Jenis-jenis Penyakit berjangkit-Nur Atikah Johari

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

Kerja Sekolah - Jenis-jenis penyakit berjangkit di Malaysia

Comments

Presentation Transcript

Kerja Sekolah Tajuk : Jenis-jenis penyakit berjangkit:

Kerja Sekolah Tajuk : Jenis-jenis penyakit berjangkit Nama Nur Atikah binti Johari Tingkatan 2AP

a. Penyakit yang paling banyak dihidapi di Malaysia SAKIT JANTUNG :

a. Penyakit yang paling banyak dihidapi di Malaysia SAKIT JANTUNG Jantung  merupakan organ yang sangat penting bagi manusia, kerana ia diperlukan untuk mengepam darah ke seluruh tubuh manusia sehingga tubuh mendapatkan oksigen dan sari makanan yang diperlukan untuk metabolisme tubuh. Oleh itu, jantung perlu dijaga supayadapat menjalankan fungsinya dengan baik . Penyakit jantung ialah penyakit yang menyerang jantung manusia dan urat-urat darah. Penyakit-penyakit dapat mempengaruhi bahagian badan mana-mana pun dari jantung. Contoh penyakit adalah seperti penyakit jantung koroner, serangan jantung, tekanan darah tinggi, stroke, sakit di dada dan penyakit jantung rematik. Penyakit yang paling umum adalah penyakit kronis pada arteria koroner. Penyakit jantung koroner merupakan penyakit yang paling tertinggi diderita. Penyakit ini sering menyebabkan serangan jantung pada seseorang manusia sehingga terjadinya pembuluh arteri yang berfungsi untuk menyediakan darah ke otot jantung menjadi tersumbat dan melambatkan penyaluran oksigen dan nutrisi ke jantung dan akhirnya menyebabkan kematian .

Slide3:

Banyak faktor yang boleh menjadi penyebab kepada penyakit jantung . Asap rokok dikenalpastiaan mempercepatkan pembekuan darah , menggalakkan pemendapan lemak pada dinding jantung dan mengurangkan bekalan oksigen ke jantung . Mentega , minyak sapi , daging berlemak turut member kesan kepada jantung manusia akibat pengambilan lemak yang terlalu tinggi . Seseorang yang mengalami tekanan perasaan akan menyebabkan denyutan jantungnya semakin meningkat dan turut menyebabkan tekanan darahnya meningkat . Selain itu , senaman yang sesuai juga penting untuk menguatkan jantung serta dapat membaiki pengaliran darah ke jantung . Sekiranya tidak melakukan senaman yang sesuai dan mencukupi , maka akan menyebabkan badan seseorang mudah mendapat penyakit jantung . Berlakunya penyempitan saluran darah disebabkan oleh darah tinngi dan menyebabkan jantung terpaksa mengepam lebih kuat untuk mengalirkan darah melalui saluran yang sempit . Pesakit yang mempunyai penyakit kencing manis mempunyai peluang yang lebih tinggi mendapat serangan sakit jantung . Kesan penyakit jantung dapat dilihat dalam beberapa simtom . Angina pektoris merupakan tanda awal seseorang mendapat penyakit jantung . Tanda-tanda awal angina pektoris ini adalah berasa sakit di dada sebelah kiri yang disebabkan oleh kekurangan bekalan oksigen yang mencukupi . Kadang -kala pesakit akan mengadu kesakitan pada bahagian perut . Di samping itu , angin pektoris boleh berlaku apabila pesakit melakukan aktiviti yang berat atau mengalami tekanan . Hal ini disebabkan jantung memerlukan bekalan oksigen yang tinggi untuk menjalankan fungsinya . Walaubagaimanapun kesakitan ini akan hilang dalam masa kurang dari setengah jam apabila pesakit berhenti melakukan aktiviti berat atau berehat .   Suatu keadaan di mana sebahagian otot jantung menjadi rosak dan mati akibat dari kekurangan bekalan darah yang serius ke bahagian tersebut dipanggil infarksi miokardia . Bagi tanda-tanda infarksi miokardia adalah mengalami kesakitan biasa pada bahagian kiri dada dan akan merebak ke bahagian lengan , leher dan bahu kiri . Biasanya pesakit akan merasa tidak selesa di dada atau merasa seakan-akan ada sesuatu benda yang berat sedang menekan ke dada dan kadang -kala seolah dada berasa ketat , atau sukar bernafas , pening kepala dan muntah .

