Α΄ Λυκειου Σερίφου- Άνθρωποι και ζώα σε αμφίδρομη σχέση συνύπαρξης

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Project 2015

Comments

Presentation Transcript

Άνθρωποι και ζώα σε αμφίδρομη σχέση συνύπαρξης:

Άνθρωποι και ζώα σε αμφίδρομη σχέση συνύπαρξης Μάθημα : Ερευνητική εργασία- Α΄ Λυκείου Γυμνάσιο Σερίφου με Λυκειακές Τάξεις 2014-15

Εισαγωγή: Τα ζώα στη ζωή μας:

Εισαγωγή: Τα ζώα στη ζωή μας Διευκόλυνση σε αγροτικές δουλειές Σημαντικός κρίκος στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου Συνεισφορά στη θεραπευτική αγωγή ανθρώπων με ειδικές ανάγκες Πηγή έμπνευσης των ανθρώπων της τέχνης

Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στη μυθολογία:

Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στη μυθολογία M υθολογικά πλάσματα (1/1) Άρπυιες: Πουλιά με γυναικείο κεφάλι, κόρες του θαύμαντα και της θαλάσσιας νύμφης Ηλέκτρας και αδερφές της αγγελιοφόρου των Θεών Ίριδας Γοργώ: Τέρας με φίδια αντί για μαλλιά Γρύπας (γρυφών ή γρυπών) : Είχε σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού. Επίσης, σε μερικές αναπαραστάσεις του φαίνεται πως έχει και ουρά φιδιού.

Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στη μυθολογία:

Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στη μυθολογία M υθολογικά πλάσματα (1/2) Δράκος : Στην αρχαία ελληνική γλώσσα η λέξη σήμαινε φίδι. Ερινύες : Μυθικές χθόνιες φτερωτές θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων. Επίσης, είναι γνωστές και ως Ευμενίδες.

Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στη μυθολογία:

Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στη μυθολογία M υθολογικά πλάσματα (1/3) Ιππαλεκτρυών (αλογοκόκορας): Είναι ένας τύπος φανταστικού υβριδικού πλάσματος της αρχαίας ελληνικής λαογραφίας, μισό άλογο και μισό κόκορας με κίτρινα φτερά.

Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στη μυθολογία:

Κέρβερος : Φύλακας του Άδη- έχει μορφή σκύλου με τρία κεφάλια και με ουρά που απολήγει σε κεφαλή δράκου. Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στη μυθολογία M υθολογικά πλάσματα (1/4) Μινώταυρος : Είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου. Το όνομα του Μινώταυρου ήταν Αστερίων.

Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στα αρχαία νομίσματα- ο Σερίφιος βάτραχος :

Σχέση ανθρώπου- ζώου: Τα ζώα στα αρχαία νομίσματα- ο Σερίφιος βάτραχος Σύμφωνα με τον Παυσανία κατά την αρχαιότητα η Σέριφος ήταν γνωστή για τους βατράχους της.Υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικά με τον βάτραχο. Η ρήση «βάτραχος από τη Σέριφο» είναι μια από τις πιο γνωστές. Ο Θεόφραστος στο έργο του " De Natura Animalium ",αναφέρει ότι η αφωνία των βατράχων οφείλεται στην χαμηλή θερμοκρασία του νερού. Το ίδιο αναφέρει και ο Διογενιανός και άλλοι. Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι η ακόλουθη: Όταν ο Περσέας γύρισε στην Σέριφο, μετά από το μεγάλο του επίτευγμα, κοιμήθηκε κάτω από τη σκιά μιας βελανιδιάς δίπλα σε μια λίμνη. Ενοχλημένος από τις δυνατές φωνές των βατράχων, παρακάλεσε τον πατέρα του τον Δια να κάνει κάτι γι’ αυτό και το αποτέλεσμα ήταν o Δίας να καταδικάσει τους βατράχους σε αιώνια σιωπή. Τους έκανε άφωνους. Αυτός ο μύθος αναφέρεται από τον Πλίνιο, τον Αριστοτέλη και τον Αιλιανό, ενώ προσθέτουν ότι αν κάποιος μετακινήσει τους βατράχους της Σερίφου σε άλλο μέρος, θα κάνουν δυνατό θόρυβο με την φωνή τους. Ο Σβορόνος γραφεί ότι το νησί ήταν τόσο ξηρό και βραχώδες που ήταν αδύνατο για τους βατράχους να ζουν στο νερό. Έτσι ήταν βάτραχοι της ξηράς.

