Kecederaan Sukan Renang

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Tentang kecederaan dalam sukan renang. Fokus pada kecederaan bahu dan juga tulang belakang.

Comments

Presentation Transcript

KECEDERAAN DAN REHABILITASI SUKAN (QSK 3053) : 

KECEDERAAN DAN REHABILITASI SUKAN (QSK 3053) PENSYARAH: DR. LEE AI CHOO KUMPULAN 9

Slide 2: 

SUKAN RENANG KECEDERAAN BAHU DAN TULANG BELAKANG

AHLI KUMPULAN : 

AHLI KUMPULAN WAN MUAZATUL ADAWIYYAH WAN ABD AZIZ D023833 FAKHRUL ASYRAN SA’ADAN@ SA’ADON D023830 NORHABSAH MOHAMED NOAD D023834 ZULHAYATI SAIYED HAMID D023839 NUR DIANA ABDUL KAHIR D023831 AZUANI ABDULLAH D023832 MARIYANA ISA D023842 SITI IRANA ALI D023836

PENGENALAN SUKAN RENANG : 

PENGENALAN SUKAN RENANG Renang adalah senaman yang sangat bagus dan memberi banyak kelebihan untuk kesihatan. Senaman adalah kunci untuk mengawal berat badan, jantung yang sihat dan tahap tenaga yang tinggi dan juga diet yang seimbang asas kepada semua individu untuk mendapat kehidupan yang sihat.

Slide 5: 

Lukisan perenang Zaman Batu ditemui di "gua perenang" di Sura, Mesir barat daya. 1800 Pertandingan renang di Eropah bermula. 1828 Kolam renang pertama dibuka di Liverpool. 1837 London menjadi bandar pertama memperkenalkan sukan renang. 1896 sukan renang di Sukan Olimpik Musim Panas, Athens. 1908, Persatuan renang dunia pertama, Federation Internationale de Natation dibentuk. SEJARAH SUKAN RENANG Sumber diperolehi daripada: http://maswafi.blogspot.com/2008/05/sukan-renang.html

SUKAN RENANG DI MALAYSIA : 

SUKAN RENANG DI MALAYSIA Rakyat Semenanjung Malaya menunjukkan minat dalam aktiviti sukan renang terancang. 1903, kelab renang di tubuhkan, Penang Swimming Club . 1928, Penang Chinese Swimming Club, 1930an European Swimming Club di Ipoh, Taiping. 1931, taraf sukan renang dinaikkan dikelolakan the Malayan Chinese Olympiad. 1955, The Malayan Amateur Swimming Union ditubuhkan, 1956, Malaya buat kali pertama menyertai Sukan Olimpik di Melbourne, Australia.

LATAR BELAKANG SUKAN RENANG : 

LATAR BELAKANG SUKAN RENANG Sukan yang memerlukan ketahanan mental dan fizikal serta latihan yang sistematik. Melibatkan keseluruhan badan- Badan atas dan bawah (melibatkan semua kumpulan otot utama. Kurang risiko kecederaan- tiada tekanan pada tulang dan sendi. Meningkatkan perjalanan darah- rutin latihan dapat mengurangkan serta menghalang tekanan darah tinggi. Mengurangkan stress- aktiviti yang menenangkan kerana ia membolehkan lebih oksigen untuk mengalir ke otot dan meransang pernafasan.

PERALATAN SUKAN RENANG : 

PERALATAN SUKAN RENANG

UKURAN KOLAM RENANG : 

UKURAN KOLAM RENANG 50m atau 25m (untuk kejohanan dunia). Lebar lane 2.5m dengan dua ruang garisan permulaan dan akhir iaitu 0.2m. Minimum lanes 8. Kedalaman adalah 1.35m, sepanjang 1m- 6m. Permulaan kolam ada starting block. Jarak dari air 0.5m- 0.75. Line marking lebar 0.25m panjang 46m untuk kolam saiz 50m. Untuk saiz 25m panjang 21m.

Slide 10: 

Sumber diperoleh daripada: www.dsr.wa.gov.au/index.php?id=975

ACARA DALAM PERTANDINGAN RENANG : 

ACARA DALAM PERTANDINGAN RENANG

TEKNIK SUKAN RENANG : 

TEKNIK SUKAN RENANG

STROKE RENANG : 

STROKE RENANG BACKSTROKE BREASTSTROKE BUTTERFLY FREESTYLE INDIVIDUAL MEDLEY

KUAK LENTANG (BACKSTROKE) : 

KUAK LENTANG (BACKSTROKE) Badan dalam keadaan mendatar di permukaan air. Tangan dan lengan memainkan perana penting dalam hasilkan pergerakan. Kayuhan kaki dan kuak akan stabilkan posisi badan.

GAYA BEBAS (FREESTYLE) : 

GAYA BEBAS (FREESTYLE) Posisi badan mendatar, paras sedikit di bawah permukaan air. Sewaktu luncur, kedudukan kepala sesuai & berubah ikut kedua tumit kaki. Bahagian lengan & tangan hasilkan pergerakan kayuhan. Kaki menghasilkan kestabilan tekanan dan tujahan.

KUAK DADA (BREASTSTROKE) : 

KUAK DADA (BREASTSTROKE) Teknik yang perlahan, fasa pemulihan tangan & kaki menghasilkan rintangan hadapan yang tinggi. Pergerakan melibatkan peha dan tangan, maka rintangan besar terhasil & kelajuan berkurang. Fasa meluncur penting, teknik yang betul, kuak dan luncuran akan hasilkan kelajuan optimum & rintangan berkurang.

KUAK KUPU- KUPU (BUTTERFLY) : 

KUAK KUPU- KUPU (BUTTERFLY) Bukaan kuak yang besar dan keadaan lutut dan kaki menghasilkan rintangan hadapan yang tinggi. Kekuatan yang tinggi diperlukan. Bahagian kepala ialah pusat kawalan utama badan & pergerakan kepala berlebihan ketika berenang hasilkan rintangan tinggi. Teknik ini menyerupai pergerakan ikan lumba- lumba.

