transfagarasan

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

Transfagarasan

Cum s-a construit? : 

Cum s-a construit? Transfagarasanul a fost contruit intre 1970 si 1974. Poate ca o sumara prezentare in cifre este dificil de urmarit, dar pentru cei care au rabdarea sa o citeasca, merita spus ca la realizarea celor 92 de kilometri de sosea s-au dislocat circa 3 milioane de tone de roca, s-au facut 830 de lucrari transversale si 290.000 de metri cubi de zidarie. Pentru realizarea tunelului Capra - Balea au fost escavati peste 41.000 metri cubi de roca. De asemenea, s-au folosit 20 tone de dinamita, 3.573 tone de ciment, 89 tone de otel beton, 24.000 ancore, 129 tone de plase sudate, 14.200 metri patrati de cofraje, 1.750 metri liniari de tuburi de beton, 4.100 metri liniari de teava, 50 tone de confectii metalice, 6.900 metri cubi de nisip, 6.000 metri cubi de pietris, 3.000 tone de cribluri si 740 de lampi de iluminat.

Slide 3: 

Dintre cei care au lucrat la construirea Transfagarasanului, pensionari in acest moment, unii mai povestesc cu cate sacrificii s-a facut soseaua care urca la cer. Inainte nu se puteau trece muntii nici macar cu calul. Dar, se spune ca la un moment dat Nicolae Ceausescu, cand inca nu era presedinte la Romaniei, a trecut prin comuna Arefu si i-a venit ideea ca trebuie facuta o sosea care sa taie muntii. In timpul lucrarilor, exact ca si la Vidraru, au murit multi oameni. Din pacate documentele nu au pastrat pentru istorie aceste cifre. Dar cei care au supravietuit spun ca este vorba de sute de jertfe omenesti. Multi dintre cei care au murit nici macar n-au mai fost gasiti prin prapastiile in care au cazut. Se spune la construirea tunelului, minerii care se ocupau cu montarea explozibilului se tineau uni de altii, cate 20 - 30, ca sa nu fie luati de vijelie si aruncati in prapastie.

Slide 4: 

O poveste care circula din om in om se refera la un calugar pe nume Nectarie. Dupa construirea Transfagarasanului acesta a urcat cu masina, un Trabant, pana la Capra, unde a fost suprins de o avalansa. A lasat masina sub copertina de la Capra iar el s-a aruncat pe zapada, fiind dus de “val”. Se spune ca asa a scapat cu viata, in timp ce masina au gasit-o abia dupa 6 luni cand s-a topit zapada.

Slide 5: 

Daca ar trebui sa spunem in cateva cuvinte, atunci Transfagarasanul (DN 7C) este doar drumul care traverseaza muntii Fagaras (cei mai înalti munti ai României - vf. Moldoveanu – 2544 metri) si uneste Muntenia de Ardeal. Dar de fapt, Transfagarasanul este mai mult de atat. Este drumul care ajunge o altitudine de 2042 de metri, in Caldarea Glaciara Balea. Are doua benzi care se intind pe o lungime de 92 de kilometri. Din cauza nenumaratelor serpentine cu masina viteza medie este de cel mult 40 km la ora. Apoi, pe intregul traseu sunt construite 27 de viaducte si poduri si cel mai lung tunel de la Capra la Balea Lac, de 887 de metri, care strabate muntele Paltinul. Aerisirea tunelului se face natural datorita curentilor de aer extrem de puternici. Banda de circulatie prin tunelul neiluminat are doar 6 metri latime si un trotuar de un metru latime. Transfagarasan

Slide 6: 

Pentru cei care doresc sa se “aventureze” pe Transfagarasan, este recomandat sa o faca din sud spre nord. Cea mai celebra sosea a Romaniei incepe in judetul Arges, in localitatea Arefu (la kilometrul 61 al DN7C ) si se termina in judetul Sibiu, langa localitatea Cartisoara (la intersectia cu DN1). Soseaua Transfagarasan. Peisajul este mirific, iar diferentele de nivel si serpentinele se constituie intr-o provocare atat pentru masini cat si pentru soferi. Din pacate, din cauza conditiilor meteorologice, in fiecare an Transfagarasanul este deschis doar cateva luni pe an, incepand in iulie si pana in octombrie. Cele mai importante puncte de atractie turistica sunt Lacul si Barajul Vidraru, care este unul dintre cele mai mari din Europa, apoi Cetatea Poienari (construita pe vremea lui Vlad Tepes), Lacul glaciar Balea si Cascada Balea.

