρασιατικής καταστροφής. Κάποια στιγμή ο πόλεμος ξεσπά και ο Μανώλης, ως Οθωμανός υπήκοος, αναγκάζεται να υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό. Ο Μανώλης κατάφερε να σώσει τη ζωή του και όταν ο Ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Μικρά Ασία κλήθηκε να υπηρετήσει την Ελλάδα, με όπλο αυτήν την φορά. Ο Μανώλης ήταν από τους άτυχους που δεν πρόλαβαν να φύγουν και τον συνέλαβαν οι Τούρκοι.

PowerPoint Presentation:

Γλώσσα : γλαφυρή, παραστατική, με στοιχεία καθαρεύουσας. Ύφος: λυρικό, γλαφυρό, πυκνό, καλοδουλεμένο. Περιγραφή-αφήγηση: ρεαλιστική, συγκινητική, ζωντανή, εντυπωσιακή. Πλοκή: πρωτότυπη, έξυπνη, ολοκληρωμένη. Συγγραφέας: ευαίσθητος, ρεαλιστής, ταλαντούχος.

PowerPoint Presentation:

Κριτική του βιβλίου Το μυθιστόρημα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου είναι ένα πολυβραβευμένο βιβλίο . Ε ντυπωσιάζει όλες τις ηλικίες . Ο ζωντανός τρόπος περιγραφής κρατάει αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον ως το τέλος. Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι λυπηρό, συγκινεί αλλά δημιουργεί στον αναγνώστη πίκρα και στεναχώρια. Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί , γιατί αγγίζει τις καρδιές όλων και δίνει πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα του κόσμου για το διωγμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία το 1922 .  

PowerPoint Presentation:

Αποσπάσματα που μας συγκίνησαν «Ο πόλεμος βγάζει … να συνέρθεις» σελ. 123 Η παρομοίωση της Κίρκης με τον πόλεμο. «Η Ενταβιέ…με λένε Μαρία» σελ. 162-163 Ο λόγος της Ενταβιέ- Η δύναμη της αγάπης που απαρνιέται τα πάντα για το Μανώλη. «Η μάνα…Μήπως…» σελ. 158-159 Οι άνθρωποι γίνονται σκληροί για τη σωτηρία τους . « Με κοίταξε…κατάλαβέ με» σελ. 273-274 Δυνατός πολιτικός λόγος και αποκάλυψη της αλήθειας. «Ξάφνου…των τσέτηδων» σελ. 311-312 Η πρώτη φωτιά των Τούρκων στη Σμύρνη. «Τόσα φάρμακα…στους αίτιους» σελ. 340.

PowerPoint Presentation:

Τέλος Παρουσίασης Σας ευχαριστούμε! Ευρυδίκη Γιώτα Γεωργία Αθανασιάδου Τμήμα Γ1

authorStream Live Help