KECEDERAAN LAZIM DALAM SUKAN RENANG : 

KECEDERAAN LAZIM DALAM SUKAN RENANG

Slide 20: 

Lutut Bahu Bahagian Belakang Betis Pergelangan kaki Paha

JENIS- JENIS KECEDERAAN UMUM DALAM SUKAN RENANG : 

JENIS- JENIS KECEDERAAN UMUM DALAM SUKAN RENANG Kecederaan Umum Pada Bahu Shoulder Arthritis Frozen Shoulder Rotator Cuff Injury Instability/Dislocated Shoulder Rupture of the Biceps Tendon Shoulder Impingement Syndrome Bicep Tendinitis Supra Spinatus Tendinitis (gaya bebas) Kecederaan Umum Pada Tulang Belakang Spondylolysis (gaya kupu-kupu) Lordosis Kyphosis (Scheuermann’s Disease) Sciatica, Herniated Disk (Slipped Disk) Low Back Pain (Lumbago) Weak Back (Lumbar Insufficiency)

JENIS- JENIS KECEDERAAN LAZIM DALAM SUKAN RENANG : 

JENIS- JENIS KECEDERAAN LAZIM DALAM SUKAN RENANG

SHOULDER INSTABILITY : 

SHOULDER INSTABILITY Sendi bahu mudah cedera kerana digunakan secara berulang-ulang. Sendi bahu berbentuk seakan golf tee, bertemu dengan tulang pada bahagian lengan atas. Shoulder stabiliy menyumbang kepada kecederaan lain seperti bursitis dan impingement syndrome.

MENISCUS DETERIORATION : 

MENISCUS DETERIORATION Meniscus lapisan kartilej melindungi tulang bawah kaki daripada tulang atas kaki pada lutut. Sepanjang jangka hayat, lapisan kartilej ini boleh menjadi nipis. Ia menyebabkan impak antara bahagian tulang atas & tulang bawah. Menyebabkan kesakitan. Meniskus boleh menjadi haus dan menyebabkan keradangan melalui aktiviti pergerakan.

WEAK HAMSTRINGS : 

WEAK HAMSTRINGS Mekanisma perlindungan tubuh menghalang seseorang terus lakukan aktiviti di mana otot kaki tidak cukup kuat untuk melakukannya. Lutut bengkak & aktiviti jadi sukar & sakit. Perenang merasai kesakitan lutut apabila berenang. Dengan rehat , bengkak & kesakitan akan berkurangan & aktiviti boleh disambung semula. Mulakan secara perlahan-lahan & binanya secara berperingkat. Jika diabaikan, akan jadi teruk.

ANATOMI & FISIOLOGI : 

ANATOMI & FISIOLOGI BAHU DAN TULANG BELAKANG

ANATOMI BAHU : 

ANATOMI BAHU

TULANG BAHU : 

TULANG BAHU Bahu terdiri daripada sendi tulang (penyambung) yang menghubungkan bahagian atas tubuh. 3 tulang utama tulang bahu ialah clavicle, scapula dan humerus. Bahagian yang paling penting. Mampu melakukan julat pergerakan sepenuhnya. Banyak melakukan pergerakan dalam kehidupan seharian.

TULANG BAHU : 

TULANG BAHU The Scapula (shoulder blade) The Clavicle (collar bone) Pectoralis Major Trapezius Sternoclaedomastoid Sternohyoid Subclavius Humerus

SENDI UTAMA BAHU : 

SENDI UTAMA BAHU 3 sendi utama bahu adalah: Glenohumeral Joint (GHJ) Acromioclavicular Joint (ACJ) Sternoclavicular Joint (SCJ) Sendi yang juga penting dalam membantu pergerakan bahu adalah: Scapulothoracic Joint

ANATOMI TULANG BELAKANG : 

ANATOMI TULANG BELAKANG

SPINAL COLUMN : 

SPINAL COLUMN Spinal column (vertebral column) bermula daripada tengkorak sehingga ke bahagian pelvis. Mempunyai 33 tulang (vertebrae). Vertebrae disusun daripada atas dalam kumpulan yang berlainan dan dibahagi kepada 4 bahagian: Cervical Thoracic Lumbar Sacrum dan Coccyx

Cervical Vertebrae : 

Cervical Vertebrae Cervical spine dibahagikan kepada 2 bahagian; Atas cervical (C1 dan C2) Bawah cervical (C3- C7). C1 adalah Atlas and C2 adalah Axis. Occiput (CO), juga dipanggil Occipital Bone-Sejenis tulang leper yang terbentuk pada belakang kepala.

Fungsi Vertebral/ Spinal Column: : 

Fungsi Vertebral/ Spinal Column:

Slide 35: 

KECEDERAAN UTAMA TULANG BELAKANG BAHU

Slide 36: 

Rotator Cuff Injury Impingement Syndrome Frozen Shoulder Lumbar Facet Joint Sprains Thoracic Outlet Syndrome Muscle spasm

KECEDERAAN UTAMA PADA BAHU : 

KECEDERAAN UTAMA PADA BAHU ROTATOR CUFF TENDINITIS FROZEN SHOULDER IMPINGEMENT SYNDROME

ROTATOR CUFF TENDINITIS : 

ROTATOR CUFF TENDINITIS

ROTATOR CUFF TENDINITIS : 

ROTATOR CUFF TENDINITIS Adalah otot & tendon yang menhubungkan lengan atas dengan soket bahu. Tendinitis- tendon dalam rotator cuff membengkak bila melakukan kerja seperti membaling bola dan mengangkat berat. 4 kumpulan otot major: Supraspinatus Infraspinatus Subscapularis Teres minor Bertanggungjawab ke atas pergerakan lengan yang normal ROM 360°.

MEKANISMA KECEDERAAN : 

MEKANISMA KECEDERAAN Rotator cuff terdiri daripada 4 otot & 1 tendon. Fungsi tendon adalah sebagai penutup dan menstabilkan sendi bahu. Masalah timbul apabila satu atau lebih daripada tendon rotator cuff koyak(tear) atau berlaku radang (inflammed). Kesan daripada pergerakan yang berulang- ulang semasa pergerakan rotasi atau disebabkan oleh kecederaan.

PUNCA KECEDERAAN : 

PUNCA KECEDERAAN Pergerakan yang berulang- ulang. Penggunaan yang kerap dan berlebihan(over use). Pergerakan ulangan yang salah semasa melakukan stroke dalam renang. Program senaman yang sedikit sebelum aktiviti renang. Masa latihan yang melebihi tahap kemampuan. Melakukan pelbagai pergerakan tanpa menyeimbangkan dengan pergerakan berlawanan.

TANDA DAN SIMPTOM : 

TANDA DAN SIMPTOM Bahu rasa lemah, terutama apabila mengangkat tangan melebihi paras kepala. Kekakuan, apabila bahu sakit seseorang tidak akan menggerakkannya. Pergerakan yang kurang akan menyebabkan kekakuan pada sendi bahu. Rasa atau bunyi “click” atau “pop” apabila bahu digerakkan. Kesakitan pada bahagian luar bahu (outer) apabila melakukan pergerakan melebihi paras bahu. Kesakitan dialami sehingga ke sendi siku. Kesakitan pada otot leher berlaku disebabkan penggunaan otot skapula untuk kompensasi kerja otot-otot rotator cuff.

