Η αρχαία Ιαλυσός

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Μια παρουσίαση από τον Άγγελο Κ., τον Νίκο Μ., τον Χρύσανθο και τον Γιώργο Μ.

Comments

Presentation Transcript

Διαφάνεια 9:

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΑΛΥΣΟΣ

Διαφάνεια 9:

Η Ιαλυσός ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου, μαζί με τη Λίνδο και την Κάμειρο . Η αρχαία Ιαλυσός κατείχε το βορειοανατολικό άκρο της Ρόδου και τα σύνορα της εκτείνονταν από το χείμαρρο « Πλατή » του χωριού Φάνες , τη Διμυλιά και την Αρχίπολη , μέχρι την παραλία Αρχαγγέλου. Όλη η περιφέρεια ονομαζόταν Ιαλυσία και εκτός από την πόλη της Ιαλυσού, είχε τρία μεγάλα κέντρα, την Ιστάνη (Θολός, Σορωνή ), την Βρυγίνδαρα ( Αφάντου – Κολύμπια ) και την Ποντώρεια (Αρχάγγελος ). Το 1248 σε αυτήν ακριβώς την περιοχή πολιόρκησαν οι Γενουάτες τους Βυζαντινούς, το 1306 ήρθαν οι ιππότες και το 1522 ο Σουλεϊμάν έστησε το στρατηγείο του, για τη διεξαγωγή της πολιορκίας της Ρόδου. Επίσης, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε και από τους Ιταλούς, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Π ολέμου .

Διαφάνεια 9:

Η Ιαλυσός γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της την Υστερομινωική Περίοδο. (1700-1600 π.Χ.). Η πόλη των Ιαλυσίων συγκλονίστηκε δύο φορές από μεγάλους και καταστρεπτικούς σεισμούς, κέντρο των οποίων ήταν η Θήρα. (17 ος αιωνας π.Χ.) Η έκρηξη του Ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης) γέμισε με στάχτη όλο το νησί. Ηφαιστειακή τέφρα σκέπασε τους οικισμούς του κράτους της Ιαλυσίας , καθώς και η μυθική πρωτεύουσα της Ρόδου, η Κύρβη . Η πόλη της Ιαλυσου , χάνει σε έκταση και δύναμη, αλλά δεν εξαφανίζεται, καθώς η μεγαλύτερη ακμή της βρίσκεται στον 16 ο αιώνα π.Χ. έχοντας έκταση 16 εκταρίων, περιλαμβάνοντας όλη την περιοχή απο τα Τριάντα και τα Κρητικά μέχρι και τις Φ άνες . Η περιοχή είναι ένα απέραντο αρχαιολογικό μουσείο. Όπου έχουν σκάψει αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει, κι ανακαλύπτουν μέχρι και σήμερα, αρχαία ι αλύσια νομίσματα, τάφους, κτερίσματα, πίθους, εργαλεία, οικιακά είδη και όπλα. Στο δυτικό τμήμα του νησιού βρέθηκε από ιταλούς αρχαιολόγους το ιερό του Ερεθιμίου Απόλλωνα. Το ιερό αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί στο νησί και το μεγαλύτερο στον χώρο που υπήρξε το κράτος των Ιαλυσίων . Οι προπολεμικές ανασκαφές έχουν εντοπίσει ένα ναό κι ένα θέατρο των Κλασικών Χρόνων (5 ος αιώνας π.Χ.) καθώς και πολλές πολλές επιγραφές δίπλα στον ιερό χώρο. Σε μεταγενέστερες ανασκαφές που έγιναν κάτω από τα θεμέλια του ναού του Ερεθιμίου Απόλλωνα, ανακαλύφθηκαν τάφοι από τα Γεωμετρικά Χρόνια (11 ος -8 ος αιωνας π.Χ.)!

Διαφάνεια 9:

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΕΡΗΜΟΥ

Διαφάνεια 9:

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΕΡΗΜΟΥ ήταν ανέκαθεν λόφος ιερός και χώρος στρατηγικός. Στην κορυφή του λόφου υπήρχαν ιερά από την απώτατη ελληνική Ι στορία. Λ ατρευόταν ήδη από τους πρώτους μυθικούς κατοίκους του νησιού τους Τελχίνες , η Τελχίνια Ηρα . Η Θεά Ήρα είχε εξέχουσα θέση και προσωπικότητα μεταξύ των Θεών της Ελλάδας. Η Θεά Τελχίνια Ήρα, προσέφερε ευλογίες και προστασία στους Ιαλύσιους Ρόδιους και όλο το νησί τιμούσε τη γυναίκα του Διός που ήταν δότειρα όλων των αγαθών και όλων των ευλογιών προς τους Ρόδιους. Η Αθηνά και ο πατέρας της Δίας είχαν κοινό ναό εκεί που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι της Παναγιάς Φιλερήμου . Πριν από κάθε εκστρατία , εμπόριο και γέννηση οι Ιαλύσιοι προσεύχονταν στην Ιαλυσία Αθηνά για να προσφέρουν στο βωμό της θυμιάματα και τάματα, ικεσίες και Γονυκλισίες. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΡΟΔΙΟΙ γνώριζαν το λόφο Φιλερήμου , τότε γνωστό ως Οχύρωμα. Ο Φιλέρημος ήταν πάντοτε η ακρόπολη του κράτους Ιαλύσου , αλλά οι οικισμοί του κράτους ήταν κάτω στην πεδιάδα των Τριαντων , μέχρι τον Κρεμαστό (Κρεμαστή), όπου βρέθηκαν πολλά κτερίσματα, τάφοι, πίθοι, όλων των περιόδων.

Διαφάνεια 9:

Τα σημαντικότερα χτίσματα της Ιαλυσού : 1 . Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κοντά στη πλατεία Αποστολίδη. 2. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (4ου αιώνα), ιδιαίτερο διατηρητέο μνημείο 3. Η εκκλησία της Παναγίας της Φιλερήμου (15ου αιώνα ) 4. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ομοίως του 15ου αιώνα 5. Η υπόγεια βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χωστού με σπουδαίες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. 6. Ο κλιμακωτός δρόμος του Γολγοθά με 134 σκαλοπάτια στις πλευρές του οποίου φέρονται αναπαραστάσεις των Παθών του Χριστού. 7. Και βέβαια οι διάφορες φυσικές γύρω ομορφιές και η τεράστια σε μήκος παραλία του όρμου.

Διαφάνεια 9:

Η ΙΑΛΥΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Διαφάνεια 9:

Σήμερα η Ιαλυσός είναι μια σύγχρονη πόλη, με 10.275 κατοίκους, βάσει της απογραφής του 2001. Βρίσκεται στο βόρειο – δυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 8 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Εκτείνεται κατά μήκος του βασικού οδικού άξονα Ρόδου – Καμείρου . Στο βόρειο σύνορό της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, βρίσκεται η Δημοτική Ενότητα Ρόδου, στο νότιο η Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων, ανατολικά η Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας και δυτικά η θάλασσα. Η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, αφού στο Δήμο υπάρχουν πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών και τουριστικά καταλύματα με χιλιάδες – συνολικά κλίνες – καθώςmysitelindos και τα δύο υπερσύγχρονα συνεδριακά κέντρα της Ρόδου, με δυνατότητες διοργάνωσης και φιλοξενίας συνεδρίων διεθνούς εμβέλειας .

authorStream Live Help