Ke-2 OBESITI :

Walaubagaimanapun , terdapat tips-tips untuk mencegah penyakit jantung . Hindari makanan yang banyak mengandung kolesterol tinggi dan kurangi menyantap makanan yang digoreng yang banyak mengandung lemak supaya menjaga kesihatan jantung . Selain menghindari makanan berlemak , makanan dengan kandungan gula tinggi seperti minuman ringan juga perlu dihindari . Hal ini dapat dilakukan dengan mempunyai pola makan yang sihat . Berhenti merokok juga perlu dilakukan dengan segera bagi penghisap rokok supaya tidak menyesal apabila mendapat penyakit jantung . Menyertai aktiviti sosial atau menjalankan aktiviti riadah bersama keluarga atau kawan dapat mengurangkan ketegangan dalam kehidupan harian . Sekiranya dapat melakukan kegiatan olahraga seperti berjalan kaki, jalan cepat atau jogging. Kegiatan ini dapat menguatkan kerja jantung serta melancarkan peredaran darah ke seluruh badan Ke-2 OBESITI Adakah berlebihan berat badan dan kegemukan / obesiti menjadi masalah di kalangan remaja?YA !!! • Masalah berlebihan berat badan dan kegemukan semakin meningkat . • Kajian menunjukkan bahawa 15% daripada kanak-kanak berusia 12 - 19 tahun mempunyai masalah berlebihan berat badan dan kegemukan . • Masalah ini lebih tinggi di kalangan kanak-kanak daripada keluarga miskin . • Berat badan berlebihan dikaitkan dengan risiko yang tinggi jika mengalami masalah perubatan seperti diabetes dan penyakit jantung yang boleh menyebabkan kematian awal . Bagaimana anda tahu anda mempunyai berlebihan berat badan ? Indeks Jisim Tubuh (BMI) ialah salah satu cara untuk mengira jumlah lemak dalam badan anda secara kasar . Cara pengiraan : Indeks Jisim Tubuh (BMI) Berat badan (kilogram) _____________________________ (Tinggi (meter) x Tinggi (meter)

Slide5:

Bagaimana berlebihan berat badan atau kegemukan / obesiti boleh berlaku kepada anda ? Berat badan anda bertambah apabila anda makan banyak , lebih daripada apa yang boleh dibakar oleh badan anda . Kalori yang lebih ini akan disimpan sebagai lemak Berlebihan berat badan dan kegemukan / obesiti akibat daripada pengambilan kalori yang berlebihan tidak akan berlaku dalam beberapa hari atau minggu.Selalunya ia akan terkumpul dan tersimpan selama beberapa bulan dan tahun . Faktor risiko termasuk : • Sejarah keluarga anda . • Masalah perubatan . • Faktor psikologikal termasuk tekanan perasaan , kebimbangan dan kebosanan . • Pengaruh budaya sosial dan sekeliling ( tabiat makan anda ). • Faktor persekitaran yang menyumbang kepada cara hidup yang tidak aktif . Bagaimana anda boleh mengesan masalah ini ? • Anda , kawan dan keluarga mungkin telah menyedari isu berat badan ini . • Dapat dikesan apabila anda membuat pemeriksaan kesihatan ataupun saringan kesihatan . • Apabila anda mendapatkan rawatan di klinik bagi masalah perubatan yang lain. Kebiasaanya anda kelihatan lebih besar dan lebih berat daripada rakan sebaya . Punca berlakunya berat badan berlebihan dan kegemukan / obesiti pada anda : • Tabiat makan yang tidak sihat seperti makan berlebihan atau makan makanan yang mengandungi minyak dan karbohidrat yang tinggi • Aktiviti fizikal yang rendah atau tidak bersenam Apakah komplikasi masalah ini ? Berlebihan berat badan dan kegemukan / obesiti di kalangan remaja dikaitkan dengan : • Masalah jantung seperti penyakit darah tinggi / hipertensi dan paras kolesterol yang tinggi . • Penyakit Kencing Manis/Diabetes. • Kesan psikologikal seperti kemurungan dan kurang keyakinan diri . • Masalah pernafasan seperti asma serta masalah tidur . • Komplikasi sendi dan tulang seperti osteoarthritis dan kesakitan tulang pinggul . • Bertambah gemuk apabila umur meningkat Bagaimanakah cara untuk memastikan anda tidak mengalami masalah berlebihan berat badan ? 1. Anda perlu mempraktikkan cara hidup sihat : o Makan snek yang berkhasiat seperti buah-buahan , sayur-sayuran dan makanan rendah lemak . o Makan secara sederhana . o Amalkan kehidupan yang aktif di rumah dan di sekolah dengan bersenam dan berjalan lebih kerap . o Hadkan waktu menonton TV dan video kepada tidak lebih daripada dua jam sehari . 2. Anda perlu mengira BMI- untuk - umur anda dan diplot setiap tahun . Ini boleh dibuat sebagai pemeriksaan kesihatan tahunan anda . 3. Dapatkan nasihat Doktor atau Pakar Pemakanan / Pegawai Dietetik jika anda mempunyai masalah berkaitan berat badan .