LANGKAH PENCEGAHAN : 

LANGKAH PENCEGAHAN Rehat dan menghadkan aktiviti melebihi aras kepala (overhead). Meningkatkan kekuatan terutamanya pada sekeliling sendi.

CADANGAN RAWATAN : 

CADANGAN RAWATAN Rawatan melibatkan terapi senaman.Doktor atau ahli terapi fizikal akan memberi nasihat tentang mereka latihan dan senaman spesifik untuk membatu proses pemulihan, meningkatkan fleksibiliti otot rotator cuff dan otot bahu. Tempoh rawatan bergantung kepada tahap kecederaan. (3 minggu ke atas). Matlamat-Menghasilkan keseimbangan dan kekuatan otot bahu.

Sambungan: : 

Sambungan: Rawatan lain adalah: Suntikan Steroid Pembedahan. Arthroplasty.

ALAT PERLINDUNGAN : 

Alat ini meliputi bahagian tengah skapula, dada dan bahu. Memberi sokongan pada bahagian bahu dan membantu mencegah daripada kecederaan. ALAT PERLINDUNGAN SHOULDER BRACES

Slide 47: 

Penyokong boleh laras sangat ideal untuk mengurangkan kesakitan pada bahu dan juga keadaan bahu yang kurang stabil. Membantu menyokong tisu lembut dan melindungi kecederaan rotator cuff injuries, sprains, strain dan tendinitis. SHOULDER SUPPORT BRACES

FROZEN SHOULDER(Adhesive Capsulitis) : 

FROZEN SHOULDER(Adhesive Capsulitis)

MEKANISMA KECEDERAAN : 

MEKANISMA KECEDERAAN Bahu tidak dapat digerakan dan biasanya berlaku pada sebelah bahagian sahaja Sendi kapsul mengalami kejelekitan bahu dimana bahu tidak dapat digerak. Kapsul sendi menjadi kaku dan tidak bergerak dengan bebas.

PUNCA KECEDERAAN : 

PUNCA KECEDERAAN Boleh berlaku sekiranya anda berhenti menggunakan sendi bahu yang kebiasaannya terjadi apabila bahu mengalami kesakitan, kecederaan dan masalah kesihatan yang kronik. Masalah pada bahagian bahu yang lain akan membawa kepada masalah frozen shoulder sekiranya anda tidak melakukan aktiviti untuk megekalkan keseluruhan pergerakan tubuh anda.

TANDA DAN SIMPTOM : 

TANDA DAN SIMPTOM Sakit (bergantung pada tahap kecederaan). Bengkak Sendi berubah rupa Bertambah sakit bila bergerak atau hilang upaya Kemungkinan berasa kebas.

LANGKAH PENCEGAHAN : 

LANGKAH PENCEGAHAN Gunakan bahu dengan pergerakkan yang betul. Pergerakkan bahu yang tidak betul akan menyebabkan ligamen dan tendon yang berada di sekeliling (glenohumeral joint) tidak akan menerima darah yang cukup untuk menjalankan fungsi dengan baik. Selain itu, kurangnya peredaran darah kepada ligament dan tendon akan menyebabkan ia berasa ketat. Memanaskan badan dengan betul. Lakukan regangan di bahagian bahu seperti di bahagian tendon dan tulang belakang supaya ia dapat membantu pengedaran darah berjalan dengan lancar, serta dapat mengelakkan atlet dari mendapat kecederaan yang kronik dibahagian bahu. Contoh otot terkoyak kerana tidak cukup aktiviti regangan.

CADANGAN RAWATAN : 

CADANGAN RAWATAN Suntikan steroid dan lokal anestetik ke dalam sendi bahu glenohumeral dapat meredakan inflamasi. Suntikan asid hialuronik ke dalam sendi bahu glenohumeral dalam volume yang tinggi sebanyak 10cc, tiga hingga lima kali seminggu dapat membantu meregangkan kapsul sendi bahu, seterusnya melembutkan kapsul dan membantu meningkatkan pergerakan sendi bahu. Jika setelah menerima rawatan di atas keadaan bahu tidak banyak berubah, pesakit perlu menjalani pembedahan artroskopi di mana kapsul sendi bahu dibuka. Tempat yang ketat dilonggarkan menerusi tiga portal utama yang dibuat untuk melonggarkan kapsul sendi bahu. Pembedahan dilakukan di dewan bedah dan pesakit diberikan bius am (keseluruhan badan).

ALAT PErLINDUNGAN : 

ALAT PErLINDUNGAN untuk menyokong kecederaan bahu selepas pembedahan dan juga keadaan kronik boleh dilaras pada bahagian lengan dan dada untuk disesuaikan pada inidividu dan memberikan tekanan ke tempat yang cedera. Magnetic pad boleh dilaras pada kawasan yang cedera dengan tepat untuk meminimumkan kecederaan. SHOULDER BRACES

Slide 55: 

Penyokong yang boleh dilaras untuk mengurangkan simptom frozen shoulder. Memberi sokongan pada tisu lembut dan juga memberikan tekanan. Membantu mencegah kecederaan dan kecederaan berulang. Saiz dan bentuknya sesuai untuk kebanyakan bentuk badan. Boleh dicuci dan bersih.

IMPINGEMENT SYNDROME : 

IMPINGEMENT SYNDROME Impingement berlaku apabila ruang subacromial menjadi kecil untuk bergerak. Akibat daripada radang pada sendi (joint inflammation) Bengkak pada bahagian bahu, membuatkan ruang sendi menjadi kecil. Bentuk dan keadaan tulang bahu yang berubah menyebabkan impingement syndrome berlaku.

MEKANISMA KECEDERAAN : 

MEKANISMA KECEDERAAN Terjadi kerana tekanan pada tendon di rotator cuff yang berada di antara tulang belikat dan kepala humerus. Ia menjadi radang yang kronik dan menyebabkan kelemahan tendon. Menyebabkan bahu tidak stabil. Kestabilan bahu banyak bergantung pada rotator cuff. Bahu yang tidak stabil menjadi punca tendon rotator cuff terkoyak dan mudah tercedera. Apabila otot tidak kuat dan tidak seimbang, bahu akan terjatuh (displaced) sama ada ke depan atau ke bawah menyebabkan ia menekan atas saraf dan terasa sakit.

