ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΕΣΩΦΥΛΛΑ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Παιχνίδια πρώτης προσέγγισης με τα εσώφυλλα και τα εξώφυλλα των βιβλίων Σχεδιασμός δραστηριοτήτων: Χρύσα Κουράκη ( Ph.D ) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Τα βιβλία:

Τα βιβλία Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και… η βαλίτσα Εκδ . Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ένα βιβλίο που αγγίζει ποικίλα θέματα μέσα από αυτοτελείς ιστορίες γραμμένες από διαφορετικούς συγγραφείς και εικονογραφημένες από διαφορετικούς εικονογράφους. Όπως όλα τα βιβλία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αφορούν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, έτσι και αυτό αφορά σε θέματα όπως το διαζύγιο, η απώλεια γονιού, η τηλεόραση, η κλοπή, η εγκατάλειψη.

Τα βιβλία:

Τα βιβλία Φίλοι; …Φως φανάρι Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη Εικονογράφηση: Τζαμπούρα Μαρία Παπαδόπουλος Η διαδρομή με το σχολικό είναι συνήθως βαρετή, αλλά καμιά φορά κρύβει και πολλές εκπλήξεις. Δυο παιδιά συναντιούνται καθημερινά πίσω από τα τζάμια των διαφορετικών σχολικών τους, επικοινωνούν με νοήματα και γίνονται φίλοι, ώσπου…. μια μέρα συναντιούνται τυχαία σε μια σχολική εκδρομή και η Ισμήνη συνειδητοποιεί πως ο νέος φίλος της είναι κωφάλαλος!

Τα βιβλία:

Τα βιβλία Isabel Minhós Martins εικονογράφηση: Madalena Matoso Μετάφραση: Δήμητρα Σίμου Καλειδοσκόπιο Ένα βιβλίο με καταπληκτική εικονογράφηση και πολύ τρυφερό και αισιόδοξο κείμενο. Ένα παιδί όταν γεννιέται το μόνο που ξέρει είναι το σκοτάδι. Σιγά σιγά γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τις πέντε αισθήσεις του, ενώ καταλαβαίνει πως η υπέροχη διαδικασία της γνωριμίας και της μάθησης δε σταματά ποτέ….

Τα βιβλία:

Τα βιβλία Μάγισσα Ρδίκλεια , ένας μπούφος στο φλιτζάνι Χριστίνα Καλαϊτζή Εικονογράφηση: Βίλλυ Καραμπατζιά Polaris Η Ραδίκλεια θέλει να είναι κακιά, πρέπει να είναι κακιά, πρέπει γιατί είναι μάγισσα. Και προσπαθεί. Και... ΔΕΝ τα καταφέρνει! Η πορτό -ΚΑΛΗ μαγεία της πάντα καταλήγει σε γκάφες μαύρες κι άραχνες (σαν τις αράχνες που φιλοξενεί στο βυσσινί σπίτι της με το πορτοκαλί χερούλι στην πόρτα). Ο κόσμος της θυμίζει κάτι από μαγεία αλλά είναι σκέτη παρωδία... το καπέλο της θα 'πρεπε να 'ναι μυτερό αλλά μαύρο δεν είναι σίγουρα και σουβλερό... το ραβδί της δε μεταμορφώνει, το κόλλησε με ούχου και σκαλώνει... Μία ιστορία για μία μάγισσα, λίγα λάθος μαθηματικά κι έναν μπούφο σ' ένα φλιτζάνι (γιατί οι μάγισσες ήταν πάντα οι αγαπημένες μου, γιατί τα ραδίκια δεν τα 'τρωγα ποτέ). Τώρα πώς, πότε, γιατί... μη ρωτάτε επειδή .

Tα βιβλία:

T α βιβλία Ο εχθρός Μπλοκ Σερζ, Καλί Νταβίντε Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς Πατάκης Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Βλέπουμε ένα τοπίο που θα μπορούσε να είναι έρημος. Μέσα στην έρημο υπάρχουν δυο τρύπες. Μέσα στις τρύπες υπάρχουν δυο στρατιώτες. Είναι εχθροί. Η πληροφόρηση, η καλλιέργεια του κριτικού πνεύματος, καθώς και η ομαδική αλλά και η ατομική δράση αποτελούν τις θεμελιώδεις λίθους της Διεθνούς Αμνηστίας, που έχει σκοπό να καταγγέλλει και να σταματά τις απόπειρες ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ιστορία των δύο στρατιωτών συνεισφέρει στη συνειδητοποίηση αυτών των δικαιωμάτων. Ένα καταπληκτικό βιβλίο με καταπληκτική εικονογράφηση και κινηματογραφική σύλληψη για την ειρήνη των λαών.

Πρώτη προσέγγιση:

Πρώτη προσέγγιση Επιλέγουμε σκληρόδετα βιβλία με εικονογραφημένο εσώφυλλο σχετικά με την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών (συναισθήματα, διαφορετικότητα, αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων κλπ.) Χωρίζουμε ομάδες Κάθε ομάδα παίρνει ένα βιβλίο και χωρίς να το ανοίξει ή να δει το οπισθόφυλλο, φαντάζεται το θέμα του μόνο από τον τίτλο και το εξώφυλλο. Στη συνέχεια κάθε ομάδα γράφει ένα φανταστικό οπισθόφυλλο.

Κάθε ομάδα διαβάζει το βιβλίο της:

Κάθε ομάδα διαβάζει το βιβλίο της

Δραστηριότητα μετά την ανάγνωση:

Δραστηριότητα μετά την ανάγνωση Δίνουμε σε φωτοτυπία το ο πισθόφυλλο του βιβλίου, όπου αναγράφεται το ISBN (international standard book number). E ξηγούμε τι είναι το ISBN και μιλάμε για τη διεθνή μοναδικότητα του βιβλίου, «το δαχτυλικό του αποτύπωμα».

Δραστηριότητα μετά την ανάγνωση:

Δραστηριότητα μετά την ανάγνωση Δίνουμε σε έγχρωμη φωτοτυπία το εσώφυλλο του βιβλίου. Συζητάμε για τις επιλογές του εικονογράφου και το τι θέλει να αποδώσει από το περιεχόμενο του βιβλίου με το εσώφυλλο. Ζητάμε από κάθε ομάδα να παρέμβει σε αυτό εικαστικά, σύμφωνα με τη δική της αίσθηση του σημαντικού μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Κάθε ομάδα «συμπληρώνει» το εσώφυλλο ζωγραφίζοντας και χρησιμοποιώντας ως στοιχείο της ζωγραφιάς της το ISBN του βιβλίου.

Ας δούμε λοιπόν τις δημιουργίες των μελών του Β’ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης…:

Ας δούμε λοιπόν τις δημιουργίες των μελών του Β’ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης…

Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και…η βαλίτσα:

Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και…η βαλίτσα

Φίλοι; Φως φανάρι:

Φίλοι; Φως φανάρι

Μάγισσα Ραδίκλεια, ένας μπούφος στο φλιτζάνι :

Μάγισσα Ραδίκλεια , ένας μπούφος στο φλιτζάνι

Όταν γεννήθηκα:

Όταν γεννήθηκα

Ο εχθρός:

Ο εχθρός

authorStream Live Help