THE LIVES OF OTHERS

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

«ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ» Das Leben der Anderen The Lives of Others  (Γερμανία 2006) του ΦΛΟΡΙΑΝ ΧΕΝΚΕΛ ΦΟΝ ΝΤΟΝΕΡΣΜΑΡΚ   :

«ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ» Das Leben der Anderen The Lives of Others (Γερμανία 2006) του ΦΛΟΡΙΑΝ ΧΕΝΚΕΛ ΦΟΝ ΝΤΟΝΕΡΣΜΑΡΚ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ:

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 1984. Οι κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου βρίσκονται κάτω από την επιτήρηση των 100.000 υπαλλήλων και 200.000 κατασκόπων της Στάζι . Ανάμεσα στους πιο αφοσιωμένους πράκτορες και ένας που γοητεύεται από τη ζωή ενός θεατρικού συγγραφέα, για τον οποίο έχει υποψίες ότι δεν είναι τόσο «καθαρός» όσο φαίνεται. Αποφασίζει λοιπόν να παρακολουθήσει τη ζωή και τη σχέση του με μια διάσημη ηθοποιό. Βασισμένο στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας και σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Ευρώπης, το ντεμπούτο του Φον Ντόνερσμαρκ μοιάζει να είναι η πρώτη σοβαρή απεικόνιση της ατμόσφαιρας τρόμου που επικρατούσε στο Βερολίνο πριν από την πτώση του Τείχους .

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ Σκηνοθεσία: Florian Henckel von Donnersmarck Σενάριο: Florian Henckel von Donnersmarck Φωτογραφία: Hagen Bogdanski Μοντάζ: Patricia Rommel Μουσική: Stephane Moucha , Gabriel Yared Ηθοποιοί: Martina Gedeck , Ulrich Muhe , Sebastian Koch , Ulrich Tukur , Thomas Thieme , Hans - Uwe Bauer Σκηνικά: Tom Sternitzke Κουστούμια : Gabriele Binder ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Εγχρωμο , 137’ Διανομή: AUDIO VISUAL ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 2006 ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 2007.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ Georg Dreyman ( Sebastian Koch ) Επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας στην Ανατολική Γερμάνια «Βολεμένος» με το καθεστώς της διαφθροράς Ερωτευμένος με την ηθοποιό Κρίστα – Μαρία Εκκεντρικός ανθρωποκεντριστής Αφελής Δίκαιος και καλός χαρακτήρας

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ:

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ Μπορεί άραγε ένας καλλιτέχνης να κλείνει τα μάτια του στην κατάφωρη απανθρωπιά του συστήματος; Είναι αληθινός καλλιτέχνης αυτός που έπαψε να εμπνέεται από την αισθητική συγκίνηση και ασχολείται με την τέχνη αποκλειστικά και μόνο για λόγους βιοποριστικούς ή για την εξασφάλιση μιας προνομιούχας θέσης στο κοινωνικό του περιβάλλον; Θα πρέπει η τέχνη να είναι πολιτικοποιημένη ή θα πρέπει να υπηρετεί μόνο την "καθαρή ομορφιά";

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ: :

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ: Θεωρούμε πως ο Dreyman έπραξε σωστά στην απόφασή του: Να εναντιωθεί στο καθεστώς Να συντάξει το άρθρο για τις αυτοκτονίες και να το εκδώσει στη Δυτική Γερμανία Να αφιερώσει το νέο του βιβλίο στον Wiesler . Ως ομάδα θα κάναμε κι εμείς ακριβώς τα ίδια, με τη διαφορά ότι θα ήμασταν περισσότερο αποφασιστικοί από την αρχή.

Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck) :

Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck ) Επιτυχημένη ηθοποιός της Ανατολικής Γερμανίας Ανασφαλής, με διαταραγμένο ψυχισμό Αγαπά όσο τίποτα την υποκριτική και προσπαθεί να διασφαλίσει την καριέρα της με κάθε κόστος Ερωτευμένη με το θεατρικό συγγραφέα Dreyman .

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ:

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ Να διατηρήσει ή όχι τον παράνομο δεσμό με τον Υπουργό Hempf , ρισκάροντας τη σχέση της με το Georg από τη μια, ή ρισκάροντας την καριέρα της ως ηθοποιού από την άλλη; Να ομολογήσει πως γνωρίζει ότι το άρθρο γράφτηκε από τον Georg και έτσι να προδώσει τον αγαπημένο της ή να σιωπήσει και να καταστρέψει την καριέρα που με τόσο κόπο έχτισε; Να ομολογήσει ή όχι σχετικά με την κρυψώνα της γραφομηχανής ;

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ::

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Παραμένει με τον αγαπημένο της Georg και αποφασίζει να μην ξαναδεί τον Υπουργό Το πάθος της για την δόξα και την τέχνη νικά και αφού καταρρέει ξεσπώντας σε κλάματα σκεπτόμενη αυτό που θα κάνει, ομολογεί (χωρίς όμως ν’ αποκαλύψει την κρυψώνα της γραφομηχανής με την οποία είχε συνταχθεί το περιβόητο άρθρο.) Λυγίζει και θυσιάζει και πάλι την σιωπή της στο βωμό της καριέρας της.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ: :

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ: Ό,τι και εκείνη. Ό,τι και εκείνη Σε μια ανάλογη περίπτωση θα προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και θα επιστρατεύαμε το υποκριτικό ταλέντο της προκειμένου να πείσουμε τον ανακριτή πως και πάλι δεν γνωρίζουμε τίποτα. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, τότε θα ομολογούσαμε μια ψευδή κρυψώνα προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο και να απομακρύνουμε τα στοιχεία από την αληθινή.