Αρχαία νομίσματα με αναπαράσταση ζώων:

Αρχαία νομίσματα με αναπαράσταση ζώων

Τέχνη- Ζωγραφική και ζώα (1/1):

Τέχνη- Ζωγραφική και ζώα (1/1) Τα ζώα είτε ως σύμβολα, είτε ως διακοσμητικά στοιχεία είτε ως ένδειξη της στενής σχέσης ανθρώπων και ζώων είτε ως πλάσματα μυθικά και θεϊκά, είτε απλά σαν το αγαπημένο θέμα των εκάστοτε καλλιτεχνών πρωτοστάτησαν στην τέχνη από την πρωτόγονη μέχρι την σύγχρονη εποχή. Οι πρώτες καλλιτεχνικές εκφράσεις είχαν απώτερο σκοπό να εξευμενίσουν οι προϊστορικοί άνθρωποι την φύση και να εξασφαλίσουν το κυνήγι, αποδίδοντας έτσι στην ζωγραφιά μαγικό ρόλο.

Slide10:

Μερικοί από τους ζωγράφους που απεικόνισαν ζώα στους πίνακες τους είναι ο Πικάσο, ο Γκογκέν,ο Γκόγια, ο Ρέμπραντ, ο Σαγκάλ, ο Φραντς Μαρκ και άλλοι. Τέχνη- Ζωγραφική και ζώα (1/2) ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ, Πικάσο ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ, Γκόγια

Slide11:

Τέχνη- Ζωγραφική και ζώα (1/3) ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ, Max Ernst

Slide12:

Τέχνη- Ζωγραφική και ζώα (1/ 4 ) ΤΟ ΣΦΑΧΤΑΡΙ, Ρεμπραντ

Slide13:

Τέχνη- Λογοτεχνία και ζώα (1/1) Τα ζώα στην λογοτεχνία μπορούν να λειτουργήσουν ως σύμβολα, αντιπαραβολές και παρομοιώσεις σε σχέση με τον άνθρωπο. Μερικοί από τους συγγραφείς που έχουν «χρησιμοποιήσει» ζώα στα έργα τους είναι οι: Αίσωπος Λαφοντεν Λούις Κάρολ (΄΄Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων΄΄) Τζορτζ Όργουελ (΄΄Η φάρμα των ζώων΄΄) Γκιντερ Γκρας (΄΄Ο Μπουτ το ψάρι΄΄) Μέλβιλ (΄΄Μομπι Ντικ΄΄) Μπουλγκάκοφ (΄΄Η καρδιά ενός σκύλου΄΄) κ.α.

Slide14:

Τέχνη- Λογοτεχνία και ζώα (1/2) ΄΄Η φάρμα των ζώων΄΄ Στο έργο του Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων» σ’ ένα αγρόκτημα τα ζώα επαναστατούν και ανατρέπουν την καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου. Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα γουρούνια, που φαίνονται ικανότερα από τα άλλα ζώα. Η νέα εξουσία όμως δεν αργεί να αποδειχτεί το ίδιο κακή ή και ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη, κυρίως γιατί εξαφανίζει τις δυνατότητες για αντίδραση. Η αλληγορία του Ο rwell έχει πρωταγωνιστές της τα ζώα, όπως αυτές του Αισώπου. Η φάρμα των ζώων είναι σάτιρα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και κυρίως κριτική του σταλινικού φαινομένου. Είναι η καυστική απεικόνιση της νέας και ελπιδοφόρας ηγεσίας, που μόλις έρθει στην εξουσία, γίνεται ότι και όλες οι προηγούμενες.

