Mihajlo Pupin

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Сведочење о животу и делу Михајла Пупина може многима послужити као најбољи путоказ ка успеху. Као доказ да је светлост која нам је неопходна, увек тик уз нас, само треба да пронађемо прави начин да до ње дођемо... Стицање интегрисаних знања и вештина ученика кроз различите предмете и различите наставне и ваннаставне садржаје.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

ЗНАЊЕ ЈЕ СВЕТЛОСТ Филм „Пут ка светлости“ Филм „Михајло Идворски Пупин“

Slide2:

Михајло Пупин родио се осмог дана октобра 1854. године као дете поносног оца Косте и мајке Олимпијаде, мештана села Идвор. Иако су обоје били неписмени, важили су за врло поштене и нису дозволили да се образовање сина им јединца заврши на основној школи. Строгу гимназију завршава у Панчеву, а Вишу гимназију у Прагу. У својој двадесетој години живота, амбициозни Михајло напушта родно село и одлази далеко од њега, у Америку.

Речи мајке Михајла Пупина, Олимпијаде Алексић која му је била највећа подршка у животу... :

Речи мајке Михајла Пупина, Олимпијаде Алексић која му је била највећа подршка у животу... „ Дете моје, ако желиш да пођеш у свет, о коме си толико слушао на нашим поселима, мораш имати још један пар очију - очи за читање и писање. У свету има много чега о чему не можеш сазнати ако не умеш да читаш и пишеш. Знање, то су златне лествице преко којих се иде у небеса; знање је светлост која осветљава наш пут кроз живот и води нас у живот будућности пун вечне славе” .

:

Пупинова родна кућа у Идвору

Кућа у којој је одрастао Михајло Пупин данас је музеј посвећен његовом животу и проналасцима.:

Кућа у којој је одрастао Михајло Пупин данас је музеј посвећен његовом животу и проналасцима.

Средњу школу уписао је 1871. у Панчеву - Реална гимназија :

Средњу школу уписао је 1871. у Панчеву - Реална гимназија

Slide7:

Праг 1872. Наредне године одлази у Праг на школовање. После занимљивог путовања возом током којег остаје покраден (из торбе му је украдена печена гуска коју му је мајка спаковала), долази у сукоб са неколико кондуктера и упознаје нове пријатеље - амерички брачни пар од којих први пут чује енглески језик и приче о „Новом свету“... Када је у једним новинама, видео оглас за брод на линији Хамбург-Њујорк, одлучује да се запути у САД и тамо настави свој живот. Пише писмо мајци и креће пут Хамбурга.

Slide8:

Да би купио карту за Њујорк продао је своју шубару, кожух и све ствари које је имао, осим одеће коју је носио и феса који нико није хтео да купи. Укрцао се на брод Вестфалија и кренуо на пут преко Атлантика. Зато што је продао сву одећу, на броду се смрзавао током читавог пута. Није имао новца ни за душек и постељину, па је већину времена проводио у просторији близу котларнице која је била топла, али у којој је било тешко наћи место. Брод Вестфалија

Slide9:

Брод Вестфалија пристао је у Њујоршку луку Касл Гарден. Пипин је имао само 5 центи у џепу. Тај новац потрошио је на парче пите од шљива која по његовим речима није била ни близу сличних посластица из његовог родног краја. Лутао је Њујорком без игде икога, а његов црвени фес привлачио је пажњу локалне омладине која га ја задиркивала. Убрзо, налетео је и на свог првог америчког послодавца и запутио се бродом у државу Делавер, да ради на фарми. Њујоршка лука Касл Гарден

О томе је писао Пупин у аутобиографији “Са пашњака до научењака”, за коју је добио престижну Пулицерову награду ::

О томе је писао Пупин у аутобиографији “Са пашњака до научењака”, за коју је добио престижну Пулицерову награду : "Ја сам донео пет центи и одмах сам их потрошио на један комад пите од шљива, што је у ствари била назови пита. У њој је било мање шљива, а више коштица! А да сам донео и пет стотина долара, требало би ми само мало више времена да их утрошим, вероватно на сличне ствари, а борба за опстанак која ме је очекивала остала би иста". Станица за имигранте на Елис ајленду

Slide11:

Он још каже : “За младог досељеника и није несрећа да се овде искрца без пребијене паре у џепу; за младог човека уопште није несрећа бити без новца, ако се одлучио да сам себи крчи пут самосталном животу, под условом да у себи има довољно снаге да савлада све тешкоће са којима би се сукобио.” Дакле, прве дане у великој, новој, обећаној земљи, Михајло Пупин проводио је радећи врло тешке послове. Међутим, захваљујући својој упорности, својим амбицијама и подстицају људи, успео је да одскочи много даље од тога.

