Η αρχαία Κάμειρος

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Μια παρουσίαση από την Κατερίνα Κ. και την Γαβριέλα .

Comments

Presentation Transcript

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΜΕΙΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Ήταν η μικρότερη από τις τρεις ισχυρές πόλεις του νησιού που υπήρχαν πριν από την ίδρυση της Ρόδου. Ο μύθος λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Κάμειρο , γιο του Κέρκαφου και εγγονό του Ηλιου . Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στην ευρύτερη περιοχή ανάγονται στη μυκηναϊκή εποχή . Υ πάρχουν ίχνη κατοίκησης στο νεκροταφείο θαλαμοειδών τάφων του χωριού Kαλαβάρδα , μεταξύ του 1370-1070 π.Χ και μεταγενέστερα, μεταξύ του 900 π.Χ και 850 π.Χ. Η ίδια η πόλη ιδρύθηκε από τους Δωριείς. Τα θεμέλια του ναού της Καμείρου τοποθετήθηκαν ήδη από τον όγδοο αιώνα π.Χ. Ο σεισμός του 226 π.Χ. , ο οποίος γκρέμισε τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου κατέστρεψε επίσης την πόλη και το ναό της Καμείρου , ενώ ο σεισμός του 142 π.χ. την κατέστρεψε για δεύτερη φορά. Στους κλασικούς χρόνους, η Kάμειρος , όπως και οι δύο άλλες πόλεις-κράτη  του νησιού, συμμετέχει στην Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Το 412 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.X .), αποβιβάζεται στις ακτές της, μαζί με τον Σπαρτιατικό στόλο, ο  Iαλύσιος Δωριεύς ο Ρόδιος. γιος του περίφημου ολυμπιονίκη Διαγόρα , και πείθει τους κατοίκους να ενωθούν σε ενιαίο κράτος. Στη νέα πρωτεύουσα του ροδιακού κράτους, την πόλη της  Ρόδου , η οποία θα ιδρυθεί το 411 π.Χ. , με συνοικισμό κατοίκων και από τις τρεις παλαιές πόλεις-κράτη, θα μεταφερθεί στο εξής το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Οι παλαιότερες πόλεις, όμως δεν έπαψαν να κατοικούνται, όπως έδειξε το παράδειγμα της Kαμείρου , η οποία ανοικοδομήθηκε σε ευρεία έκταση μετά το μεγάλο σεισμό του 226 π.Χ. .