PUNCA KECEDERAAN : 

PUNCA KECEDERAAN 1. Overuse Penggunaan bahu yang berlebihan boleh menyebabkan radang pada tendon dan bursa. Badan menghantar banyak darah pada bahagian yang mengalami radang dan menyebabkan bengkak. 2 masalah akan berlaku: Bursitis radang pada bursa. Bursa dipenuhi dengan cecair, memenuhkan dan menekan ruang sendi. Tendinitis is radang pada tendon. Bengkak pada tendon menyebabkan ruang sendi jadi sempit.

Sambungan: : 

Sambungan: Melakukan aktiviti menggunakan tangan melebihi atas kepala berulang-ulang.-gaya bebas dan kuak lentang. Kesakitan mungkin disebabkan oleh trauma yang minor atau spontan tanpa penyebab yang jelas. Semasa perenang mengangkat tangan, terjadi geseran dan cengkaman pada tendon dan ia membengkak. Geseran dan cengkaman ini yang dinamakan (impingement syndrome).

CADANGAN RAWATAN : 

CADANGAN RAWATAN Rawatan awal sindrom bahu lenguh bersifat konservatif. Doktor akan mencadangkan anda berehat. Senaman regangan mungkin diajar bagi memperbaiki jangkauan pergerakan anda. Jika rawatan konservatif tidak berkesan selepas enam hingga 12 bulan rawatan, pembedahan menjadi pilihan. Pembedahan selalunya sama ada arthroscopy atau pembedahan terbuka atau kombinasi antara kedua-duanya. Kedua-dua jenis pembedahan ini boleh memperbaiki kerosakan dan melegakan tekanan tendon.

CADANGAN RAWATAN : 

CADANGAN RAWATAN Ais Ais dapat mengurangkan radang dan melegakan kesakitan. Letakkan ais pek untuk 15 minit, 2 atau 3 kali sehari. Boleh gunakan bag atau ais pek. Bentuk beg tu akan terletak elok pada bahu. Bantal diletakkan di celah tangan untuk memberi keselesaan.

Sambungan: : 

Sambungan: Terapi Haba Terapi haba membantu mengurangkan kesakitan pada otot. Tetapi ia tidak mengurangkan bengkak. Boleh gunakan pad haba ataupun mandi air panas. bath. Lakukan ia dalam 10 hingga 15 minit.

Sambungan: : 

Sambungan: Ubatan Menggunakan pain relievers. Mestilah mendapat preskripsi daripada doktor terlebih dahulu untuk melegakan kecederaan dan radang. Pastikan ikut segala arahan semasa pengambilan ubat.

Sambungan: : 

Sambungan: Terapi Suntikan Suntikan digunakan untuk mendiagnosis masalah. Ia juga berfungsi untuk mengurangkan kesakitan.

Sambungan: : 

Sambungan: Electrical Stimulation Electrical stimulation membantu mengurangkan sakit dan bengkak. Pakar kesihatan akan akan meletakkan pad kecil pada bahu. Arus elektrik yang sedikit melalui ke dalam bahu. Ia rasa geli dan tidak sakit. Ultrasound Ultrasound mengurangkan kesakitan. Slick gel atau medicated cream disapu pada bahu. Pakar kesihatan akan meletakkan device bersaiz kecil ke atas kawasan tersebut. Device yang digunakan adalah gelombang ultra untuk melonggarkan bahu yang ketat. Rawatan ini juga tidak sakit.

ALAT PERLINDUNGAN : 

ALAT PERLINDUNGAN Menyokong kecederaan bahu selepas pembedahan dan juga keadaan kronik seperti arthritis Boleh dilaras pada bahagian lengan dan dada untuk memastikan ia sesuai untuk individu dan memberi tekanan. Boleh dilaras pada kawasan yang cedera dengan tepat untuk meminimumkan kecederaannya. Pelarasan juga penting untuk memastikan perjalanan darah lancar. Ia juga dapat megurangkan kesakitan. Pro-series shoulder wrap

LANGKAH PENCEGAHAN : 

LANGKAH PENCEGAHAN Melakukan regangan yang mencukupi sebelum melakukan aktiviti renang.. Gunakan bahu dengan pergerakkan yang betul. Latihan yang sesuai-Atlet renang seharusnya mengambil kira kemampuan, limitasi dan kemampuan diri apabila melakukan latihan supaya sesuai dengan kemampuan.Contohnya otot tendon terkoyak kerana bebanan yang lebih. Cukup Pulih-Seorang atlet itu tidak seharusnya melakukan aktiviti renang sebelum sembuh dari kecederaan sepenuhnya. Sekiranya keadaan ini berlaku ia kan menyebabkan otot terkoyak semula setelah atlet berlatih semula dengan sepenuh tenaga.

KECEDERAAN UTAMA TULANG BELAKANG : 

KECEDERAAN UTAMA TULANG BELAKANG LUMBAR FACET JOINT SYNDROME THORACIC OUTLET SYNDROME LUMBAR MUSCLE SPASM

LUMBAR FACET JOINT SYNDROME : 

LUMBAR FACET JOINT SYNDROME

LUMBAR FACET JOINT SYNDROME : 

LUMBAR FACET JOINT SYNDROME

MEKANISMA KECEDERAAN : 

MEKANISMA KECEDERAAN Sendi facet adalah sambungan di antara tulang dan tulang belakang. Saraf akan melalui sendi ini untuk pergi ke spinal cord dan seterusnya ke tangan, kaki dan bahagian badan yang lain. Sendi ini juga membolehkan tulang belakang untuk melakukan bengkokkan atau putaran dan ia mengelakkan tulang belakang daripada tergelincir terlalu jauh atau memutar tanpa had. ia mempunyai kartilej (artikular kartilej) yang membolehkan pergerakan berlaku secara lancar apabila dua tulang bertemu.Cecair Synovial di sekeliling sendi membolehkan tulang bergerak tanpa geseran. Apabila sendi ini membengkak disebabkan oleh kecederaan atau keradangan ia menyebabkan kesakitan.

Sambungan : 

Jika sendi yang terlibat adalah pada bahagian leher, ia akan menyebabkan sakit kepala dan kesukaran menggerakkan kepala. Jika sendi pada bahagian belakang yang terlibat, ia akan menyebabkan kesakitan pada bahagian bawah tulang belakang, punggung atau peha. Sambungan

PUNCA KECEDERAAN : 

PUNCA KECEDERAAN Atlit yang berisiko untuk mengalami kecederaan facet joint syndrome adalah perenang kuak lentang dan gaya bebas kerana banyak melakukan aktiviti putaran. Antara punca-punca utama adalah:- Kecederaan Sentakan (Whiplash Injury)-menyebabkan sindrom pada bahagian cervical. Leher di ekstensi secara berlebihan. Arthritis. Postur badan yang tidak baik yang menolak tulang belakang keluar dari kedudukan asal. Keradangan. Jangkitan Kemerosotan sendi. Selain itu kerengsaan pada saraf-saraf kecil yang menghubungkan saraf spinal dan melengkapkan sendi facet juga menyumbang pada kesakitan pada sendi ini.