Делавер сити :

Делавер сити Стигао је даље бродом на пристаниште у Делавер сити, у чијој се околини налазила фарма његовог будућег послодавца. Током овог запослења овладао је енглеским језиком.

Њујорк - улица из Пупиновог времена:

Њујорк - улица из Пупиновог времена После неколицине ситних послова успео је да се запосли у Њујорку, у фабрици бисквита на Менхетну. Променио је неколико послова у овој фабрици, утискивао је жигове на бисквите, помагао у ложионици где је стекао добре пријатеље од којих ће много научити о животу у Америци. Убрзо је добио унапређење и постао чиновник у фабрици, што је са собом носило већу плату и бројне привилегије.

Колумбија колеџ:

Колумбија колеџ Због беспрекорног знања грчког и латинског језика примљен је на Колумбија колеџ без обавезе да плаћа школарину. Морао је сво време да посвети учењу како би задржао свој статус на колеџу и право да бесплатно студира. Током распуста  одлазио је на село и радио физичке послове како би зарадио новац за живот. Држао је и часове студентима... Након четири године Пупин је дипломирао на Колумбија колеџу и добио држављанство САД-а.

Slide15:

После Кембриџа, Михајло Пупин одлази на усавршавање на Берлински универзитет, где је учио код Хермана Фон Хелмхолца, славног професора физике. У Б e рлину је упознао своју будућу жену, Сару Кетрин Џексон; имали су ћерку Барбару. Убрзо налази посао на Универзитету Колумбија, као професор физике. Берлински универзитет

Slide16:

Уз обиман научни рад био је професор преко три деценије на Универзитету Колумбија. Један од четири нобеловца којима је Пупин био учитељ и ментор, Едвин Армстронг, истакао је да "само они његови ученици који су одабрали обесхрабрујући пут који је судбина доделила свима који се баве истраживањем, могу дознати какву је светлост инспирације бацио на тај пут. Пупинова способност да јасно уочи основу проблема, његова храброст при суочавању са великим тешкоћама и његово потпуно одбијање да призна пораз и поред нових и нових неуспеха, били су пример који је морао да стимулише енергију и машту оних око њега."

Колумбија колеџ - Пупинова хала:

Колумбија колеџ - Пупинова хала У част Михајла Пупина, зграда у којој се налази лабараторија за физику на Универзитету Колумбија, изграђена 1927. године, названа је Пупинова хала.

Ту је радио све до пензионисања 1929. године. У својој 81. години, Пупин умире 1935. године. Судећи по његовим делима, имао је невероватне количине снаге. :

Ту је радио све до пензионисања 1929. године. У својој 81. години, Пупин умире 1935. године. Судећи по његовим делима, имао је невероватне количине снаге.

Пупинови калемови:

Пупинови калемови Најважније откриће Михајла Пупина је Пупинова теорија, којом је 1896. године решио проблем шумова при простирању телефонских струја на дужим растојањима. Проблем је решен постављањем његових калемова на строго одређеним растојањима (тзв. Пупинови калемови). Овај патент му је донео светску славу и богатство.

Компанија Сименс :

Компанија Сименс Телефонска компанија Бел купила је право коришћења Пупинових калемова 1901, као и Компанија Сименс у Немачкој. Национални институт за друштвене науке одликовао је Пупина златном медаљом за овај изум.

Slide21:

Године 1912. Краљевина Србија доделила је Михајлу Пупину титулу почасног конзула у САД-у. Он је ту функцију обављао до 1920. године и учинио је много како би помогао Србији, посебно у време Првог светског рата. Сакупљао је новац за српски Црвени крст, личним средствима је гарантовао испоруке хране Србији, био је и на челу Комитета за помоћ жртвама рата у Србији. Путем патриотске организације Српска народна одбрана окупљао је добровољце у Америци 1914. који су ишли да се боре у Србију. После рата је имао улогу у оснивању Српског друштва за помоћ деци које је помагало сиромашној деци у Србији и налазило смештај за ратну сирочад.

