NAJLEPŠI GRADOVI SVETA

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

NAJLEPŠI GRADOVI SVETA:

N AJLEPŠI GRADOVI SVETA Katarina Prlić, II 1

Sadržaj::

Sadržaj : Amsterdam Atina Beč Bratislava Barselona Dubai Ženeva Istanbul Jerusalim Las Vegas London Moskva Njujork Pariz Prag Rim Rio de Ž e neiro Venecija

Amsterdam:

Amsterdam Glavni grad Holandije. Poznat kao Severna Venecija. Osnovan je u 12. veku kao malo ribarsko mesto na reci Amstel. Vrlo popularna je vo žnja brodom kanalima, gde možete videti kuću Ane Frank, luku, Zapadnu crkvu...

Atina:

Atina Grad je dobio ime po boginji zaštitnici Atini. Jedan od najstarijih gradova sveta. Kolevka zapadne civilizacije i kulture. Akropolj Boginja Atina

Beč:

Beč Holfburg – je pa l ata koja je bila sredi š te Habzbur škog carstva. Ringstrasse je najpoznatija ulica. Šta posetiti u Beču ? 1. 2.

Slide 6:

Prater poznato bečko rekreacijsko područje . Ime potiče iz lat. reči pratum što znači livada. Barokna palata Schönbru n n sadrži više Od 1400 prostorija , zbog čega je mnogi zovu Mini Versailles. 3. 4.

Slide 7:

Katedrala sv. Ste f ana je još od 12. veka smeštena u središtu grada, te je sedište bečkog biskupa. Građena u gotičkom stilu, prepoznatljiva je po svom krovu s više od 200 hiljada crepova. Stephansdom 5.

Bratislava:

Bratislava Najpoznatija znamenitost je tvrđava Bratislavský hrad . Nov ý most prelazi preko Dunava i poznat je po skupocenom restoranu NLO, koji je im e dobio zbog svog oblika sličnog letećem tanjuru.

Barselona:

Barselona Nalazi se na obalama Mediterana. Turistički veoma posećen. Širom sveta je poznata po svojoj jedinstvenoj modernističkoj arhitekturi čiji tvorac je bio jedan od najvećih savremenih arhitekti Antonio Gaudi .

La sagrada Familia:

La sagrada Familia Remek delo Gaudia i simbol grada.

Dubai:

Dubai (Ujedinjeni arapski emirati) Jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Leži u Arabijskoj pustinji.

Slide 12:

Most u Dubaiu. Sportski centar Dubai

Slide 13:

Ostrva Dubaia svojim prirodnim oblicima simbolišu palmu i univerzum .

Slide 14:

Ženeva Drugi po veličini grad u Švajcarskoj. Najveća znamenitost grada je samo Ženevsko jezero koje je moguće razgledati brodskim turama . Vodenu ženevsku priču upotpunjuje i fontana Jet d'Eau koja izbacuje mlazove 140 metara uvis.

Istanbul:

Istanbul Na srpskom se još naziva Stambol , Carigrad i Kostantinopolj . Grad je smešten u Bosforskom moreuzu. Grad je bio prestonica Rimskog carstva, pod imenom Vizantion, Konstantinopolj, I slambul , Drugi Rim. Car Konstantin Veliki, mozaik iz crkve sv. Sofija

Sultan Ahmetova džamija, Plava džamija:

Sultan Ahmetova džamija, Plava džamija Velicinu Plave Dzamije oseti ć ete tek ako zakora č ite u njenu unutra š njost . Sultan Ahmed je bio religiozan , a njegova ž elja da sagradi hram zasnovana je na snu koji je sanjao .Ili pak prema stihu iz Kurana "Onoga koji dzamiju sagradi Bogu, makar ona bila mala kao pti č ja gnezd a , Bog ć e nagraditi ku ć om u raju"

Bosforski most:

Bosforski most Beogradska kapija

Slide 18:

Turističke agencije u Srbiji imaju u svojoj ponudi obilazak mesta gde je snimana serija 1001 noć. 