SIMPTOM DAN TANDA : 

Simptom Facet Joint Syndrome pada bahagian bawah tulang belakang termasuklah : Kesakitan atau kelembutan pada bahagaian bawah tulang belakang. Sakit apabila memutar atau membengkokkan badan. Sakit apabila menggerakkan punggung atau belakang peha Kaku atau kesukaran dengan sesuatu pergerakan seperti berdiri tegak atau bangun dari kerusi. SIMPTOM DAN TANDA

Sambungan: : 

Sambungan: Simptom Sindrom Sendi Facet pada bahagian leher termasuklah: Sakit leher Sakit kepala Sakit bahu Kesukaran memutar kepala.

LANGKAH PENCEGAHAN : 

LANGKAH PENCEGAHAN Antara langkah pencegahan yang boleh diambil adalah:- Senaman khusus untuk tulang belakang. Kiropraktik juga boleh membantu. Elakkan daripada memberi bebanan yang berlebihan pada tulang belakang dan juga leher.

CADANGAN RAWATAN : 

CADANGAN RAWATAN Kaedah selain pembedahan: Membaikpulih Postur Latihan/ Terapi Fizikal Ubatan- Non-Steroidal Anti-Imflammatory Drug (NSAID) seperti Mortin adalah disarankan untuk membantu mengurangkan sakit dan bengkak. Program Latihan untuk meningkatkan fleksibiliti dan membaikpulih pergerakan Ais, ultrasound,pembedahan- Radiofrequency rhizotomy

ALAT PERLINDUNGAN : 

ALAT PERLINDUNGAN Tujuan: Memberi perlindungan tambahan dan membantu mengurangkan lebihan pergerakan pada tulang belakang. Membantu untuk mengubah kembali postur badan kepada kedudukan asal. SPINAL CORSET

CERVICAL ORTHOSES (COS) : 

CERVICAL ORTHOSES (COS) Terdapat pelbagai rekaan lingkaran collar untuk yang direka untuk kecederaan sentakam dan kekejangan otot serta merawat retakan dan mengembalikan kestabilan selepas pembedahan. Soft Collar: Dibuat daripada foam lembut dan digunakan untuk menyokong dan menstabilkan cervical spine.

Slide 80: 

Direka daripada satu lapisan Velcro dan satu lapisan lagi dibalut di sekeliling leher dengan dilindungi oleh satu pengikat. Setiap satunya adalah gabungan dari plastic keras dan lapisan lembut mudahalih. Alat ini berkesan dalam mengurangkan pergerakan, memberi kestabilan dan perlindungan kepada cervical spine. RIGID COLLAR

THORACIC OUTLET SYNDROME : 

THORACIC OUTLET SYNDROME

Slide 83: 

Thoracic outlet berada pada bahagian atas rib cage, di antara leher dan dada. Beberapa struktur anatomi melalui kawasan ini, termasuklah esophagus, trachea, saraf saraf dan salur darah pada bahagian tangan dan leher. Kawasan yang terdiri daripada first rib; collar bone (clavicle); the arteries beneath the collar bone (subclavian artery), dimana membekalkan darah pada tangan, , rangkaian sistem saraf pada tangan (brachial plexus), dan bahagian atas paru- paru.

MEKANISMA KECEDERAAN : 

MEKANISMA KECEDERAAN Thoracic outlet syndromes (TOS) adalah kecederaan yang disebabkan oleh ketidak abnormalan deria pada saraf leher, bahu, lengan dan tangan. Sakit dan bengkak.

Sambungan : 

Sambungan Thoracic outlet syndrome (TOS) terdiri daripada beberapa masalah yang akan memberi kesan kepada brachial plexus (saraf yang melalui tangan daripada leher), subclavian artery (salur darah di antara dada dan bahagian atas tubuh).

PUNCA KECEDERAAN : 

PUNCA KECEDERAAN Postur badan. Menjatuhkan bahu ataupun memegang kepala kehadapan boleh menyebabkan tekanan kepada kawasan thoracic outlet. Pergerakan berulang Tekanan ke atas sendi- Berat berlebihan boleh menyebabkan jumlah tekanan yang besar pada sendi.

TANDA DAN SIMPTOM : 

TANDA DAN SIMPTOM Rasa sakit sepanjang dan di atas clavicle, bahu dan tangan terutama pada jari. Kebas dan rasa seperti dicucuk (paresthesia) terutama pada waktu pagi sebelum bangun tidur. Tangan dan bahu akan measa berat dan sejuk serta kelihatan biru (cyanotic) Saluran yang tersekat menyebabkan lengan dan tangan bengkak. Tanda dan simptom TOS ini hampir sama simptom Herniated disc pada leher, carpal tunnel syndrome pada tangan, dan bursitis pada bahu.

CADANGAN RAWATAN : 

CADANGAN RAWATAN Fizikal Terapi Rehat Ubatan- Doktor akan memberi preskripsi tentang ubatan, muscle relaxants dan anti-inflammatory drugs — aspirin or ibuprofen (Advil, Motrin, others) — untuk mengurangkan radang dan membantu otot rehat. Jika rawatan di atas tidak berkesan maka doktor akan mencadangkan supaya melakukan pembedahan.

SPINE SCAPULA BRACE : 

SPINE SCAPULA BRACE Meningkatkan fungsi bahu dan spinal dengan mengoptimakan posisi scapula,spinal alignment dan proprioceptive. Sangat sesuai digunakan pada pre- dan post- operative rehabilitation dan fizikal terapi. Membantu pesakit membetulkan posisi proprioceptive. Membantu otot pada bahu bergerak dengan sendi bahu. Membetulkan posisi scapula dan membenarkan tenaga kinetik bergerak lancar pada tubuh dan bahagian atas badan. ALAT PERLINDUNGAN

Slide 90: 

Membantu memberi sokongan yang lebih pada tulang belakang. Memberi lebih sokongan dan stabiliti pada kawasan lumbar. Boleh di laras dan selamat untuk digunakan. Menyokong lumbar spine dan thoracic spine. SPINAL BRACE

LANGKAH PENCEGAHAN : 

LANGKAH PENCEGAHAN Elakkan daripada melakukan pergerakan yang berulang- ulang dan mengangkat benda berat. Elakkan daripada melakukan pergerakan yang tidak seimbang. Seperti dalam acara gaya bebas hanya mengambil nafas pada sebelah badan sahaja. Melakukan regangan setiap kali sebelum melakukan aktiviti, dan lakukan senaman yang menguatkan otot bahu.