Slide22:

По завршетку Првог светског рата, Михајло Пупин је већ био познати научник у САД-у. Како је и сам био из Баната, реаговао је код тадашњег америчког председника Вилсона поводом захтева Румуније да јој се после распада Аустро-Угарске припоји цео банатски регион. Изборио се да ова област припадне новоформираној Краљевини СХС, Версајским уговором, што је описао и у својој биографији: „ Моје родно место је Идвор, а ова чињеница казује врло мало јер се Идвор не може наћи ни на једној земљописној карти. То је мало село које се налази у близини главног пута у Банату, који је тада припадао Аустроугарској, а сада је важан део Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Ову покрајину су на Мировној конференцији у Паризу 1919. године тражили Румуни, али њихов захтев био је узалудан. Они нису могли побити чињеницу да је становништво Баната српско, нарочито у оном крају у коме се налази Идвор. Председник Вилсон и г. Лансинг познавали су ме лично и када су од југословенских делегата дознали да сам родом из Баната, румунски разлози изгубили су много од своје убедљивости... потписивање Версајског уговора

Slide23:

Пупин је, уз Теслу наш највећи научник на пољу електротехнике и један од највећих у области телефоније и рентгенологије. Створио је калемове захвајући којима су позиви на огромне удаљености постали могући, а истакао се и у истраживању радија.

Slide24:

Апарат за телефонске и телеграфске преносе

Одломак из аутобиографије::

Одломак из аутобиографије: «Подељени у чете од 12 дечака, водили би читаво крдо волова на испашу! Када би сунце нестало на западу, а ноћ прекрила Банат дебелим мрачним покривачем, тада бисмо наступали ми – чувари и водичи мрког крда. Пошто-пото га је требало спречити да залута у густу шуму од кукуруза и постане плен ловокрадица. Да бисмо успешно обавили задатак, забадали бисмо ножеве у тврду земљу, а звук би се, ударавши о њихову дрвену дршку, преносио од једног до другог увета, прислоњеног о топло тло. То је био наш начин телефонирања-без жица и слушалица! Схватили смо да звук боље путује кроз тврду земљу него кроз ваздух. Прислањањем увете на земљу могли смо пратити и тих топот копита наших волова, чији смо правац одређивали према распореду звезда на небу. Та веза звука и светлости за мене је постала највећа и најлепша мистерија! У топлом загрљају банатске равнице зарекао сам се да ћу је кад-тад разоткрити!»

Slide26:

«Оно по чему сам најпознатији јесте пупинизација: На самом почетку 20 века омогућио сам људима да, помоћу специјално направљених калемова, телефонирају на великим раздаљинама, без шума и ометања звука. Океани, планине, реке и пустиње више нису били препреке за причање телефоном. Тада сам изрекао пророчанство: „Сигуран сам да неће проћи много времна до момента када ће цео свет причати телефонима ослобођеним каблова и жица!“ Био сам у праву, зар не?»

Slide27:

Хвала Пупину што је подржавао културу - школске дане је делио са сликарем Урошем Предићем, са којим је остао пријатељ за цео живот. Основао је фондове за помоћ ученицима у старој Србији и Македонији, помагао ђаке у Идвору, додељивао награде пољопривредницима, а при Народно-историјско-уметничком музеју у Београду основао је задужбину из чијих фондова су купована уметничка дела.

Slide29:

Пупин у Њујорку, на Колумбија универзитету Хвала Пупину што ми данас комуницирамо на даљину, али и на речима: "Наука нас може довести до висине богова са Олимпа, али ако занемаримо духовни развој, нестаћемо у рату, мржњи и економским кризама”

Slide30:

Хвала Пупину што је пропагирао љубав према мајкама - у аутобиографији, коју је читала цела планета, имао је за циљ да Американцима представи српски народ и српску мајку. То је и сам истакао у писму идворском пароху: “Американцима, Немцима и Французима много се допада опис моје српске мајке и српских обичаја. То ми је нарочито мило јер сам моју аутобиографију зато писао да у њој представим свету српски народ и српску мајку. Изванредна популарност те аутобиографије доказује да ми је жеља потпуно испуњена. Неки одломци из ње ушли су у американске уџбенике“. Заслуге Михајла Пупина у једној реченици описао је Бил Гејтс, оснивач „Мајкрософта“ и један од најбогатијих људи на свету: « Без његовог дела не може се замислити информатички систем Америке!»

Slide31:

Михајло Идворски Пупин патентирао је 35 проналазака. Најпознатији јесу његови калемови, али је можда још значајнији податак да је од три компоненте на којима се базирају информационе технологије и које садрже сви електронски уређаји: исправљач, осцилатор и појачавач, наш научник патентирао две. Такође је значајан његов допринос Рентгеновом открићу. За примену ултразвука у откривању подморница Пупин је добио највише признање америчког председника. Поред овог добио је још 9 изузетних медаља и награда, примио је 20 почасних доктората, објавио је 36 научних радова у најпознатијим научним часописима...