Jerusalim:

Jerusalim J e drevni grad na Bliskom istoku u istorijskoj regiji Palestini, biblijski Svetoj Zemlji. Grad ima izuzetan značaj za tri velike religije: judaizam, hrišćanstvo i islam.

Slide 20:

Zidine starog grada opasuju prostor na kojem je začeta čitava današnja jevrejska, hrišćanska i muslimanska civilizacija . Zid plača Ulaz u crkvu Hristovog groba Džamija Al Aksa

Las Vegas:

Las Vegas Važi za grad neprestane zabave i kocke.

London:

London Najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva, drugi grad po veličini u Evropi posle Moskve.

Znamenitosti::

Znamenitosti : 1. Tauer, londonska kula koju je podigao Vilijem Osvajac u XI veku. Slu ž ila je kao tamnica neprijatelja svih re ž ima, koji su u njoj č ekali svoje pogubljenje, a danas se u njemu č uva nakit engleske krune .

Slide 24:

2. Tauer bridž, londonski pokretni most iz XI veka, koji mo ž e da se di ž e za prolaz prekookeanskih brodova . 3. Big Ben

Slide 25:

4. London eye ( Londonsko oko)

Moskva:

Moskva Glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na reci Moskvi. U središtu grada nalazi se Kremelj, utvrđeni kompleks koji je bio središte Ruskog carstva.

Slide 27:

Kremaljski kelj i panorama Moskve sa Hramom Hrista Spasitelja (levo) i Kremljom (desno).

Slide 28:

Soliter Kotepničeskaja, jedna od Staljinovih ,,Sedam sestara ’’ -Borodinski most preko reke Moskve .

New York (Njujork):

New York (Njujork) Grad sa najviše stanovnika u SAD-u. U centru je međunarodnih finansija , politike, zabave i kulture . Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Britanci su mu dali ime Njujork (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka.

Kip Slobode (Statue of Liberty) :

Kip Slobode ( Statue of Liberty ) Predstavlja prijateljstvo i pomoć koju je Francuska dala američkim naseljenicima za nezavisnost od Velike Britanije. Statua je visoka 46m sa 47m postolja.

Slide 31:

-Bruklinski most, spada u najveće i najduže mostove sveta i spaja Menhetn i Bruklin. Empajer stejt bilding ( Empire State Building ) je oblakoder u Njujorku. Zgrada ima 102 sprata .

Pariz:

Pariz Glavni grad Francuske i najveći turistički centar u svetu. Nalazi se nad rekom Senom. Poznat kao grad svetlosti i ljubavi. Grad u kome treba uživati .

Šta posetiti u Parizu?:

Šta posetiti u Parizu ? Ajfelova kula Ajfelova kula je izgrađena 1889. godine, povodom svetske izložbe. Vremenom je postala simbol Pariza.

Slide 34:

Trijumfalna kapija Napoleon je želeo luk u slavu carske vojske, svih bitki i svih pobeda. Jedna od građevina koja će svakom privući pažnju svojom zlatnom kupolom. Bila je namenjena primanju vojnika invalida iz različitih ratova. Danas se tu nalazi Napoleonov grob. Invalidi

Notr-Dam :

Notr-Dam je najpoznatija ranogotička katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Ulaz u katedralu.

Luvr :

Luvr Luvr, danas, predstavlja jedan od najvećih muzeja umetnosti i istorije u svetu. U njemu se nalazi i čuvena Mona Liza.

Četvrt Mare, ostatak srednjovekovnog Pariza.:

Četvrt Mare, ostatak srednjovekovnog Pariza. Turisti mogu posetiti i Diznilend.

Prag – Zlatna kruna Evrope:

Prag – Zlatna kruna Evrope Glavni i najveći grad Češke. Nalazi se na reci Vltavi, njegov naziv u prevodu znači gaz, mesto za prelaženje. Po predanju naziv bi bio vezan na gaz preko Vltave.

Šta posetiti u Pragu?:

Šta posetiti u Pragu ? Karlov most ( Karlův Most ) je najstariji gradski most, ujedno i najpoznatija gradska znamenitost, a povezuje Stari grad s drugom obalom Vltave - Malom Stranom. 1. 1.