Slide 7: 

Curtea De Arges - Vidraru - Balea - Cartisoara (Transfagarasan)  Localitati: Balea, Cartisoara, Sambata de Sus,Piscul Negru Asezare/Clima/Cai de acces               Argesul a format de-a lungul timpului o vale mirifica, pe care vizitatorul o poate admira din Curtea de Arges pana la Barajul si Lacul Vidraru. Apoi urcand pe frumosul drum Transfagarasan admira peisajul alpin al Fagarasului pana in Transilvania. Cai de acces Transfagarasan: din Pitesti pe DN7C sau dinspre Sibiu in sens invers.Potential Turistic Odata ajuns pe acest traseu vei suprinde o latura a Romaniei care depaseste tipicul frumosului. Este un tinut al splendorii si al privelistelor ametitoare, acolo la imbinarea verdelui cu tourqoise-ul infinit al cerului. Romania vazuta de la inaltime... Daca vreti o viziune cu totul speciala urcati agale pe colinele argesene, ametiti pe serpentinele transfagarasene pana ajungeti la marea de aer bleu, irizant, la vantul indraznet, dar binefacator al Fagarasilor.

Slide 8: 

Zona cu o mostenire istorica cu greutate, este bogata si din punct de vedere al resurselor pe care le pune la dispozitie. Infrastructura in continua dezvoltare nu a alterat frumusetea nativa a locurilor.        Altitudinea va va influenta pozitiv, iar climatul alpin (cu aerosoli naturali, arome de conifere, faneturi) va avea un efect benefic, chiar terapeutic asupra intregii fiinte, mai ales priind persoanelor anemice, anxioase sau celor care vor sa se caleasca si sa-si recastige tonusul. Terapia altitudinii este indicata tuturor, iar ochiul, urechea spiritul au nevoie de acest popas mai aproape de cer si eternitate. Tacerea, pacea, doar vantul plimbandu-se prin plete sunt niste elemente utile in fuga de tumultul vietilor haotice si poluate fonic.

Slide 9: 

Atractiile zonei Munti     -Muntii Fagarasului  Defilee si Chei     -Defileul lui Stan Lacuri      -Lacul Balea -Barajul si Lacul Vidraru   -Lacul Capra Vestigii Istorice -Moara cu noroc de la Ohaba. Cea mai veche moara de apa din Tara Fagarasului -"La Valtori" - comuna Lisa, atelier-muzeu de prelucrat straie ·      Curtea Domneasca-Curtea de Arges, monument istoric (sec. XIII), astazi ruine. A fost prima resedinta a domnitorilor Tarii Romanesti si pastreaza traditia arhitecturii populare, fiind construita din pietre de rau;     ·      Cetatea-Poienari (la 2 km de Capatanenii Pamanteni, pe DN 7C), construita pe muntele Cetatuia de catre Vlad Tepes (sec. XIV);  Cetatea Fagarasului - construita in sec XI-XII

Slide 10: 

Manastiri             -Manastirea Piscu Negru -Manastirea Curtea de Arges -Manastirea Cartisoara -Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus -Herghelia de cai de la Sambata -Pastravaria Sambata -Fantana Izvorul Tamaduirii

Slide 11: 

Sport & fun Pe Valea Argesului, sportul isi gaseste singur teren de joaca. Fie ca este vorba de drumetii, de alpinsm, de sporturi nautice, si de sporturi de iarna Valea Argesului este zona potrivita. Drumetii :   Valea lui Stan Cabana Balea – Saua Capra – Vf. Vanatoarea lui Buteanu Cabana Balea – Turnu Paltinului - Vf. Laitel- Lac Caltun – Vf Negoiu Cabana Balea – Lacul Capra Cabana Valea Sambetei Alpinism   Creasta Netedu Buteanu Creasta Coltii Balii Cresta Arpasel Vartopel    Sporturi nautice   Plimbari cu barca pe lacul Vidraru Plimbari cu caiacul   Pescuit Lacul Cumpana   Schi Pe versantii nordici ai caldarii Balea si a vailor invecinate.

authorStream Live Help