Slide32:

Михајло Пупин био је српски научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија, носилац југословенског одликовања „Бели орао Првог реда” и почасни конзул Србије у САД. Био је и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. Био је председник Њујоршке академије наука, али и америчког друштва за унапређења науке, као и Института радио инжењера Америке и Америчког института инжењера електротехнике.

Slide33:

Добитник је многих научних награда и медаља, члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета. Године 1946. у Београду је основан универзитет који носи његово име. О његовом доприносу говори и чињеница да је један кратер на Месецу назван Михајло Пупин, као и мала планета откривена 2001. године

Slide34:

Био је велики дипломата - допринео проширењу граница новоосноване државе Срба Хрвата и Словенаца; његовом заслугом, на крају рата, на Белој кући у Вашингтону се поред америчке виројила и српска тробојница, као признање Србима за неизмеран допринос очувању слободе и слободарских традиција. децембар 1912.

Недавно, у Београду, Пупиново име носи нови мост преко Дунава, Земун-Борча, као и улица која води од Бранковог моста поред ТЦ Ушће ка Земуну... Споменик Михајлу Пупину је планиран у Булевару краља Александра преко пута Универзитетске библиотеке, која постоји управо на основу Пупиновог залагања (биће подигнут 80 година након његове смрти).:

Недавно, у Београду, Пупиново име носи нови мост преко Дунава, Земун-Борча, као и улица која води од Бранковог моста поред ТЦ Ушће ка Земуну ... Споменик Михајлу Пупину је планиран у Булевару краља Александра преко пута Универзитетске библиотеке, која постоји управо на основу Пупиновог залагања (биће подигнут 80 година након његове смрти).

Булевар Михајла Пупина у Београду:

Булевар Михајла Пупина у Београду Споменик у Београду

Slide37:

у Идвору

музеј:

музеј

Резиме: Пупин је отишао у свет да би га мењао и био је способан да то учини. Личним трудом успео је да оствари врхунску каријеру научника, професора и дипломате.:

Резиме: Пупин је отишао у свет да би га мењао и био је способан да то учини. Личним трудом успео је да оствари врхунску каријеру научника, професора и дипломате. ДЕСЕТ СТВАРИ КОЈЕ ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О ПУПИНУ

Научите од Михајла Пупина како да успете у животу::

Научите од Михајла Пупина како да успете у животу: Неуспех је предах за будућу победу. Ништа не чини човека тако срећним као поштено уверење да је дао све од себе. Када љубав према отаџбини замре, тада и држава мора умрети. Нека говори онај ко има шта да каже. ЗНАЊЕ ЈЕ СВЕТЛОСТ КОЈА ОСВЕТЉАВА НАШ ПУТ КРОЗ ЖИВОТ

Slide41:

Нисам ја дошао у Америку као печалбар да зарадим паре. Ја сам дошао са знањем, а знање ми је донело имање, а не обратно. Имање је, дакле дошло као нешто споредно. За младог човека уопште није несрећа бити без новаца, ако се одлучио да сам себи крчи пут самосталном животу, под условом да у себи има довољно снаге да савлада све тешкоће са којиима ће се сукобити. Рад, то је живот у најширем смислу речи. Материнска љубав и љубав према мајци су најлепше поруке божанства људима на земљи. Изузетни људи могу чинити изузетне ствари, али курс судбине једног народа биће увек вођен не само пролазним напорима једног или чак више изузетних људи неког доба, већ истрајном моћи традиције једног народа.

Одломак из аутобиографије::

Одломак из аутобиографије: „ Мој учитељ у сеоској школи у Идвору никад није био у стању да на мене остави тако дубок утисак као људи на комшијским поселима који су путовали по свету и тако активно суделовали у светским борбама . Читање , писање и рачунање личили су ми на средства за мучење која је учитељ , по мом мишљењу незналица , измислио да би ускратио моју слободу и играње са друговима . Но , моја мајка ме је убрзо убедила да сам на погрешном путу . Она није знала ни да чита ни да пише па ми је говорила да се осећа слепа код здравих очију . Била је тако слепа , причала ми је она , да се не би усудила да крене ни ван граница нашег села . Колико се данас сећам , она ми је говорила : „ Дете моје , ако желиш да пођеш у свет , о коме си толико слушао на нашим поселима , мораш имати још један пар очију – очи за читање и писање . У свету има много чега о чему не можеш сазнати ако не умеш да читаш и пишеш . Знање , то су златне лествице преко којих се иде у небеса ; знање је светлост која осветљава наш пут кроз живот и води нас у живот будућност и пун вечне славе ”. Моја мајка је била врло побожна жена , а као ретко ко познавала је Стари и Нови завет . Радо је рецитовала псалме . Познат јој је био и живот светаца . Њен омиљени светац био је свети Сава . Она ми је прва објаснила животну причу овог изузетног Србина . То је за мене било откриће ! “