Slide 40:

2 . Pra ški dvorac ( Pražsky hrad) Praški dvorac najveći je drevni dvorac na svetu. U njemu su tokom prošlosti stolovali češki kraljevi, kraljevi Sv. Rimskog carstva, biskupi, a danas je to dom predsednika Češke Republike i jedna od glavnih turističkih atrakcija odakle je predivan pogled na celi Prag.

Slide 41:

3. Prašná brána, toranj, koji je u srednjem veku bio jedan od ulaza u grad, uklopljen u obrambene zidine oko Staroga grada. Nalazi se na putu nekadašnjem 'Kraljevskom putu'.

4.Staromestske namesti (Starogradski trg) :

4. Staromestske namesti ( Starogradski trg ) J edna od najpoznatijih gradskih znamenitosti nalazi se na Starogradskom trgu. Zbog svoje arhitekture djeluje pomalo bajkovito, kao i mnoge praške znamenitosti. Tynsky chram

Rim:

Rim Glavni grad Italije. Nala zi se na mestu gde se reka Anijen uliva u Tibar. Poznat je još kao Prestonica sveta, Večni grad... Prema legendi grad su osnovali braća Romul i Rem 21.aprila 753.god. p.n.e. koje je odgajila vučica.

Šta posetiti u Rimu?:

Šta posetiti u Rimu ? Castel Sant'Angelo – papina rezidencija 1. 2. podzemno groblje u kojima su sahranjivani stari hrišćani. 1.

Fontana di Trevi:

Fontana di Trevi Rim je grad fontana, ima ih oko 280, a slobodno možemo reći da je Fontana di Trevi kraljica svih rimskih fontana!

Koloseum:

Koloseum Jedno od 7 novih svetskih čuda zapravo se zove Flavijev amfiteatar, zato što je radove na njemu započeo Vespazijan iz porodice Flavijevaca 72. godine, a završio ih njegov sin Titus, osam godina kasnije .

Panteon:

Panteon Reč Pantheon na grčkom znači 'hram svih bogova', a s tom namerom je i sagrađen – kao hram svih p a ganskih bogova.

Forum Romanum:

Forum Romanum Forum je bio središte imperijalnog Rima . Ovde su se održavali izbori, okupljao senat, držani su neki od najslavnijih govora, ovuda su se pobedonosno vraćale vojske sa svojih osvajačkih pohoda!

Rio de Ženeiro:

Rio de Ženeiro Rio de Janeiro – Januarska reka na portugalskom. Spektakularno prirodno okruženje, karneval , samba, plaže kao što su Kopakabana , Ipanema i Leblon su ono po čemu se prepoznaje Rio . Z aštitni znak grada je statua Isusa , poznata kao st atua Hrista Spasa ( Cristo Red entor ) na brdu Korkovadu.

Slide 50:

Nekoliko hiljada ljudi svakog februara zapleše tradicionalni ples. Stadion Marakana, najveći na svetu.

Venecija:

Venecija Grad je poznat po kanalima, gondolama i bogatoj idtoriji, većinom nezavisnog grada koji je bio središte Mletačke Republike. Kraljica Jadrana. Često ga, s razlogom, smatraju najljepšim gradom na svijetu.

Slide 52:

- Bazilika sv. Marka dominantna je građevina na istoimenom trgu. Svakako spada u jedne od najljepših i najzanimljivijih svjetskih crkava, a pažnju privlači svojim posebnim izgledom. - Canal Grande obiluje prekrasnim palačama, a među njima je jedna od najistaknutijih Ca' d'Oro (tal. Zlatna kuća ). Isprva je nosila ime Palazzo Santa Sofia, a naknadno ime je stekla zbog bogato ukrašene fasade, konkretno zlatnih elemenata na njoj.

Slide 53:

Santa Maria della Salute - Venecija je grad romantike, pa tako legenda kaže da je most dobio ime po uzdasima zaljubljenih koji bi se ondje poljubili za zalaska sunca. Most uzdaha

Slide 54:

I naravno čuvena vožnja gondolama.

The end:

The end ,, Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put prede sav, do kraja. I tuda putujem, gledajući, gledajući bez daha." Don Huan

authorStream Live Help