LUMBAR MUSCLE SPASM : 

LUMBAR MUSCLE SPASM Adalah tindakan luar kawalan pengecutan otot lumbar bahagian belakang badan.

MEKANISMA KECEDERAAN : 

MEKANISMA KECEDERAAN Boleh berlaku tanpa kecederaan otot. Satu fenomena semulajadi akibat keradangan struktur dalaman, termasuklah ligamen koyak, jangkitan, atau keradangan disc yang kronik atau hernia ion. Pergerakan yang tiba-tiba atau terlalu kuat juga boleh menyebabkan muscle spasm. Contoh: Melakukan putaran badan dalam renang gaya bebas.

PUNCA KECEDERAAN : 

PUNCA KECEDERAAN Kelesuan otot Persediaan yang tidak cukup Kehilangan cecair badan yang banyak Paras glukosa yang rendah dalam badan atau ketidakseimbangan elektrolit Melakukan aktiviti yang berlebihan yang menggunakan tenaga dan kekuatan yang banyak. Bentuk badan yang lemah. Pergerakan secara tiba-tiba atau terlalu kuat. Kekejangan yang disebabkan stres atau tekanan.

TANDA DAN SIMPTOM : 

TANDA DAN SIMPTOM Rasa ketat dan terikat pada otot. Sakit apabila otot tersebut digunakan. Kekejangan semasa membuat senaman. Kesakitan dan tekanan dapat dirasai pada otot bawah belakang badan.

LANGKAH PENCEGAHAN : 

LANGKAH PENCEGAHAN Lakukan regangan perlahan-lahan pada otot-otot yang bermasalah. Sebelum melakukan regangan buatlah persediaan yang cukup iaitu memanaskan badan sebelum regangan dan menyejukkan badan selepas regangan. Lakukan regangan secara berkala. Tuaman sejuk atau panas pada kawasan yang terlibat. Ais dapat membantu melegakan otot dan memperlahankan sebarang keradangan. Bahang panas merupakan pilihan yang terbaik jika kekejangan berlaku dalam persekitaran yang sejuk.

Slide 97: 

Memberi perlindungan ,haba dan sokongan pada bahagian belakang. Untuk kecederaan lumbar discs dan sacroiliac joint. Mempunyai pelaras pengikat tepi untuk tekanan yang lebih. Boleh digunakan dalam pelbagai saiz yang kecil dan besar. Berwarna kuning cair. THERMOSKIN-BRACE

ALAT PERLINDUNGAN : 

ALAT PERLINDUNGAN Di reka untuk memberi perlindungan yang baik serta mengurangkan dan membaiki keseluruhan badan. Setiap pad memberi 3 tembusan yang membolehkan lebih kuasa magnet neodymium untuk sampai jauh ke dalam sendi dan otot. Secara semulajadi peredaran darah keseluruh badan berlaku dan memberi manfaat kepada kawasan yang cedera. Pad lumbar akan lebih berkesan dan aktif pada bahagian belakang badan. Pad ini juga akan memberi bantuan kepada pesakit bila diperlukan. NORSTAR LUMBAR WRAP

Slide 99: 

99 SUSUNAN PERJALANAN STESEN STESEN 1 ROTATOR CUFF TENDONITIS 1. Loop Rotation 2. Walking Ladder Stretch STESEN 2 FROZEN SHOULDER 1.Wall Swimming. 2. Rope & Pulley Tanpa Beban. 3.Rope & Pulley dengan Beban. 4.Marble Back Stroke. STESEN 3 SHOULDER IMPINGEMENT 1. Freestyle Ballon 2. Freestyle Band STESEN 6 LUMBAR MUSCLE SPASMS. 1. Crunch Back Extension. 2. Lateral Flexion. STESEN 5 THORACIC OUTLET SYNDROME. 1. Back Arch. 2. Thoracic Extension. STESEN 4 LUMBAR FACET JOINT SPRAIN. 1. Cat And Camel 2. Back Flexibility.

STESEN 1 : 

STESEN 1 ROTATOR CUFF TENDONITIS Aktiviti: 1(a) Loop Rotation 1(b) Walking Ladder Stretch

STESEN 1(a) : 

STESEN 1(a) Nama Aktiviti : Loop Rotation Teknik / Modaliti : Loop Rotation Exercise Lokasi : Bahu Jenis Kecederaan : Rotator Cuff Tendonitis Injury Fasa : Kronik Objektif : 1. Untuk memulihkan ROM ( Range of Motion) bahu perenang. 2. Untuk meningkatkan fleksibiliti otot bahu perenang. 3. Untuk memulihkan kekuatan,daya tahan dan kuasa otot. Prosedur Alatan : 1. Terdapat 3 saiz gelung. 2. Subjek berada dalam keadaan berdiri. 3. Subjek perlu melakukan pergerakan putaran (rotation) mengikut saiz gelung dimana subjek akan melakukan putaran dihadapan, kiri dan kanan. 4. Lakukan ulangan sebanyak 3-6 kali. 5. Lakukan dalam 3-4 set. 6. Rehat di antara set adalah selama 2-5minit.

LOOP ROTATION : 

LOOP ROTATION

STESEN 1(b) : 

Nama Aktiviti : Walking Ladder Stretch Teknik / Modaliti : Walking Ladder Stretch Exercise Lokasi : Bahu Jenis Kecederaan : Rotator Cuff Tendonitis Injury Fasa : Kronik Objektif : 1. Untuk memulihkan ROM(Range of Motion) bahu perenang. 2. Untuk meningkatkan fleksibiliti otot bahu perenang. 3. Untuk memulihkan kekuatan,daya tahan dan kuasa otot. Prosedur Alatan: 1. Subjek berada dalam keadaan berdiri. 2. Subjek perlu menyentuh tangga menggunakan tangan satu persatu sehingga ke tahap yang mampu. 3. Lakukan ulangan sebanyak 3-6 kali. 4. Lakukan dalam 3-4 set. 5. Rehat di antara set adalah selama 2-5minit. STESEN 1(b)

WALKING LADDER STRETCH EXERCISE : 

WALKING LADDER STRETCH EXERCISE

STESEN 2 : 

STESEN 2 FROZEN SHOULDER Aktiviti : 2(a) Wall Swimming. 2(b) i.Rope & Pulley Tanpa Beban. ii.Rope & Pulley dengan Beban.

