De com l'esser huma es va estendre pel mon

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

De com l’ésser humà s’aventurà fora de l’Àfrica i va prendre possessió de tot el Món:

De com l’ésser humà s’aventurà fora de l’Àfrica i va prendre possessió de tot el Món Adaptat i subtitulat al català Journey of Mankind - Peopling of the World http://www.bradshawfoundation.com/journey/ 4 octubre 2010 wkboonec@gmail.com

Slide 2:

Origen africà Fa més de 160 mil anys, el “model” actual de l’ésser humà ( Homo Sapiens ) vivia a l’Àfrica. L’ evidència arqueològica més antiga del nostre Genoma mitocondrial (ADN matern) i Cromosoma Y (ADN patern) es troben a l’Àfrica Oriental.

Slide 3:

Nota: Prèviament, des de feia, al menys 500.000 anys, grups d’homínids com el de Pekín el de Heidelberg i el Neandertal havien eixit d’Àfrica i habitaven Europa i Àsia. Tots aquests no eren Homo Sapiens .

Slide 4:

Entre 160 mil i 135 mil anys enrere: Quatre grups de caçadors - recol·lectors viatjaren a: Cap de Bona Esperança Conca del riu Congo Costa d’Ivori com a portadors de la primera generació del genoma mitocondrial tipus “L1 ”

Slide 5:

Fa uns 125 mil anys, un grup viatjà a través d’un fèrtil Sàhara, remuntà el riu Nil, trobant “expedita” la sortida vers al nord i s'instal·là a l’Àsia Menor. Primera Sortida

Slide 6:

La branca que prematurament, havia arribat a l’Àsia Menor s'extingí completament fa uns 90 mil anys. Un refredament global convertí tota aquesta àrea i el nord d’Àfrica, en un desert extrem. La regió tornà a ésser ocupada per Neandertals millor adaptats al fred.

Slide 7:

Fa uns 85 mil anys un grup creuà la boca del Mar Roig per « la porta de les lamentacions » (Bab el-Mandeb). Els seus descendents caminarien després, com a recol·lectors per les platges de la Península Aràbiga vers la India. Totes les persones negroides no africanes, descendeixen d’aquest petit grup.

Slide 8:

Amb el transcurs de segles i mil·lennis … Passant per Sri Lanka (abans Ceilan, al sud de la India), continuaren bordejant al llarg de la costa de l’Oceà Índic, fins a l'Indonèsia Occidental, que llavors era part continental de l’Àsia. Seguint encara per la costa, passaren pels encontorns de Borneo i finalment arribaren al sud de la Xina.

Slide 9:

Fa 74 mil anys una terrible erupció del Mont Toba a Sumatra, produí un “ hivern nuclear ” que durà 6 anys llargs seguit d’una immediata Edat del Gel d’uns mil anys aproximadament, aniquilant gran part de la població, reduint-la finalment, a menys d’uns 10 mil adults. Les cendres volcàniques cobriren gran part de l'Índia i Pakistan fins a 5 metres d’altura.

Slide 10:

A la devastació del subcontinent Índic seguí un intens període de repoblació. Uns grups creuaren en canoes de Timor fins a Austràlia i també de Borneo cap a Nova Guinea. A les regions septentrionals hi regnava un fred intens durant aquest període anomenat “ Pleniglacial Inferior ” .

Slide 11:

Un posterior escalfament del clima fa uns 52 mil anys permeté finalment, que algunes partides pogueren moure's vers el nord, pel Creixent Fèrtil fins a retornar a l’Àsia Menor. Des d'allí, fa uns 50 mil anys, arribaren al Mar Negre i al Bòsfor, des de on possiblement passaren a Europa.

Slide 12:

Mini Edat del Gel A Europa, la cultura “ Aurinyaciana ” del Paleolític Superior passà de Turquia a Bulgària. El nou estil dels estris de pedra, aviat s'estengué per les ribes del riu Danubi fins a Hongria i després a Àustria.

Slide 13:

Algunes ordes provinents de les costes de l’Àsia Oriental, es desplaçaren cap l’oest, per les estepes de L’Àsia Central, en direcció al nord-est del continent. Des del Pakistan arribaren a l’Àsia Central (Mar Negre) i des d’allí creuaren Europa fins a la Península Ibèrica. Des d'Indoxina a través del Tibet feren cap a les planícies de Qing-Hai en el centre de Xina.