Slide43:

група НАУЧНИК „МЕНТАЛНА КУЛТУРА СЕ НЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ПУЊЕЊЕМ ГЛАВА ПАСИВНИХ СЛУШАЛАЦА ЧИЊЕНИЦАМА, ВЕЋ СТИМУЛАЦИЈОМ УМА ДА САМ СКУПЉА ЗНАЊЕ“

МАТЕМАТИКА:

МАТЕМАТИКА 1. Пупин и његови другови су проводили лето чувајући волове на ливадама Идворског атара. Во који је био у штали његовог дворишта био тежак 379 kg , а из комшијиног дворишта 487 kg . Израчунај колико су била тешка оба вола у грамима. 2. Причао је овако Пупин: Фарбао сам у Америци аутомобиле са пријатељем. Потрошио сам 4 kg фарбе, а мој друг 3 kg . Колико нам је килограма фарбе било потребно да офарбамо два аутомобила? I ниво

МАТЕМАТИКА:

МАТЕМАТИКА 3. Живео сам у држави Србији која има 7 164 000 становника, а онда отишао на школовање у град Њујорк који има 7 164 000 становника. Колико имају становника заједно овај град и држава? 4. Колико износи укупан број становника држава кроз које протиче река Дунав? Немачка 80 358 000 Аустрија 8 474 000 Словачка 5 414 000 Мађарска 9 897 000 Хрватска 4 253 000 Србија 7 164 000 Румунија 19 096 000 Бугарска 7 265 000 Молдавија 3 559 000 Украјина 4 549 000 I ниво

Slide46:

1. Причао је Пупин: Летњи распуст сам проводио на имању једне баке, секао сам дрва и на тај начин помагао њеном сину, одмарао и учио. То је било најбоље и најкорисније искоришћено време за летњи распуст. Њен син је секао 1500 m дневно, а ја за 598 m више од њега. Колико смо дрва заједно дневно секли он и ја? 2. З a колико је растојање изме ђ у Идвора и Њујорка веће од растојања између Идвора и Панчева? Добијени резултат изрази у метрима. 3. Запослио сам се у фабрици двопека у Америци и радио на паковању истих. Било је напорно, али ја то нисам осетио јер сам био спретан. Ту вештину сам стекао у родном Идвору, помажући родитељима свакодневно. Паковао сам дневно по 589 kg 50 g двопека, мој друг 388 kg , а другарица 429 kg 950 g . Колико смо нас троје дневно паковали кутија?   ПАНЧЕВО ЊУЈОРК ИДВОР 37 km 7245 km II ниво

Slide47:

4. У зимским данима нас је ч есто посећивала родбина. Долазили би из других села и остајали по два дана, путовали би коњима и каруцама. Пут је био дуг, а коњима је био неопходан одмор и храна. 5. Коњ мог ујака је прелазио по 30 km 260 m дневно, стричев по 48 km 890 m и, а наш по 41 km дневно. Колико су укупно сва три коња прелазила дневно? Добијени резулт изрази у метрима. II ниво

Slide48:

1. Млади Пупин је радио дању на истовару угља, а ноћу је учио у читаоници. Он би сам истоварио дневно 1190 kg угља, његов пријатељ 1279 kg , а комшија 2 t 389 kg угља. За колико су Пупинови пријатељ и комшија заједно истоварили више угља од њега? 2. Дунав извире у Немачкој у подножју планине Шварцвалд. Протиче кроз 10 земаља. Немачка има 80 358 000 становника, а Србија 7 164 000, а Мађарска 94 000 становника. Ако се зна да свих десет земаља има укупно 150 029000 становника, колико имају остале земље заједно? 3. “Ништа није тешко када постане навика”, говорила је мајка. На факултету сам учио грки језик и рецитовао стихове. Ја сам научио 378 356 речи, мој друг Драган 1 987 речи више од мене, Стефан је научио 29 876 речи мање од мене. Колико смо Драган и ја знали укупно речи више од Стефана? А колико сви заједно? III ниво