STESEN 2(a) : 

Nama Aktiviti : Wall Swimming Teknik / Modaliti : Wall Swimming Exercise Lokasi : Bahu Jenis Kecederaan : Frozen Shoulder Fasa : Kronik Objektif : 1. Sebagai latihan spesifik sebelum kembali beraksi. 2. Untuk memulihkan ROM (Range of Motion) bahu perenang. Prosedur Alatan : 1. Subjek berada dalam keadaan berdiri dan mengadap dinding. 2. Subjek perlu melakukan bayangan seperti melakukan kemahiran yang terdapat dalam sukan renang seperti gaya bebas, kuak lentang dan kuak kupu-kupu. 3. Kuak lentang -tangan kanan akan melakukan putaran mengikut arah jam, manakala tangan kiri akan melakukan putaran mengikut lawan arah jam. 4. Kuak kupu -kupu-tangan kanan akan melakukan putaran mengikut lawan arah jam, manakala tangan kiri akan melakukan putaran mengikut arah jam. 5. Gaya bebas -tangan kanan akan menyentuh penanda yang berada ditengah-tengah dinding bergilir-gilir dengan tangan kiri. 6. Lakukan ulangan sebanyak 3-6 kali. 7. Lakukan dalam 3-4 set. 8. Rehat di antara set adalah selama 2-5minit. STESEN 2(a)

WALL SWIMMING : 

WALL SWIMMING FREESTYLE

STESEN 2(b) : 

Nama Aktiviti : Rope & Pulley Tanpa Beban Teknik / Modaliti : Rope & Pulley Exercise Lokasi : Bahu Jenis Kecederaan : Frozen Shoulder Fasa : Kronik Objektif : 1. Untuk memulihkan ROM (Range of Motion) bahu perenang. 2. Untuk memulihkan kekuatan, daya tahan dan kuasa otot. Prosedur Alatan : 1. Subjek berada dalam keadaan berdiri. 2. Subjek perlu memegang tali yang di sediakan. 3. Sebelah tangan yang sakit sahaja memegang tali dan tangan sebelah lagi akan menarik tali untuk menaikkan tangan yang sakit. 4. Lakukan ulangan sebanyak 3-6 kali. 5. Lakukan dalam 3-4 set. 6. Rehat di antara set adalah selama 2-5minit. STESEN 2(b)

Rope & Pulley Tanpa Beban : 

Rope & Pulley Tanpa Beban

STESEN 2(b) : 

Nama Aktiviti : Rope & Pulley dengan Beban Teknik / Modaliti : Rope & Pulley Exercise Lokasi : Bahu Jenis Kecederaan : Frozen Shoulder Fasa : Kronik Objektif : 1. Untuk memulihkan ROM (Range of Motion) bahu perenang. 2. Untuk memulihkan kekuatan, daya tahan dan kuasa otot Prosedur Alatan : 1. Subjek berada dalam keadaan berdiri. 2. Subjek perlu memegang tali yang di sediakan. 3. Sebelah tangan akan memegang tali dan akan mengangkat beban. 4. Selepas itu sebelah tangan lagi akan bertukar untuk mengangkat beban. 5. Lakukan ulangan sebanyak 3-6 kali. 6. Lakukan dalam 3-4 set. 7. Rehat di antara set adalah selama 2-5minit. STESEN 2(b)

Rope & Pulley Dengan Beban : 

Rope & Pulley Dengan Beban

STESEN 3 : 

STESEN 3 SHOULDER IMPINGEMENT Aktiviti : 3(a) Freestyle Ballon 3(b) Freestyle Band

STESEN 3(a) : 

Nama Aktiviti : Freestyle Ballon Teknik / Modaliti : Freestyle Ballon Exercise Lokasi : Bahu Jenis Kecederaan : Impingement Syndrome Fasa : Kronik Objektif : 1. Untuk memulihkan ROM (Range of Motion) bahu perenang. 2. Untuk memulihkan kekuatan, daya tahan dan kuasa otot. 3. Sebagai latihan yang spesifik sebelum kembali beraksi. Prosedur Alatan: 1. Subjek berada dalam keadaan berdiri. Lutut dibengkokkan sedikit. 2. Subjek perlu melakukan pergerakkan gaya freestyle dan menyentuh belon bergilir-gilir dengan tangan kiri dan kanan. 3. Lakukan ulangan sebanyak 3-6 kali. 4. Lakukan dalam 3-4 set. 5. Rehat di antara set adalah selama 2-5minit. STESEN 3(a)

FREESTYLE BALLON EXERCISE : 

FREESTYLE BALLON EXERCISE

Slide 115: 

Nama Aktiviti : Freestyle Band Teknik / Modaliti : Freestyle Band Exercise Lokasi : Bahu Jenis Kecederaan : Impingement Syndrome Fasa : Kronik Objektif : 1. Untuk memulihkan ROM (Range of Motion) bahu perenang. 2. Untuk memulihkan kekuatan, daya tahan dan kuasa otot. 3. Sebagai Latihan yang spesifik sebelum kembali beraksi. Prosedur Alatan : 1. Subjek berada dalam keadaan berdiri. Lutut dibengkokkan sedikit. 2. Subjek perlu melakukan pergerakkan gaya freestyle . 3. Tangan yang sakit perlu menarik band dalam gaya freestyle dan tangan yang sebelah lagi akan melakukan gaya freestyle juga tetapi tiada bebanan. 4. Lakukan ulangan sebanyak 3-6 kali. 5. Lakukan dalam 3-4 set. 6. Rehat di antara set adalah selama 2-5minit. STESEN 3(b)

FREESTYLE BAND EXERCISE : 

FREESTYLE BAND EXERCISE

STESEN 4 : 

STESEN 4 LUMBAR FACET JOINT SPRAIN. Aktiviti : 4(a) Cat And Camel 4(b) Back Flexibility.