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Βασιλική Πατσιαδά : «Επισκευές, κυρίως στην αγορά και στις οικίες, έγιναν και μετά το δεύτερο σεισμό , ενώ τα νεώτερα κτηριακά λείψανα χρονολογούνται στην ύστερη αρχαιότητα. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται επίσης τα ερείπια της ελληνιστικής/ρωμαϊκής πόλης της Καμείρου . Ήρθαν στο φως σε ανασκαφές του 19ου αιώνα και κυρίως κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας (1912-1943) του νησιού». Η Κάμειρος άρχισε να παρακμάζει και εξαφανίστηκε σταδιακά ως πόλη περίπου από το 2ο αιώνα, πιθανόν και εξαιτίας του σεισμού του 155 μ.Χ . Κατά την περίοδο της  Τουρκοκρατίας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου , υπήρχαν μόνο χωράφια. Η τοποθεσία ωστόσο λεγόταν " Κάμπιρος ", τοπωνύμιο που προκάλεσε την περιέργεια των αρχαιολόγων της ανασκαφικής περιόδου μεταξύ 1852 και 1864 και τελικά οδήγησε στην ανακάλυψη των ερειπίων της αρχαίας Πόλης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ήδη μ ετά το 408 π.Χ. (έτος ίδρυσης της Ρόδου) η Κάμειρος  άρχισε να παρακμάζει και εξαφανίστηκε , όπως είπαμε, οριστικά το 2ο μ. Χ. αιώνα, πιθανώς εξαιτίας του σεισμού του 155 μ.Χ . Στην Τουρκοκρατία , εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος, υπήρχαν μόνο χωράφια. Η τοποθεσία ωστόσο, λεγόταν Κάμπιρος , τοπωνύμιο που υποψίασε Άγγλους και Γάλλους αρχαιολόγους, οι οποίοι ξεκίνησαν τις έρευνες. Πράγματι μετά τις ανασκαφές, που άρχισαν το 1852 και ολοκληρώθηκαν το 1864, μια από τις πιο χαρακτηριστικές πόλεις της ελληνιστικής περιόδου ξαναβγήκε στο φως. Η πόλη είχε κτιστεί μετά τον σεισμό του 226 π.Χ. , πάνω στα ερείπια αρχαιότερου οικισμού. Σώζονται οι δρόμοι, δημόσια κτίρια, ναοί και πολλές ιδιωτικές οικίες. Διέθετε άριστο σύστημα ύδρευσης, κρήνες, δεξαμενές και δημόσια λουτρά. Στο ψηλότερο σημείο του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται η ακρόπολη της Καμείρου . Μεταξύ άλλων, στις ανασκαφές βρέθηκαν πήλινα αγγεία και πιάτα. Ένα από αυτά, το «πιάτο της Καμείρου », με ένα μεγάλο ψάρι ζωγραφισμένο στο κέντρο του, εκτίθεται στο Λούβρο. Από τα λοιπά ευρήματα, άλλα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και άλλα, όπως η στήλη της Κριτούς και της Τιμαρίστας , στο Αρχαιολογικό μουσείο  της Ρόδου. Εδώ βρέθηκαν τα θεμέλια ναού της Αθηνάς Καμειράδος και μια μεγάλη δωρική στοά. Ανακαλύφθηκε επίσης ένα μωσαϊκό με  χοχλάκια (βότσαλα), κάτι που αποδεικνύει πόσο παλιά είναι η τέχνη αυτή, που επιβιώνει στη Ρόδο μέχρι σήμερα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Είναι από τους πιο αρχαίους οικισμούς, που μπορούμε σήμερα να δούμε το αρχιτεκτονικό σχέδιό του, όπως ήταν τότε. Η αρχαία αυτή πόλη, που ήρθε στην ακμή της κατά την Aρχαϊκή εποχή (680-480 π.Χ )  ήταν χτισμένη σε τρία επίπεδα Ακρόπολη Στην κορυφή του λόφου ήταν η Ακρόπολη η οποία περιλαμβάνει το συγκρότημα του ναού της Αθηνάς   Καμειρίας και τη Στοά. Έχει δεξαμενή νερού για 600 κυβικά νερό, αρκετό για 400 οικογένειες και φτιάχτηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Αργότερα, η στοά χτίστηκε πάνω από τον ταμιευτήρα και αποτελούνταν από δύο σειρές δωρικών κιόνων με χώρους για καταστήματα ή καταλύματα στο πίσω μέρος. Μεσαίο επίπεδο Ο κύριος οικισμός βρισκόταν κυρίως στο μεσαίο επίπεδο, που αποτελείται από ένα πλέγμα παράλληλων δρόμων και συγκροτήματα κατοικιών. Κάτω επίπεδο Στο κάτω επίπεδο βρίσκονται δωρικός ναός, πιθανόν του Πύθιου Απόλλωνα , η Κρήνη, με την Αγορά μπροστά και τον περίβολο με τους βωμούς, ο οποίος περιείχε αφιερώματα προς τις διάφορες θεότητες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ Η Ακρόπολη ανασκάφηκε από τον Ιταλό (Λεβαντίνο και Βρετανό) πρόξενο και αρχαιολόγο  Άλφρεντ Μπιλιόττι  ( Sir Alfred Biliotti ) και τον Γάλλο ( Αλσατό ) αρχαιολόγο, ζωγράφο και πρωτοπόρο της αρχαιολογικής φωτογραφίας Αύγουστο Σάλτσμαν  ( Auguste Salzmann ), μεταξύ 1852 και 1864. Πολλά από τα ευρήματα από τις ανασκαφές τους σήμερα φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο. Το 1928 η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή ξεκίνησε μια συστηματική ανασκαφή της περιοχής, μαζί με εργασίες αποκατάστασης, που συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΚΕΡΑΜΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΠΗΓΕΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ AGEAN ISLANDS

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τάξη Δ1:Διακάκη Γαβριέλα Τάξη Δ2:Κατσουράκη Κατερίνα

authorStream Live Help