Γνωρίζοντας τον Καβάφη

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ (1863-1933):

Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ (1863-1933) 150 χρόνια από τη γέννησή του 80 χρόνια από το θάνατό του

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΒΑΦΗ:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΒΑΦΗ Γεννήθηκε το 1863 και πέθανε το 1933 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Πέρασε ένα αρκετό μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Αγγλία. Στην εφηβική του ηλικία κατοίκησε περισσότερο από δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Πραγματοποίησε ταξίδια στη Γαλλία και την Αθήνα. Γόνος οικογένειας μεγαλεμπόρων που ξέπεσε. Υπηρέτησε για μια 30ετία ως έμμισθος υπάλληλος, αν και ο ίδιος στο διαβατήριό του δηλώνει ποιητής. Εξωτερικά τουλάχιστον, η ζωή του Καβάφη κύλησε μοναχική και θεαματικά και φοβερά δεν είχε.

PowerPoint Presentation:

Αφοσιώθηκε απόλυτα στο έργο του. Στο ελλαδικό αναγνωστικό κοινό ο Καβάφης έγινε γνωστός με το ιστορικό άρθρο του Γρ . Ξενόπουλου στα Παναθήναια (1903). Από τότε μέχρι σήμερα συντελέστηκε η πανελλήνια και παγκόσμια, πλέον, αναγνώριση του έργου του. Μεταθανάτια έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς ευρωπαίους ποιητές του 20 ου αιώνα. Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος ποιητής μας.

Αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή:

Αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή «Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν , αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σ' ένα σπίτι της οδού Σερίφ · μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΒΑΦΗ:

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΒΑΦΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ:

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ Ποιήματα που αναγνώρισε ο ίδιος Ιθάκη ΑΠΟΚΗΡΥΓΜΕΝΑ Ποιήματα τα οποία αποκήρυξε ο ίδιος Φωνή από την θάλασσα ΚΡΥΜΜΕΝΑ-ΑΝΕΚΔΟΤΑ Ποιήματα που βρέθηκαν γραμμένα στα χαρτιά του. Όποιος απέτυχε ΑΤΕΛΗ Ποιήματα που βρέθηκαν χωρίς να έχουν πάρει την οριστική τους μορφή. Έγκλημα ΠΕΖΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ποιήματα με πεζολογικό χαρακτήρα Τα πλοία

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ:

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ποιήματα εμπνευσμένα κυρίως από την Ελληνιστική περίοδο. Σ’ αυτά αποτυπώνεται η ιστορική του γνώση. Στα 2ΟΟ π.Χ. Θερμοπύλες ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΑ-ΗΔΟΝΙΚΑ Ποιήματα στα οποία κυριαρχεί η ανάμνηση και η αναπόληση. Επιθυμίες ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ Ποιήματα στα οποία αποτυπώνεται η φιλοσοφική του σκέψη. Όσο μπορείς Θερμοπύλες

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ:

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες · δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία· γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ ’ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε· πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους . Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Ερμηνεύοντας τις Θερμοπύλες:

Ερμηνεύοντας τις Θερμοπύλες Ο ποιητής αντλεί την έμπνευσή του από την μάχη των Θερμοπυλών, όπου οι Έλληνες ηττήθηκαν από τους Πέρσες. Ο ποιητής αποδίδει τιμή στους υπερασπιστές των Θερμοπυλών και υμνεί την ηρωική θυσία τους. Όμως υμνεί και κάθε άνθρωπο κάθε εποχής που έχει συναίσθηση του χρέους.

PowerPoint Presentation:

Μάλιστα θεωρεί ότι αξίζει να τιμούνται περισσότερο οι άνθρωποι που προβλέπουν την καταστροφή, όμως συνεχίζουν τον αγώνα τους περισώζοντας την αξιοπρέπεια τους. Η στάση ζωής που προτείνει ο ποιητής είναι όλοι οι άνθρωποι να αγωνίζονται μέχρι το τέλος για τα ιδανικά τους. Μια πρόταση διαχρονική ,γιατί αναφέρεται στους ανθρώπους όλων των εποχών που πρέπει να παλεύουν.

Ο Ξενόπουλος γράφει για τις Θερμοπύλες:

Ο Ξ ενόπουλος γράφει για τις Θερμοπύλες   Mα την αλήθειαν , τέτοιον ποίημα δεν γίνεται εις μίαν ώραν ! Aυτός ο ορισμός του ανωτέρω ανθρώπου, του ευσταθούς μετά συγκαταβάσεως και του δικαίου μετ’ επιεικείας, ο οποίος γνωρίζει ότι θα νικηθή εις τον αγώνα της ζωής, και μολοντούτο επιμένει εις το καθήκον, και εις αυτό θυσιάζει άκαμπτος κάθε συμφέρον, και δεν ευρίσκει την δικαίωσιν , την δόξαν και την νίκην παρά μόνον μετά θάνατον, ― είνε προϊόν μελέτης μακράς και γνώσεως τελεία.

Γνωρίσματα καβαφικής ποίησης:

Γνωρίσματα καβαφικής ποίησης Ο ποιητής χρησιμοποιεί πολλές λέξεις της δημοτικής, αρκετές της καθαρεύουσας και λίγες ιδιωματικές. Χρησιμοποιεί πολλά ουσιαστικά, ρήματα και ρηματικούς τύπους, ενώ πολύ λίγα επίθετα. Στα ποιήματα του κυριαρχούν λέξεις καθημερινές παρά ποιητικές. Σ’ αυτά υπάρχουν στροφικές ενότητες χωρίς συγκεκριμένο αριθμό στίχων αλλά ούτε και συγκεκριμένος αριθμός συλλαβών ανά στίχο.

PowerPoint Presentation:

Δεν υπάρχουν ομοιοκαταληξίες, σχεδόν καθόλου σχήματα λόγου, ενώ χρησιμοποιούνται αρκετά σημεία στίξης. Η ποίηση του Καβάφη, παρόλο που γράφεται σε εποχή παραδοσιακής ποίησης ( στροφές , ομοιοκαταληξίες, γλώσσα ποιητική, πολλά σχήματα λόγου …) απομακρύνεται από αυτή και φέρνει κάτι καινούριο!

Παλευοντας για ιδανικα!:

Παλευοντας για ιδανικα !

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ Αναστασία, Χρύσα, Χρήστος, Γιώργος, Αγγελική, Μάγδα, Γιώργος, Γιώργος, Αντώνης, Γιώργος, Σταυρούλα, Ελισάβετ, Σεβαστιανός, Βαΐα , Δήμητρα, Μαρία, Δήμητρα, Αουρέλ , Σταύρος, Γιάννης, Νίκος Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αντωνογλούδη Μαρία

authorStream Live Help