BZ201912 pps slo

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

Beseda življenja De ce mb e r 2019 »Čujte torej, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod!« (Mt 24,42).

Slide2:

»Čujte torej, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod!« (Mt 24,42).

Slide3:

V tem odlomku iz Matejevega evangelija Jezus pripravlja učence na svojo dokončno in nepričakovano vrnitev, ki jih bo presenetila.

Slide4:

Tudi v tisti zgodovinski dobi so obstajale mnoge težave, vojne in vsakovrstno trpljenje. Izraelsko ljudstvo je upalo, da bo vmes posegel Gospod in izbrisal solze.

Slide5:

Zato jih ob pričakovanju ni bilo strah, ampak so ga doživljali kot olajšanje, kot čas rešitve.

Slide6:

Tu nam Jezus odkrije veliko skrivnost: dobro naj živimo sedanji trenutek, saj se bo vrnil, ko bomo pri delu, zaposleni z običajnimi rečmi našega vsakdana, pri katerih pogosto pozabimo na Boga, ker nas preveč skrbi za jutrišnji dan.

Slide7:

»Čujte torej, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod!« (Mt 24,42).

Slide8:

Čujte: to je vabilo, naj imamo odprte oči, naj prepoznavamo znamenja Božje navzočnosti v zgodovini, v vsakdanjem življenju in pomagamo drugim, ki živijo v temi, da najdejo pot življenja.

Slide9:

Ker kristjan ne ve zanesljivo, katerega dne bo prišel Gospod, nenehno pričakuje;

Slide10:

to ga opogumlja, da intenzivno živi sedanji trenutek, da ljubi danes, ne jutri;

Slide11:

da odpušča zdaj, ne potem;

Slide12:

da spreminja resničnost danega trenutka in ne čaka na to, da bo našel čas na svojem urniku, polnem nalog.

Slide13:

Ko je Chiara Lubich razmišljala o tej besedi, je zapisala: »Ali si opazil, da na splošno življenja ne živiš, temveč životariš v pričakovanju nekega “potem”, ko bi moralo priti nekaj “lepega”?

Slide14:

Nekaj “lepega, kar pride potem”, seveda mora priti, a ni tisto, kar pričakuješ. Neki božanski čut ti pravi, da pričakuješ nekoga ali nekaj, kar bi te moglo zadovoljiti.

Slide15:

Morda misliš pri tem na praznik ali na prosti čas ali na kakšno posebno srečanje. Ko pa to mine, nisi zadovoljen, vsaj v polnosti ne.

Slide16:

In znova začneš živeti v sivi vsakdanjosti, negotov, vedno v pričakovanju.

Slide17:

V resnici pa je med sestavinami življenja, tudi tvojega, tista, ki ji nihče ne more uiti: to je srečanje z Gospodom, ki prihaja.

Slide18:

To je tisto “lepo”, po katerem nezavedno hrepeniš, ker si ustvarjen za srečo. In polno srečo ti lahko da samo On.«

Slide19:

»Čujte torej, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod!« (Mt 24,42).

Slide20:

Gospod Jezus bo gotovo prišel ob koncu življenja vsakega človeka, a že zdaj ga lahko prepoznavamo kot stvarno navzočega v evharistiji, ki naj jo obhajamo in delimo,

Slide21:

v njegovi besedi, ki naj jo poslušamo in živimo, v vsakem bratu in sestri, ki naj ga sprejmemo, v njegovem glasu, ki govori po naši vesti.

Slide22:

Tudi danes je naše življenje polno izzivov in sprašujemo se: »Kdaj se bo vse to trpljenje končalo?«

Slide23:

Ne moremo nedejavno pričakovati Gospodovega posega: vsak trenutek je treba izkoristiti, da bi pospešili prihod Božjega kraljestva, njegovega načrta bratstva.

Slide24:

Vsako majhno dejanje ljubezni, vsaka prijaznost, vsak nasmeh, ki ga podarimo, spreminja naše življenje v nenehno in rodovitno pričakovanje.

Slide25:

Paco, bolniški duhovnik v bolnišnici v Španiji, kjer je veliko ostarelih bolnikov, ki včasih trpijo zaradi hudih degenerativnih bolezni, pripoveduje:

Slide26:

»Ko sem potrkal na vrata sobe ostarelega bolnika, ki pogosto kriči proti veri, sem se za trenutek obotavljal. A želel sem mu pričevati o Božji ljubezni.

Slide27:

Vstopil sem z najlepšim nasmehom, kar jih premorem. Nežno sem se pogovarjal z njim in mu razložil lepoto zakramentov. Vprašal sem ga, ali bi jih rad prejel, in odgovoril mi je: “Seveda!”

Slide28:

Spovedal se je in prejel obhajilo in bolniško maziljenje. Še nekaj časa sem ostal z njim. Ko sem se poslovil, je bil dobre volje in hčerka, ki je bila navzoča, je bila osupla.«

Slide29:

Besedilo Letizia Magri Grafi čna izvedba Anna Lollo v sodelovanju z don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Razlaga Besede življenja je vsak mesec prevedena v 96 jezikov in doseže več milijonov oseb po vsem svetu preko tiska, radia, TV in svetovnega spleta . Informacije: www.focolare.org PPS je objavljen v različnih jezikih na www.santuariosancalogero.org

authorStream Live Help