Slide 14:

(A) Des de l’Àsia Central movent-se cap el oest, arribaren a l’Europa Oriental; i més al nord, fins al Cercle Polar. (B) Unint-se amb partides d'asiàtics de l’Orient, iniciaren la disseminació pel nord-est d’Euràsia (Siberia). En aquest període sorgiren espectaculars obres d’art, com els de la Cova Chauvet a França. (A) (B)

Slide 15:

Els ancestres dels nadius americans creuaren el pont terrestre de Bering que llavors connectava Siberia amb Alaska. Hi havia dos camins: * El passadís entre els gels (abans del LGM: Últim Màxim Glacial ) fins a Meadowcroft (Pennsilvanià) ja a les costes de l'Atlàntic. * I la ruta costera fins a l’alta Califòrnia

Slide 16:

Durant l’última i més recent Edat del Gel , el Nord d’Europa, el Nord d’Àsia i Nord Amèrica van quedar despoblats, amb només alguns grups aïllats i en precari de sobrevivents, arraconats en refugis. A Nord Amèrica, el passadís entre les geleres de les muntanyes va quedar tancat i barrat i la ruta costera també es glassà.

Slide 17:

Fa 18 mil anys que succeí l ’Últim Màxim Glacial ( LGM ). A Nord Amèrica, més avall de les latituds del gel, algunes comunitats continuaren desenvolupant-se, diferenciant-se progressivament en el llenguatge, la cultura i la genètica, a mesura que avançaven cap a Sud Amèrica. Art australià sobre la roca: Pintures Bradshaw .

Slide 18:

El clima global continuà millorant. La ruta costera es tornà a obrir. Clovis, Nou Mèxic . Monte Verde, Xile. Datació per radio carboni (Carbono-14) indica entre 11,790 i 13,565 anys enrere. En excavacions (dirigides per la Universitat de Kentucky), s’han trobat estris de pedra senzilla, utilitzats per a colpejar i tallar. l Cultura Clovis, Nuevo México Monte Verde. Chile

Slide 19:

Fa 12,500 anys: reocupació de Nord Amèrica des de el sud de les geleres, avançant vers el nord. Fa 11,500 anys, al sud de l'Àrtic, colles esparses eixiren dels seus refugis de la regió “ Beringia ” passant a ser els actuals esquimals, aleutes i usuaris de llengües Na-Dené.

Slide 20:

El col·lapse final de la Edat del Gel anuncià l ‘albada de la agricultura. L’actual desert del Sàhara era una pastura franquejada d’arbres i arbusts, com ho suggereixen els petroglifs de girafes a mida natural trobats a l'actual desert de Teneré a Níger. Recolonització de les Illes Britàniques i Escandinava.

Slide 21:

Fa uns 8000 anys, l' Homo Sapiens ja havia conquerit el món. De llavors ençà, a la Edat de Pedra seguí la Edat del Bronze i després la Edat del Ferro. La resta ja és la Història.

Slide 22:

Nota: A l’original en llengua anglesa, a cadascuna de les etapes hi ha diversos enllaços a texts més detallats i a descripcions climàtiques del període. Per exemple, tot el que fa referència a Clovis, N.M .

Slide 23:

Endemés, de segur que pràcticament tot, deu estar àmpliament explicat i referenciat a Wikipedia.

Slide 24:

Parentescs propers a l ’Homo Sapiens , han viscut entre fa poc més de 200,00 anys i el present Milions d’anys abans del present Un exemple il·lustratiu és el fet de que l ’Homo Erectus va viure entre 1.800,000 i 500,000 anys abans del present

Slide 25:

Adaptat i subtitulat al català Journey of Mankind - Peopling of the World http://www.bradshawfoundation.com/journey/ 4 octubre 2010 wkboonec@gmail.com ♫ Concert # 21 K 467 “Evira Madigan” – Mozart ♫ De com l’ésser humà s’aventurà fora de l’Àfrica i va prendre possessió de tot el Món

authorStream Live Help