Slide15:

Θρησκεία και ζώα (1/1) Τα ζώα- σύμβολα στον Χριστιανισμό: Το περιστέρι συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα Το φίδι συμβολίζει τον διάβολο Στην κιβωτό του Νώε υπήρχε 1 ζευγάρι από κάθε είδος ζώου Μια φάλαινα κατάπιε τον προφήτη Ιωνά Ο Προφήτης Δανιήλ ρίχτηκε σε λάκκο με λιοντάρια Ο προφήτης Ηλίας ασκήτευε σε μια σπηλιά και ένα κοράκι του πήγαινε το κρέας Ο Άγιος Τρύφων βοσκούσε χήνες Ο Άγιος Μόδεστος είναι προστάτης των κατοικίδιων ζώων Ο Άγιος Μάμας στην βιογραφία του ήταν λιοντάρι Οι Άγιοι Γεώργιος και Δημήτριος ήταν αξιωματικοί του ρωμαϊκού στρατού γι’ αυτό εικονίζονται καβάλα σε άλογα Ο Άγιος Σεραφείμ είχε μια αρκούδα Ο Άγιος Γεράσιμος είχε ένα λιοντάρι Ο ευαγγελιστής Ιωάννης είχε αετό Ο Ευαγγελιστής Λουκάς είχε ταύρο Ο Ευαγγελιστής Μάρκος είχε λιοντάρι Οι πρώτοι χριστιανοί συμβόλιζαν τον Χριστό με ψάρι Το παγώνι συμβολίζει την υπερηφάνεια Ο δικέφαλος αετός συμβολίζει την εκκλησία Το ελάφι - ένα χωρίο στην Παλαιά Διαθήκη λέει «όπως το ελάφι πίνει νερό στην πηγή .έτσι κι ο χριστιανός πρέπει να πίνει το πνευματικό νερό δηλαδή το λόγο του Θεού»

Slide16:

Θρησκεία και ζώα (1/2) Στην μινωική Κρήτη και ειδικά στην Κνωσό, λατρευόταν ο ταύρος, ζώο δυνατό όπως ο μινωικός πολιτισμός .Το μέγαρο της βασίλισσας στα ανάκτορα της Κνωσού είναι διακοσμημένο με την γνωστή νωπογραφία τον δελφινιών. Απεικονίσεις ταύρων έχουμε και σε έργα με αφορμή τα ταυροκαθάψια, πρόγονοι των σημερινών ταυρομαχιών που γιορτάζονταν στην Κρήτη και στη Θεσσαλία προς τιμή του θεού Ποσειδώνα.

Slide17:

Η χρησιμότητα των ζώων στη ζωή του ανθρώπου Θεραπευτική Αγωγή Είναι μεγάλο το εύρος και η ποικιλία θεραπειών με ζώα. Υπάρχουν θεραπευτικές μέθοδοι σχεδιασμένες για άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού όπως, αυτισμό ή σύνδρομο Asperger . Υπάρχουν θεραπείες με δελφίνια, άλογα, ελέφαντες, σκύλους.

Slide18:

Η χρησιμότητα των ζώων στη ζωή του ανθρώπου Τα σκυλιά στην αστυνομία Αστυνομικός σκύλος (συχνά αναφέρεται ως K9 – προφέρεται canine, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει κωνοειδές ) είναι ο σκύλος που έχει εκπαιδευτεί ειδικά για να βοηθάει στο έργο της αστυνομίας, του στρατού ή άλλου φορέα επιβολής του νόμου κατά κύριο λόγο. Οι ράτσες που εκπαιδεύονται για το συγκεκριμένο σκοπό είναι οι εξής: Γερμανικός Ποιμενικός: σωματοφυλακή, καταδίωξη, εντοπισμός στοιχείων, ιχνηλασία, διάσωση, ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά: σωματοφυλακή, καταδίωξη, εντοπισμός στοιχείων, ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών, φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων, ιχνηλασία ανθρώπου Boxer:σωματοφυλακή, επίθεση Labrador Retriever: ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών Doberman: σωματοφυλακή, επίθεση Springer Spaniel: ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών Rottweiler: σωματοφυλακή, επίθεση Dogo Argentino: σωματοφυλακή, επίθεση, ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών

Slide19:

Η κτηνοτροφία στη Σέριφο (1/1) Η κτηνοτροφία στη Σέριφο είναι χρήσιμη για διάφορους λόγους. Αν δεν υπήρχε πολλοί από τους κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία θα ήταν άνεργοι. Επίσης, μέσω της κτηνοτροφίας παράγονται τοπικά προϊόντα όπως: τυρί, γάλα, γιαούρτι και άλλα. Τα περισσότερα προϊόντα είτε τα στέλνουν σε μαγαζιά προς πώληση, είτε τα χρησιμοποιούν για ίδια κατανάλωση, είτε τα πουλάνε οι ίδιοι. Οι κυριότερες κτηνοτροφικές μονάδες στη Σέριφο είναι τρεις, αλλά υπάρχουν και άλλες μικρότερες. ** (συνέντευξη με ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής μονάδας σε video , ονόματα αρχείων : ΣυνέντευξηΜέρος1ο. mp4 και ΣυνέντευξηΜέρος2ο. mp4) ** Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

