TORNADO DRAGON

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Martha!tentatief: 

Martha!tentatief

Waarom?: 

Waarom? De Stormdraak is ontstaan uit fascinatie voor de zogenaamde standwerkers. Ze lokken op de markt troepjes kooplustigen met onveranderlijk onnuttige producten, die aan de man worden gebracht middels een wervelende show. Op onnavolgbare manier bespelen zij de voorbijgangers met een mengeling van humor, bluf en een dwingend verkoopsinstinct. Het publiek van de standwerkers is divers en onwillig, de verkoop na afloop is hun applaus. Onze voorstelling is in de eerste plaats een ode aan deze toneelspelers van de markt. Maar de ambities reiken verder. Met de Stormdraak willen we toevallige passanten meevoeren naar een toverwereld van (soms onbestaande) technologie met als doel hen een onverwacht magisch moment te bezorgen. Een sprankel twijfel aan de dagdagelijkse realiteit.

Wat?: 

Wat? Daartoe hebben we de voorbije maanden een marktkraam gebouwd dat er uitziet zoals alle andere. In dat kraam staat een verkoper gelijk al de andere. En die verkoopt een stofzuiger met de wervende naam ‘de Tornado Dragon’. En de demonstratie van de Tornado Dragon begint zoals het hoort. Met een opsomming van alle voordelen, enkele overtuigende zuigdemonstraties en een mopke links en rechts. Maar gaandeweg dicht de verkoper de Tornado Dragon steeds meer opmerkelijke mogelijkheden toe. En worden de mogelijkheden van de machine (die in werkelijkheid een van op afstand bestuurde robot is) werkelijk verbluffend. Op het einde van de demonstratie neemt de Tornado Dragon, zoals dat gaat met hoogtechnologische machines, de show over.

Slide4: 

En zo is de toeschouwer van een verkopers-praatje stilaan in een sprookje beland. En heeft hij in het beste geval een kleine en onverwachte voorstelling gezien over de vooruitgang. Over het gevecht tussen mens & machine. Over geloven & willen geloven.

Publiek: 

Publiek Om meer dan één reden is De Stormdraak voor het MartHa!tentatief een belangrijke voorstelling. In de loop van de voorbije jaren is onze locatiewerking geëvolueerd van het obligate spelen in een groot leegstaand gebouw naar het bespelen van de publieke ruimte. Na eerdere geslaagde experimenten met De Zoologie (onder de bomen van de Antwerpse Zoo) en den Open Haard (op een ijzige vlakte aan de Schelde) gaan we met Tornado Dragon nog een stapje verder. We geloven immers dat het spelen op locatie ons helpt om naast een theaterpubliek ook een breder en ‘ongeoefend’ publiek te bereiken.

Doelstelling: 

Doelstelling Daarnaast denken we dat de verwondering een wapen kan zijn om werkelijk een betekenisvolle rol te spelen als theatergezelschap vandaag (zoals de reuzen van Royal de Luxe en het vogelnest van Benjamin Verdonck – Hirondelle / Dooi Vogeltje al eerder hebben bewezen). Onze Tornado Dragon levert – dankzij de nodige trucages – zulk een onwaarschijnlijke prestaties dat het publiek enkel verbluft kan toekijken. Als de Tornado Dragon in de loop van de demonstratie meer en meer een eigen leven begint te leiden, wordt het voor iedereen duidelijk dat het een voorstelling is, verpakt als verkoopspraatje. Maar vooraleer dit voor éénieder duidelijk wordt, heeft het nietsvermoedende publiek even getwijfeld aan de werkelijkheid, en dat is onze voornaamste betrachting.

PERS: 

PERS ‘Het moet een hele ervaring zijn om onverhoeds op het Tornado Dragonkraam te botsen en langzaamaan te begrijpen wat er aan de hand is. Een sprankel twijfel aan de dagdagelijkse realiteit noemt het gezelschap dit. Maar net zo goed is de voorstelling nog maar eens het bewijs dat de mensheid erom smeekt bedrogen te worden. Cultuurpessimisten mogen zich naar de markt begeven.’ ‘De Tornado Dragon toont twee zaken aan die niet zo snel zullen veranderen. Als het gaat om de export van humor lopen de Belgen nog steeds voor op de Chinezen. En (…) de mensen willen belazerd worden’

PERS (2): 

PERS (2) De Telegraaf – (20 mei ‘06) – vlaamse geluksmachine ‘Een ode aan de marktkramer brengen ze met dit stuk, maar net zo goed willen ze mensen doen nadenken over hoe snel ze iets geloven. En ook aan het lachen brengen. Waar ze glansrijk in slagen. Ga kijken. Het loont de moeite!’ De Standaard – (6 april ’06) – revolutionaire stofzuiger zaait twijfel op markten Het Nieuwsblad – (20 maart ’06) – geluk zit in een stofzuiger

authorStream Live Help