Hauptmann Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) :

Hauptmann Gerd Wiesler (Ulrich Mühe ) Λοχαγός της Στάζι Άκαμπτος, μοναχικός, μεθοδικός Υπηρετεί το Καθεστώς Ευαίσθητος και επιρρεπής Έξυπνος Καλόκαρδος άνθρωπος.

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ:

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ Το δίλημμα που προκύπτει στον ψυχισμό του Wiesler είναι το αν θα συνεχίσει να είναι πιόνι του συστήματος της S tasi ή θα αντισταθεί και θα ρισκάρει ώστε να καταρρίψει με τον δικό του τρόπο, όλο αυτό το σύστημα του ψέματος και της δολιοφθοράς . ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Τελικά επιλέγει ν’ αντισταθεί στο σύστημα και να βοηθήσει τον Dreyman με το κόστος της απώλειας της εργασίας του που με τόσο κόπο είχε χτίσει.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ:

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Αν ήμασταν στη θέση του, σίγουρα θα ακολουθούσαμε μια πιο συγκεκριμένη στάση, όσον αφορά το δίλημμα του και την τελική του απόφαση. Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιούσαμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την αποστολή που έχουμε αναλάβει και θα παίρναμε την απόφαση να αντισταθούμε στο να παίξουμε το παιχνίδι του συστήματος, θα υποστηρίζαμε τη θέση αυτή, χωρίς το φόβο της συνέπειας.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ :

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Anton Grubitz ( Urlich Tukur ) Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Στάζι Διεφθαρμένος Ενδιαφέρον για κοινωνική ανάταση και κατάκτηση της επιτυχίας Καιροσκόπος Όχι ιδιαίτερα έξυπνος .

Bruno Hempf (Thomas Thieme) :

Bruno Hempf (Thomas Thieme ) Υπουργός πολιτισμού στην Ανατολική Γερμανία Διεφθαρμένος Αδίστακτος, ραδιούργος, δολοπλόκος Στοιχειώδης ευστροφία ώστε να επιτυγχάνει τους παράνομους σκοπούς του Ερωτευμένος με την Christa-Maria .

Albert Jerska( Volkmar Kleinert) :

Albert Jerska ( Volkmar Kleinert ) Σκηνοθέτης Φίλος του Dreyman Του έχει απαγορεύσει το Καθεστώς να σκηνοθετεί-βρίσκεται σε αδιέξοδο Λατρεύει την Τέχνη του Αδύναμος χαρακτήρας Βάζει τέρμα στη ζωή του από την απελπισία του. Πρότυπο και πηγή έμπνευσης για το Dreyman .

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το 1945 , μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου , η Γερμανία χωρίστηκε σε τέσσερις Ζώνες Κατοχής, οι οποίες ελέγχονταν και διοικούνταν από τους Συμμάχους ( ΗΠΑ , Σοβιετική Ένωση , Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία ) σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου της Γιάλτας . Με ανάλογο τρόπο μοιράστηκε και το Βερολίνο , η πρώην πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας , σε τέσσερις τομείς. Το 1949 ιδρύθηκε πρώτα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) στις τρεις δυτικές Ζώνες Κατοχής και αμέσως μετά η Ανατολική Γερμανία (ΛΔΓ) στη Σοβιετική Ζώνη Κατοχής , σφραγίζοντας και πολιτικά τη διαίρεση της χώρας. Τότε άρχισε να εντείνεται η φύλαξη και να επεκτείνονται οι συνοριακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές .

Το τείχος του Βερολίνου: :

Το τείχος του Βερολίνου: To Τείχος του Βερολίνου ήταν τμήμα των ενδογερμανικών συνόρων , στην περιοχή του Βερολίνου. Από την ανέγερσή του, από τους Ανατολικογερμανούς , στις 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989 χώριζε το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό και τη γύρω περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας . Υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας , ως επιστέγασμα του αποκλεισμού του Βερολίνου που είχε αρχίσει το 1948 . Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους θανατώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι και τραυματίστηκαν κάμποσοι άλλοι.

Ταινία και ιστορικό πλαίσιο: :

Ταινία και ιστορικό πλαίσιο: Η ταινία φέρνει στο φως τις αθλιότητες της κομμουνιστικής δικτατορίας μέσα από τον απόλυτο έλεγχο που ασκούσαν στην κοινωνία οι καταδότες των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος από το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, πιο γνωστό ως Στάζι , που απειλούσε και κατέπνιγε το παραμικρό ίχνος διαφωνίας. Η Στάζι έφθασε σε γιγαντιαίο μέγεθος. Αν δεχθούμε ως έγκυρο τον αριθμό των 265.000, υπαλλήλων και καταδοτών, αντιστοιχούσε σε κάθε 61 κατοίκους από τα 16,4 εκατομμύρια της ΛΔΓ ένας που εργαζόταν για τη Στάζι , ως μόνιμος υπάλληλος ή ως κατάσκοπος μερικής απασχόλησης. Αυτός ο μηχανισμός παρήγαγε 114 χιλιόμετρα ντοκουμέντων, με πολιτικές καρτέλες και αναφορές των καταδοτών, αποθηκευμένων στην έδρα της Στάζι στο Βερολίνο και στα 13 υποκαταστήματα σε ολόκληρη τη ΛΔΓ.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΟΙ: Βάσιλα Αθανασία Πασπάτη Άννα Σκριβάνου Αλεξάνδρα Σοϊλεμετζίδου Ειρήνη Σταματόπουλος Στάυρος ΟΜΑΔΑ 5 G

authorStream Live Help