Pertama - Hepatitis-B Ini sudah pasti penyakit berjangkit yang paling biasa dikenali hari ini. Penyakit berjangkit dikatakan menjejaskan lebih daripada 2 bilion orang di seluruh dunia. Mengenai 350 juta orang diketahui dipengaruhi oleh jenis yang sangat kronik hepatitis-B. gejala: Hepatitis-B mempunyai ciri-ciri beberapa gejala, dan beberapa yang paling biasa termasuk loya, penyakit kuning, keletihan, dan beberapa komplikasi jangka panjang seperti kanser hati, sirosis hati, dan lain-lain. rawatan: Terdapat teknik-teknik rawatan tertentu yang telah didapati agak berkesan untuk merawat Hepatitis-B. Beberapa kaedah ini merangkumi The Gilead Sciences terapi dan teknologi Dynavax. :

Pertama - Hepatitis-B Ini sudah pasti penyakit berjangkit yang paling biasa dikenali hari ini . Penyakit berjangkit dikatakan menjejaskan lebih daripada 2 bilion orang di seluruh dunia . Mengenai 350 juta orang diketahui dipengaruhi oleh jenis yang sangat kronik hepatitis-B . gejala :  Hepatitis-B mempunyai ciri-ciri beberapa gejala , dan beberapa yang paling biasa termasuk loya , penyakit kuning , keletihan , dan beberapa komplikasi jangka panjang seperti kanser hati , sirosis hati , dan lain-lain . rawatan :  Terdapat teknik-teknik rawatan tertentu yang telah didapati agak berkesan untuk merawat Hepatitis-B. Beberapa kaedah ini merangkumi The Gilead Sciences terapi dan teknologi Dynavax . b. Jenis-jenis penyakit yang boleh berjangkit , penyebab dan cara menanganinya

Ke-2 - Malaria :

Ke-2 - Malaria Ini adalah salah satu penyakit berjangkit yang lebih lazim pada kanak-kanak kebanyakannya di kawasan-kawasan tropika dan subtropika . penyakit bawaan nyamuk ini diketahui memberi kesan lebih daripada 500JutaRMB orang setiap tahun . punca malaria antara 1 juta dan 3 juta kematian setiap tahun , yang menjadikan ia salah satu penyakit berjangkit yang boleh membawa maut setiap tahun . The Anopheles nyamuk wanita dikenali sebagai vektor penyakit maut berjangkit ini . gejala :  Tanda-tanda yang paling biasa termasuk demam malaria, sakit kepala , penyakit selesema , pening , kelemahan , muntah , hilang selera makan , dan lain-lain . Rawatan :  kesedaran awam meningkat di kedua-dua kawasan tropika dan subtropika telah membawa kepada pengurangan dalam penyebaran penyakit ini . dalam 1980, tentera AS mencipta ubat anti-malaria dikenali sebagai Lariam , tetapi hari ini terdapat beberapa ubat-ubatan tersebut di pasaran untuk memerangi penyakit itu dengan . Ubat anti-malaria yang paling biasa dikenali hari ini termasuk arthemeter , Lumefantrine , choloroquine ' Ke-3 - Denggi Ia akan muncul bahawa hanya nyamuk perkara pandai merebak penyakit pada manusia. Denggi adalah satu lagi penyakit jangkitan yang menemui jalan dari satu hos kepada yang lain melalui bantuan nyamuk Aedes. Mengenai 50 juta orang dijangkiti dengan penyakit ini setiap tahun, kebanyakannya di Asia dan Afrika. gejala:  Tanda-tanda yang paling biasa penyakit ini ialah sakit kepala yang teruk, demam panas, sakit otot dan sendi. Ia tidak menyebabkan kepada kematian mangsa. rawatan:  Apabila ia datang untuk merawat denggi, tiada ubat khusus dibangunkan untuk rawatan dan penawar yang. Tylenon kebanyakannya digunakan untuk mengurangkan tanda-tanda, manakala kes-kes yang teruk mungkin memerlukan pemindahan darah atau IVS.

c) Ramalan perkembangan penyakit berdasarkan graf statistik Kementerian Kesihatan Malaysia:

c) Ramalan perkembangan penyakit berdasarkan graf statistik Kementerian Kesihatan Malaysia Kadar Insiden & Kematian Akibat Penyakit Berjangkit

Langkah untuk mewujudkan Malaysia sebagai negara yang bebas dari penyakit berjangkit:

Langkah untuk mewujudkan Malaysia sebagai negara yang bebas dari penyakit berjangkit Menyuntik vaksin pada masyarakat awam . Dijalankan sebagai langkah pencegahan . Suntikan boleh dibuat secara intensif . Semua anggota masyarakat diwajibkan untuk diberikan vaksin . Menghapuskan haiwan atau serangga pembawa penyakit . Unggas yang dijangkiti dihapuskan sepenuhnya . Gotong-royong untuk menghapuskan serangga pembawa penyakit . Menyembur asap untuk memusnahkan nyamuk . Kerajaan menganjurkan kempen kesedaran dan maklumat tentang penyakit berjangkit . Semua jentera kerajaan dikerahkan untuk menjayakan kempen . Media massa digunakan untuk melaksanakan kempen . Kempen dari rumah ke rumah juga wajar diadakan . Langkah-langkah pencegahan adalah seperti sentiasa mengekalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti amalan kerap membasuh tangan dengan menggunakan air dan sabun , basuh tangan sebelum makan dan selepas ke tandas , minum air yang telah dimasak atau air yang telah dibotolkan dan elak minum air yang tidak dimasak .

authorStream Live Help