Ρόδος και Ρώμη, Ρόδος και Αίγυπτός

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Οι διεθνείς σχέσεις της αρχαίας Ρόδου, από τον Μανώλη Τ. , τον Μιχάλη και τον Δημήτρη.

Comments

Presentation Transcript

Διαφάνεια 12:

Η Ρόδος στην Ελληνιστική εποχή Ρόδος και Αίγυπτος Ρόδος και Ρώμη

Διαφάνεια 12:

Η Ρόδος έχει μια πάρα πολύ ωραία ιστορία να μας αφηγηθεί από τα αρχαία χρόνια . Αλλά ποια είναι η Ρόδος ; Και τι μπορεί να μας εντυπωσιάσει, αν την γνωρίσο υ με; Το νησί της Ρόδου λέγεται πως ήταν η νύμφη του θεού Ήλιου, κατά την μυθολογία, και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Αιγαίο υ . Η πόλη της Ρόδου δημιουργήθηκε το 408 π .Χ. από τον συνοικισμό των τριών πόλεων του νησιού , της Καμείρου , της Ιαλυσού και της Λίνδου . Είχε πολύ καλή γεωγραφική θέση, με αποτέλεσμα να ήθελαν οι μεγάλες δ υνάμεις της τότε εποχής να την κατακτήσουν ή να την ελέγχον γιατί ήθελαν με το μέρος τους το ισχ υρ ό να υτικό το οποίο είχε. Άλλωστε η θέση που έχει στο Αιγαίο ανάγκαζε τα εμπορικά ή και τα μη εμπορικά πλοία άλλων λαών να περνούν από το νησί, πολ ύ θετικό για τους Ρόδιους .

Διαφάνεια 12:

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο νεότερος βασιλιάς της Μακεδονίας που κατάφερε να ονομαστεί Μέγας όχι μόνο για της στρατιωτικές του ικανότητες αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόταν κάθε φορά πώς να αντιμετωπίσει όσα τυχόν προβλήματα τα οποία έμπαιναν στον δρόμο του ήταν ξεχωριστός . Τι σχέση έχει όμως ο μέγας Αλέξανδρος με την Ρόδο; Η πόλη της Ρόδου μετά τον θάνατο το υ Φιλίππο υ το Β’ και την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξανδρο έβλεπε όλα αυτά τα οποία έκανε ο νεαρός βασιλιάς και είχε εντυπωσιαστεί με τις ικανότητες τις όποιες διέθετε. Αναφέρεται πως οι Ρόδιος αναγνώρισαν τις μεγάλες του επιτυχίες και του έστελνα δώρα που αυτός πολύ ευχαρίστως τα δεχόταν και πολλές φορές τα ανταπέδιδε.

Διαφάνεια 12:

Η σχέση που είχε ο βασιλιάς Αλέξανδρος δεν ήταν μόνο με την πολιτεία της Ρόδου αλλά και με έναν Ρόδιο αντίπαλο το υ που ήταν και αυτός λαμπρός και ιδιοφυής στρατηγός! Πρόκειται για τον Μέμνονα, τον μοναδικό πο υ κράτησε για πρώτη φορά τον μεγάλο βασιλιά σε αδράνεια. Ο Μέμνων ήταν Ρόδιος και πολεμούσε ενάντια στον Αλέξανδρο καθώς ήταν μισθοφόρος των Πε ρ σών κι ήταν εκείνος ο μόνος πο υ προβλημάτισε τον Αλέξανδρο. Ε υτυχώς για τον Αλέξανδρο, ο Μέμνων πέθανε το 333 π.Χ. και έτσι γλίτωσε από έναν πολύ αξιόμαχο και ευφυή αντίπαλο .

Διαφάνεια 12:

Κατά την ελληνιστική πε ρ ίοδο ωστόσο, η Ρόδος στράφηκε ενάντια στο βασίλειο της Μακεδονίας που αισθανόταν πως ήθελε να την απο ρρ οφήσει και για να μείνει ανεξά ρτητη σύνδεσε την τύχη της κυρίως με το βασίλειο των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο, το οποίο άλλωστε ήταν και ο βασικός τροφοδότης των ροδίων. Εξαιτίας της πολιτικής αυτής ο Δημήτριος ο Πολιορκητής προσπάθησε μάταια να καταλάβει τη Ρόδο και μετά την αποχώρησή του οι Ρόδιοι πούλησαν αυτά που είχε αφήσει πίσω και με τα χρήματα που πήραν έφτιαξαν τον Κολοσσό, ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Διαφάνεια 12:

Στη συνέχεια οι Ρόδιοι είχαν την πρόνοια να συνασπιστούν με την καινούργια δύναμη που ανέτειλε στο χώρο της Μεσογείου, τη Ρώμη, αρχής γενομένης με τη συμμαχία που έκαναν μαζί με το βασίλειο της Περγάμου και τους Ρωμαίους ενάντια στο κράτος των Σ ελευκιδών κατά τη διάρκεια του Τρίτου Συριακού Πολέμου. Το γεγονός επέτρεψε στη Ρόδο για κάποια χρόνια να επεκταθεί εδαφικά και στη Μικρά Ασία. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια σειρά ατυχών διπλωματικών χ ειρισμών οδήγησε τους Ρωμαίους να λάβουν αρκετά μέτρα που έπληξαν τη Ρόδο, με αποτέλεσμα οι Ρόδιοι να υπογράψουν τελικά μια συμφωνία με τους Ρωμαίους που σήμαινε ουσιαστικά την απώλεια της ανεξαρτησίας τους, τ ο 164 π.Χ. Αυτό ωστόσο ωφέλησε μακροπρόθεσμα τη Ρόδο, γιατί έγινε μια από τις επαρχίες της Ρώμης οι οποίες απολάμβαναν ιδιαίτερα προνόμια Κι έτσι, η Ρόδος τους επόμενους αιώνες δεν έπαψε να αναπτύσσεται και μάλιστα έγινε ένα τα σημαντικότερα κέντρα ανάπτυξης της τέχνης και των επιστημών.

Διαφάνεια 12:

Η Ρόδος , η Αίγυπτος των Πτολεμαίων και η Ρώμη, λοιπόν, ήταν από τις δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στην πολιτικοστρατιωτική σκακιέρα κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής εποχής και διαμόρφωσαν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τον καινούργιο κόσμο που αναδύθηκε.

Διαφάνεια 12:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΥΒΙΣΙΑΝΟΣ

authorStream Live Help