Slide49:

4. Могу од куће до шуме на крају села да направим 26 456 корака, мој старији друг Петар за 9 653 корака више од мене, Славко 1978 мање од мене и Петра заједно, а Милутин је најстарији и он направи 31 987 корака укупно од моје куће до краја села. Колико корака укупно направимо сви ми заједно, више од Славка и Петра заједно? 5. Дата су растојања између градова у државама у којима се Пупин задржавао и учио: а)Израчунај за колико је удаљеност Хрватске/Србије и Румуније/Бугарске већа од удаљености између Словачке/Мађарске? б)За колико је удаљеност Немачка/Аустрија мања од удаљености између Србије/Хрватске и Молдавије/Украјине заједно? Резултат изрази у центиметрима. Немачка /Аустрија 775 km Словачка/ Мађарска 268 km Хрватска / Србија 668 km Румунија/ Бугарска 515 km Молдавија/ Украјина 409 km III ниво

Slide50:

група ОЛИМПИЈАДА „МАТЕРИНСКА ЉУБАВ И ЉУБАВ ПРЕМА МАЈЦИ СУ НАЈЛЕПШЕ ПОРУКЕ БОЖАНСТВА ЉУДИМА НА ЗЕМЉИ“

СРПСКИ ЈЕЗИК:

СРПСКИ ЈЕЗИК Питања – одговори (на основу одломка из Читанке) О чему се говори у овом одломку из истоимене књиге? Где је Михајло Пупин провео прве године свог живота? Како је изгледало окружење његовог села? Дани Михајловог детињства били су занимљиви. Шта је он свакодневно радио са друговима из села? Објасни Михајлов однос према школи, учитељу и учењу. Ко је имао велики утицај на Пупина? Како је она гледала на образовање? Са чим она пореди знање? Михајлова мајка је уснила редак, необичан сан. Опиши га! Зашто је учитељ баш Михајла изабрао да рецитује на Дан Светог Саве? Сети са како су његови другови на то реаговали? Како су други реаговали? Шта значи да је школа у Идвору постала тесна за Михајлово знање? Дошао је тренутак Пупиновог одласка у свет. Како је дечак доживео растанак са родитељима и одлазак у непознати свет? Опиши Пупинов сусрет са Будимпештом? Препознај сличност Пупина и дечака из Приче о дечаку и Месецу... Пупин каже: «Знање су златне лествице којима се пењемо...»

Сличност између М. Пупина и дечака из приче „Бајка о дечаку и Месецу“:

Сличност између М. Пупина и дечака из приче „Бајка о дечаку и Месецу“ Ликови: Месец / Пупинова мајка ~ сјајан, племенит, правичан, храбар, веран, нежан, доброћудан Дечак / Пупин ~ вредан(марљив), радознао (чита књиге, учи, открива свет), жељан знања, упоран, племенит, паметан, доследан    Тема: ДЕЧАК ЈЕ ЗНАЊЕМ ОСВОЈИО СВЕТ!!! (П ишчево сећање на мајчине приче/речи из детињства ) Идеја (поруке): Да ли је материјално богатство најважније?! Знањем се може доћи до „светлости“- срећан живот Истрајност, рад и доброта чине нас срећним. Велика дела захтевају велики рад, упорност, стрпљење, вољу... Народ је рекао: Више ум замисли него море понесе. Бескрајна је љубав према мајци.

Slide53:

Појам: АУТОБИОГРАФИЈА је опис сопственог живота од рођења до тренутка писања или само одређених етапа живота (детињство, младост) Изражен хронолошки редослед изношења догађаја пружа могућност за састављање плана за сажето препричавање. Покушај и препричај за ДЗ... Исправи грешке: у јужном делу војводине који се зове банат , рођен је михајло пупин . како би читав свет знао за његово село , додао је себи средње име идворски . као мали је ишао у идворску школу , а касније наставио школу у панчевачкој гимназији урош предић . панчево је град ић јужног баната , на ушћу реке тамиш у дунав . михајло идворски пупин је написао књигу од пашњака до научењака у којој говори о свом одрастању , путовању у беч , праг , њујорк , о интересовањима у области науке . ка да је одрастао , често је обилазио градове вршац и белу цркву , купао се у белоцркванским језерима и пењао на вршачки брег . у америци је увек помињао мајку олимпијаду и устајао док говори о њој из поштовања . био је поносан на своје војвођанско порекло !