Slide20:

Η κτηνοτροφία στη Σέριφο (1/2)

Slide21:

Τα χοιροσφάγια στη Σέριφο Η χοιροσφαγία αποτελεί και αυτή μια θυσιαστική τελετή ζώου ενταγμένη στις αιματηρές θυσίες, που η αρχή της χάνεται πίσω στον χρόνο. Ο χοίρος ως το κατ’ εξοχήν κατοικίδιο ζώο είχε μεγάλη συμμετοχή στις αιματηρές θυσίες τουλάχιστον κατά την κλασική εποχή. Η συνέχιση του εθίμου στον χρόνο δεν επιτρέπει αμφιβολίες ότι πρόκειται κατ’ αρχήν για έθιμο διαβατήριο που αποσκοπεί στην εξασφάλιση καλής εσοδείας. Στο τέλος του χρόνου το γουρούνι είναι τεράστιο και ζυγίζει περίπου 150 κιλά. Τότε γίνονται τα χοιροσφάγια, μία γιορτή τριών ημερών με γέλιο, χαρά, γλέντια με παραδοσιακά όργανα και κρασί.

Slide22:

Τα δικαιώματα των ζώων- Αποσπάσματα άρθρων Άρθρο 1 Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Άρθρο 2 1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. 2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων. 3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Άρθρο 3 1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. 2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου. Άρθρο 4 1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, 2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Slide23:

Τα δικαιώματα των ζώων Είδη κακοποίησης και ποινές 1) Δολοφονία Βασανισμός Κακοποίηση Μη παροχή κατάλληλης και επαρκούς τροφής και νερού. Μη εξασφάλιση καταλύματος άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου. Βασανισμός ή κακομεταχείριση ζώων κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους με αυτοκίνητα, εμπορικά πλοία, σιδηρόδρομο, αεροπλάνα, αυτοκίνητα. 2) Παράνομη ευθανασία Θανάτωση θηλαστικού στα σφαγεία χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση. Παραβίαση διατάξεων για πειραματόζωα. Ποινή φυλάκισης μέχρι 5 μήνες ή χρηματική ποινή 300 έως 1.500 ευρώ ή και οι δύο ποινές.

Slide24:

Το τέχνημα (1/1) Στο πλαίσιο της ερευνητικής μας εργασίας αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα σκάκι του οποίου τα πιόνια είναι ζώα και έντομα. Ο βασιλιάς είναι το λιοντάρι, βασίλισσα είναι η μέλισσα, αξιωματικός ο αετός, πύργος ο ταύρος, ίππος το άλογο και μυρμήγκια οι στρατιώτες. Για την κατασκευή του τεχνήματος χρησιμοποιήσαμε ένα κόντρα πλακέ για σκακιέρα, πλαστικά ποτήρια και χαρτόνι για τα πιόνια, μαρκαδόρους και μπογιές.

Slide25:

Το τέχνημα (1/2)

Slide26:

Το τέχνημα (1/3)

Slide27:

Επίλογος Ας κλείσουμε την εργασία μας με την ρήση του αρχηγού των Ινδιάνων της φυλής Ντουάμις: “….κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό… Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.”

Slide28:

Ερευνητική Ομάδα Γαβριήλ Πέτρος Γούναρη Άννα Κόντε Μαρία Μουστάκας Ανδρέας Ρεβίνθης Νικόλαος Ρεσούλι Εράλντιο Ρώτα Σοφία Σκαρλάτος Άγγελος Υπεύθυνη Καθηγήτρια Συμεώνογλου Μαρία Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Σωτηρίου Ελένη και Κελαϊδή Ολυμπιάδα για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση της εργασίας μας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις κυρίες Μπούρτζινου, Κόντου και Ατσόνιου για την βοήθεια τους. Εποπτεία Σωτηρίου Ελένη

Slide29:

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!

authorStream Live Help