Slide 118: 

Nama Aktiviti : Cat & Camel. Teknik / Modaliti : Cat & Camel Exersice. Lokasi : Tulang Belakang. Jenis Kecederaan : Lumbar Facet Joint Sprain. Fasa : Kronik. Objektif : Untuk meningkatkan kelenturan tulang belakang. Prosedur Alatan: 1. Subjek berada seperti dalam kedudukan merangkak. 2. Tangan dan lutut mencecah lantai. 3. Secara perlahan dan berhati-hati, lentikkan bahagian badan ke bawah dan ke atas. 4. Tahan selama 3-5 saat. 5. Lakukan ulangan 5-7 kali sebanyak 3 set. 6. Rehat di antara set adalah selama 1 minit. STESEN 4(a)

CAT AND CAMEL : 

CAT AND CAMEL

Slide 120: 

Nama Aktiviti : Back Flexibility. Teknik / Modaliti : Back Flexibility Exersice. Lokasi : Tulang Belakang. Jenis Kecederaan : Lumbar Facet Joint Sprain. Fasa : Kronik. Objektif : Untuk meningkatkan kelenturan tulang belakang. Prosedur Alatan: 1. Subjek berada seperti dalam keadaan meniarap. 2. Latihan ini dilakukan secara berpasangan. 3. Subjek hendaklah meletakkan kedua-dua belah tangan di belakang kepala. 4. Pasangan membantu menarik tangan subjek. 5. Secara perlahan dan berhati-hati, lentikkan bahagian badan kebelakang. 6. Tahan selama 3-5 saat. 7. Lakukan ulangan 5-7 kali sebanyak 3 set. 8. Rehat di antara set adalah selama 1 minit. STESEN 4(b)

BACK FLEXIBILITY : 

BACK FLEXIBILITY

STESEN 5 : 

STESEN 5 THORACIC OUTLET SYNDROME Aktiviti: 5(a) Back Arch. 5(b) Thoracic Extension.

Slide 123: 

Nama Aktiviti : Back Arch. Teknik / Modaliti : Back Arch Exercise. Lokasi : Tulang Belakang. Jenis Kecederaan : Thoracic Outlet Syndrome. Fasa : Kronik. Objektif : 1. Memberikan regangan pada bahagian thoracic iaitu di bahagian tengah tulang belakang. 2. Meningkatkan kelenturan tulang belakang. Prosedur Alatan: 1. Subjek berada dalam keadaan meniarap di atas physio ball. 2. Secara perlahan dan berhati-hati, tangan kanan diangkat serentak dengan kaki kiri ke atas. 3. Selepas itu tangan kiri diangkat serentak dengan kaki kanan ke atas. Lakuan ini dilakukan secara bergilir. 4. Tahan selama 3-5 saat. 5. Lakukan ulangan 5-7 kali sebanyak 3 set. 6. Rehat di antara set adalah selama 1 minit. STESEN 5(a)

BACK ARCH : 

BACK ARCH

Slide 125: 

Nama Aktiviti : Thoracic Extension Teknik / Modaliti : Thoracic Extension Exercise Lokasi : Tulang Belakang Jenis Kecederaan : Thoracic Outlet Syndrome Fasa : Kronik Objektif : 1. Memberikan regangan pada bahagian thoracic iaitu di bahagian tengah tulang belakang. 2. Meningkatkan kelenturan tulang belakang. Prosedur Alatan: 1. Subjek duduk di kerusi. 2. Kedua-dua belah tangan subjek berada di belakang kepala. 3. Lengkungkan badan dan kepala didongakkan ke atas. 4. Lakuan ini dilakukan dalam kiraan 10. 5. Lakukan ulangan sebanyak 3 set. 6. Rehat di antara set adalah selama 1 minit. STESEN 5(b)

THORACIC EXTENSION. : 

THORACIC EXTENSION.

STESEN 6 : 

STESEN 6 LUMBAR MUSCLE SPASMS Aktiviti : 6(a) Crunch Back Extension. 6(b) Lateral Flexion

Slide 128: 

Nama Aktiviti : Crunch Back Extension. Teknik / Modaliti : Crunch Back Extension Exercise. Lokasi : Tulang Belakang. Jenis Kecederaan : Lumbar Muscle Spasms. Fasa : Kronik. Objektif : 1. Memberikan regangan pada bahagian lumbar iaitu di bahagian bawah tulang belakang. 2. Meningkatkan kelenturan tulang belakang Prosedur Alatan: 1. Subjek dan pembantu duduk dalam keadaan berlunjur. 2. Kaki subjek dan pembantu berada dalam keadaan bersilang. 3. Subjek bersandar pada bosu platform training sambil memegang batang kayu yang dipegang oleh pembantu. 4. Dalam keadaan bersandar, subjek akan di bantu oleh pembantu untuk menolak badannya ke depan dan ke belakang (PROM). 5. Tahan selama 3-5 saat. 6. Lakukan ulangan 5-7 kali sebanyak 3 set. 7. Rehat di antara set adalah selama 1 minit. Jika subjek aktif, dalam keadaan bersandar, tanpa pembantu, subjek akan menolak badannya ke depan dan ke belakang dengan lakuannya sendiri (AROM). STESEN 6(a)

CRUNCH BACK EXTENSION : 

CRUNCH BACK EXTENSION

Slide 130: 

Nama Aktiviti : Lateral Flexion Teknik / Modaliti : Lateral Flexion Exercise Lokasi : Tulang Belakang Jenis Kecederaan : Lumbar Muscle Spasms Fasa : Kronik Objektif : 1. Memberikan regangan pada bahagian lumbar iaitu di bahagian bawah tulang belakang. 2. Meningkatkan kelenturan tulang belakang. Prosedur Alatan: 1. Subjek dan pembantu duduk dalam keadaan berlunjur. 2. Kaki subjek dan pembantu berada dalam keadaan bersilang 3. Subjek bersandar pada bosu platform training sambil memegang batang kayu yang dipegang oleh pembantu. 4. Dalam keadaan bersandar, subjek akan di bantu oleh pembantu untuk menolak badannya ke kiri dan ke kanan (PROM). 5. Tahan selama 3-5 saat. 6. Lakukan ulangan 5-7 kali sebanyak 3 set. 7. Rehat di antara set adalah selama 1 minit. Jika subjek aktif, dalam keadaan bersandar, tanpa pembantu, subjek akan menolak badannya ke kiri dan ke kanan dengan lakuanya sendiri (AROM). STESEN 6(b)

Lateral Flexion : 

Lateral Flexion

Jadual Ansur Maju Berfungsi : 

Jadual Ansur Maju Berfungsi PROGRAM ANSUR MAJU BERFUNGSI Sukan : Renang Kecederaan : Bahu dan Tulang belakang. Kemahiran : Gaya bebas, kuak lentang, kuak kupu-kupu dan kuak dada.

Slide 133: 

: Fasa Ansur Maju Berfungsi yang dicadangkan : FASA 1 ( MINGGU 1 ) FASA 2 ( MINGGU 2 )

Slide 134: 

FASA 3 ( MINGGU 3 ) Fasa 4 ( Minggu 4 )

Slide 135: 

FASA 6 ( MINGGU 6 ) FASA 5 ( MINGGU 5 )

TERIMA KASIH : 

TERIMA KASIH

authorStream Live Help