Slide54:

група ПАШЊАК „ВЕЖБА ЧИНИ ЧОВЕКА САВРШЕНИМ, А САВРШЕНСТВО НЕ ЗНА ЗА ТЕШКОЋЕ“

ПРИРОДА И ДРУШТВО:

ПРИРОДА И ДРУШТВО Овако је писао Михајло Идворски Пупин у својој аутобиографији: “Моје родно место је Идвор. То је једно мало место које се налази са стране главног пута у Банату. Када су дани ведри, јасно се може видети из Идвора и Авала, брдо повише Београда у Србији. Банат је права равница кроз коју протиче река Тамиш. Ишао сам у вишу школу у Панчеву, градићу на реци Тамиш, петнаест километара јужније од Идвора, близу ушћа Тамиша у Дунав . Студије сам наставио у Прагу. Путовао сам пешке, возом и бродом... ” Иако је учио велике школе, у њиховој кући увек је одувек радо дочекиван “корпар”. Он је на свом пропутовању из Јужне и Централне Србије, често долазио у Банат. ЗАДАЦИ На основу приче о Пупиновим путовањима кроз Србију, пронађи појмове на географској карти. 1. Обележи плавим фломастером реку Дунав на немој карти. 2. Код ког града се река Тамиш улива у Дунав? Означи црвеном тачком. 3. Обој одговарајућом бојом део Војводине у коме се налази Пупиново родно село. 4. Именуј то село и обележи га на немој карти. 5. Именуј област коју си обојио. Које природне границе га окружују? 6. Користећи географску карту, уцртај на немој карти градове у Србији кроз које протиче река Дунав. 7. Са које стране реке Дунав се налази Пупиново родно место? 8. Из којих области се састоји Војводина? Пронађи у свакој области по три села и три града. 9. Како је Панонска низија добила име? Обележи некадашња острва у том мору на немој карти. 10. Пупин је одрастао у __________________ пределу. Посећивао га је _________________ који је путовао кроз ________________________ пределе Србије.

Slide56:

Србија

Slide57:

група ИДВОР „НИШТА НИЈЕ ТЕШКО КАДА ПОСТАНЕ НАВИКА“

ЛИКОВНА КУЛТУРА И НАРОДНА ТРАДИЦИЈА:

ЛИКОВНА КУЛТУРА И НАРОДНА ТРАДИЦИЈА На основу вашег истраживачког рада, презентованих занимљивости о начину транспорту и путовању људи у другој половини 19. и првој половини 20.века, Пупинових описа села и градова у којима је живео и радио, цртајмо по избору: Портрет МихајлаПупина Пејзаж села (Идвора) или града (Панчева, Прага, Њујорка) Превозна средства тог времена (дрвена кола са упрегнутим коњима или воловима, фијакер, кочије, чезе...

Сеоска кола:

Сеоска кола

Фијакер и чезе :

Фијакер и чезе

ПУПИНОВ ОПИС ГРАДА :

ПУПИНОВ ОПИС ГРАДА Свет изван Идвора чинио ми се сувише велик и загонетан. Омађијао ме је први поглед на велики гарад. Старије капије изнад којих се дижу куле са дивно изрезаним каменим плочама и записима, средњовековне цркве на чијим су уласцима начичкани дивни светитељски ликови, историјске грађевине. Стари камени мостови преко река на којима стоје кипови хришчанских светитеља.По свим градовима које сам обилазио, кретао сам се са заинтересованошћу, посматрао људе, како су се обукли, ходали, архитектуру, боје, знаменитости. Градови бректе од људи и силног пословања. Мноштво високих зграда, цркава и паркова је било око мене. Велике су могућности уколико имаш новац у џепу. Спава се у хотелима, а за превоз се користи јавна железница. Ујутру би сви кренули журно на посао, камиони су развозили млеко, новине и угаљ.На угловима улице је смештена гостионица на точковима где може да се купи топла кафа и колач за доручак. Факултети су чинили комплекси зграда које личе на манастире. У тим зградама су студенти учили и спавали. Све им је било доступно на једном месту како би имали времена довољно за учење. Ноћни живот се разликовао од мирних Идворских вечери када је већина људи рано у креветима због сутрашњих радова. У градовима се народ опушта увече, посећује биоскопе и ресторане. Ја сам дању радио, а ноћу посећивао библиотеке и читаонице какао бих уживао у ономе што волим, а то је тражење одговора на многа питања везана за природне појаве око мене.

ПУПИНОВ ОПИС СЕЛА:

ПУПИНОВ ОПИС СЕЛА Идвор је родно село Михајла Пупина, толико је мало да се не може наћи на географским картама.Оно се налази са стране главног пута у покрајини Банату. Банат је права равница. Када су дани ведри, јасно се из Идвора може видети Авала. Стари споменик у Идвору, где је било прво идворско насеље налази се на крају села. Његови први насељеници, 1690. године живели су у подземним становима које непријатељ није могао распознати из даљине. Идвор је био сиромашан у земаљском благу , али је обиловао предањима о својим традицијама. У дугим зимским ноћима, старији људи би поседали око топле пећи на клупу од истог материјала као пећ, обично од меких цигала, намалтерисана и окречена. Причало би се до дуго у ноћ. Старије сељанке би седеле уз зидове, преле вуну , лан и кудељу. Дозвољено ми је било да седнем поред мајке и слушам мудролије, бајке и народне песме које би текле из уста стараца. Док сам се школовао у Панчеву, летње одморе сам проводио у родном Идвору. Идвор живи од земљорадње, па у њему за време жетве ври као у кошници. Старац и младић, човек и марва, све је то све своју силу усредсредило на жетву.Тек се с почетком вршидбе завршава посао за вола. Сеоским дечацима, још нејаким за гувно, одређује се да за време летњег одмора чувају волове на паши. И ја сам неколико лета провео на овом занимљивом послу. То је било моје једино летње школовање, најзанимљивије које сам икада имао. У августу и септембру поља кукуруза око села су била права непроходна шума. Играли смо се хрвања,пливања и труле кобиле. Ослушкивали бисмо земљу и посматрали звездано небо јер смо и ноћу чували стоку. Светлост звезда, мешкољење волова на паши и слабачки јецаји далеког црквеног звона су знаци према којима бисмо се управљали тих мрачних летњих ноћи. Кући се нисмо враћали сваке вечери јер је био много велик посао сакупити све волове по селу, отерати их на утрину и вратити увече.

МУЗИЧКА КУЛТУРА И ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ:

МУЗИЧКА КУЛТУРА И ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Заједничко музицирање коришћењем фрулица и металофона - изводимо две војвођанске песме из уџбеника ( „Игра коло“ и „Лепо ти је рано уранити“)... Играмо „Тасино коло“... Фрула, двојнице Легенда каже да је прво ветар дувао у сломљену трску и засвирао, а потом се човек угледао на ветар и открио у себи дар да фрула и бујније и лепше свира од самог ветра … Свирала, свирајка, дудук, фруле, овчарица, воларица, карабица... Праве се од једног комада тврдог дрвета које се суши и до пет година (шљива, трешња, дуд, јавор, орах, багрем, дрен… али и од шупље стабљике зове или трске). Дрво се по средини издуби; са предње стране праве се мале рупе у једнаким размацима (6 рупа) и једна на полеђини. Дужина им је различита; од тога зависи интонација. Краћа цев фруле даје виши тон.

КВИЗИЋ:

КВИЗИЋ

Slide68:

У ком делу Баната је рођен М. Пупин? а) источном б) западном в) северном г) јужном

Slide69:

Дунав протиче кроз Идвор. ДА НЕ

Slide70:

Подвуци тачан одговор! У источној Војводини налазе се следеће планине: Вршачки брег Авала Банат Фрушка гора

Slide71:

Избаци уљеза! Пупин је путовао: пешке, возом , бродом, авионом , аутомобилом, сеоским колима

Slide72:

Пупин је, уз Теслу наш највећи научник на пољу електротехнике и један од највећих у области телефоније и рентгенологије. ДА НЕ

Slide73:

Који патент је Пупину донео светску славу и богатство? одговор

Slide74:

Савременик Михајла Пупина није био: а) сликар Урош Предић б) композитор В. А. Моцарт в) научник Никола Тесла

Slide75:

Највећа подршка у животу Михајла Пупина био је учитељ, о коме је написао књигу, а за коју је добио Пулицерову награду. ДА НЕ

Slide76:

Тзв. ПУПИНОВИ КАЛЕМОВИ, којима је решио проблем шумова при простирању телефонских струја на дужим растојањима

Slide77:

ТАЧНО

Slide78:

НЕТАЧНО

Slide79:

БРАВО!!!

Slide80:

приредила: Маријана Вељић Филм „Пупиново детињство“ Филм „Пупин поново у Банату“

authorStream Live Help