Ρόδιοι εκπρόσωποι των τεχνών και των γραμμάτων

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Η Λίζα παρουσιάζει κάποιους από τους επιφανέστερους Ρόδιους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών

Comments

Presentation Transcript

The end:

Ρόδιοι εκπρόσωποι των τεχνών και των γραμμάτων Λίζα Ξυπολιτάκη

The end:

Ανδρόνικος ο Ρόδιος Ρόδιος περιπατητικός φιλόσοφος. Έζησε τον 1ο αι. π.Χ. και θεωρείται εκδότης πολλών έργων του Αριστοτέλη, τα οποία χώρισε σε βιβλία και κατηγορίες . Η δράση του έλαβε χώρα κυρίως στην Αθήνα και τη Ρώμη. Υπήρξε διευθυντής της Περιπατητικής σχολής στην Αθήνα . Περιπατητική σχολή ήταν η συμβατική ονομασία της φιλοσοφικής σχολής που ίδρυσε ο Αριστοτέλης και χρηματοδότησε ο Μέγας Αλέξανδρος . Τα μέλη της ονομάστηκαν περιπατητικοί από τη συνήθεια του περίπατου των μαθητών με το δάσκαλο.

The end:

Ανταγόρας ο Ρόδιος Ο Ανταγόρας ήταν ποιητής καταγόμενος από τη Ρόδο. Έζησε τον 3ο αι. π.Χ. Λίγα έργα του διασώζονται σήμερα ένα από τα οποία είναι μερικοί στίχοι του Ύμνου εις τον Έρωτα και δύο επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία. Έζησε στην Αθήνα και στη Μακεδονία. μνήματι τῷδε Κράτητα θεουδέα καὶ Πολέμωνα ἔννεπε κρύπτεσθαι, ξεῖνε, παρερχόμενος, ἄνδρας ὁμοφροσύνῃ μεγαλήτορας, ὧν ἄπο μῦθος ἱερὸς ἤϊσσεν δαιμονίου στόματος, καὶ βίοτος καθαρὸς σοφίας ἐπὶ θεῖον ἐκόσμει αἰῶν' ἀστρέπτοις δόγμασι πειθόμενος . - ΑΝΤΑΓΟΡΑ ΡΟΔΙΟΥ VII 103

The end:

Κλεόβουλος Ο Κλεόβουλος ήταν τύραννος της Λίνδου, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Έζησε τον 6 ο αι. π.Χ. έως περίπου το 560 π.Χ. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο όπου μελέτησε φιλοσοφία. Συνέθετε τραγούδια και έγραφε ποιήματα τα οποία σύμφωνα με το Διογένη Λαέρτιο έφταναν συνολικά τους 3.000 στίχους.

The end:

Είναι γνωστός για τα απόφθεγματά του και τα γνωμικά του όπως το μέτρον άριστον. Αν και τύραννος ήταν πολύ συμπαθής από το λαό και βασίλευε με φρόνηση. Συμπεραίνοντας από τα αποφθέγματά του, υποστήριζε την εκπαίδευση των γυναικών. Αναστήλωσε το ναό της Αθηνάς στη Λίνδο. Στη Ρώμη σώζονται αντίγραφα αγαλμάτων του και απεικονίζεται σε ψηφιδωτό δάπεδο στη Κολωνία.

The end:

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών και στον τάφο του αναγράφονταν : Ἄνδρα σοφὸν Κλεόβουλον ἀποφθίμενον καταπενθεῖ ἥδε πάτρα Λίνδος πόντῳ ἀγαλλομένη. Τον άντρα το σοφό Κλεόβουλο που πέθανε, τον κλαίει η πατρίδα του η Λίνδος καμαρώνοντας στη θάλασσα. Το όνομα του δόθηκε στον αστεροειδή 4503 Κλεόβουλος το 1989. Η ποιητική του κληρονομιά συνεχίστηκε από την κόρη του Κλεοβουλίνη.

The end:

Παναίτιος ο Ρόδιος Ο Παναίτιος γεννήθηκε στη Λίνδο περίπου το 185 π.Χ., γιος ιερέα της Αθηνάς Νικαγόρα. Ο ίδιος έγινε ιερέας του Ποσειδώνα. Μαθήτευσε κοντά στον στωϊκό φιλόσοφο Κράτητα τον Μαλλώτη, στην Πέργαμο καθώς και στην Αθήνα με το Διογένη του Σελεύκιου και του Αντίπατρου του Ταρσέως. Περίπου το έτος 144 π.Χ. μεταβαίνει στη Ρώμη όπου συνδέεται με τον ιερέα Σκιπίωνα Αφρικανό το νεότερο (θείο του Τιβέριου και του Γάιου Γράκχου). Εικόνα από το Χρονικό της Νυρεμβέργης όπου απεικονίζεται ως λόγιος του Μεσαίωνα

The end:

Εισάγει πρώτος τη στωϊκή φιλοσοφία, ή αλλιώς Μέση Στοά, στη Ρώμη. Το έτος 129 π.Χ. επιστρέφει στην Αθήνα όπου και γίνεται διευθυντής της Στωϊκής Σχολής. Σύμφωνα με τη θεωρία του η Ψυχή είναι ζωντανός οργανισμός και χωρίζεται σε έξι μέρη. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ηθική. Από το φιλοσοφικό του έργο Περί Καθηκόντων εμπνεύστηκε και ο μεγάλος ρήτορας Κικέρωνας στο ομώνυμο έργο του De officiis. Υπολογίζεται πως πέθανε το 110-112 π.Χ. στην Αθήνα.

The end:

Ποσειδώνιος ο Ρόδιος Ο Ποσειδώνιος καταγόταν από μια ελληνιστική πόλη στη βόρεια Συρία, την Απάμεια. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στη Ρόδο για αυτό και του δώθηκε η ονομασία του Ροδίου. Σπούδασε στην Αθήνα ως μαθητευόμενος του γέρου Παναίτιου. Γύρω στο 95 π.Χ. εγκαθίσταται στη Ρόδο και γίνεται Ρόδιος πολίτης. Με την ιδιότητα του γεωγράφου και του αστρονόμου έκανε πολλά ερευνητικά ταξίδια. Μελέτησε τις παλίρροιες και τις συνέδεσε με την τροχιά της Σελήνης κ αθώς και τον λαό των Κελτών.

The end:

Έγραψε έργα για τη Φυσική, τη Μετεωρολογία, τη Φυσική γεωγραφία, την Αστρονομία, την Αστρολογία και τη μαντεία, τη Σεισμολογία, τη Γεωλογία και την Ορυκτολογία, την Υδρολογία, τη Βοτανική, την Ηθική, τη Λογική, τα Μαθηματικά, την Ιστορία, τη Φυσική Ιστορία, την Ανθρωπολογία, και τη στρατηγική . Λόγω των έργων του και των διαλέξεων του γύρω του αναπτύσσεται η Ποσειδώνια Σχολή. Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο η Φιλοσοφία μπορούσε να ερμηνεύσει το σύμπαν.

The end:

Δυστυχώς τα έργα του δεν έχουν διασωθεί. Οι πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από πηγές. Αν και Στωϊκός φιλόσοφος υποστήριζε ιδέες του Π λάτωνα και του Αριστοτέλη. Το ιστορικό του έργο περιλαμβάνει την «Παγκόσμια ιστορία» του ιστορικού Πολυβίου την οποία συνεχίζει με τον τίτλο « Αί μετά Πολύβιον Ίστορίαι » (τουλάχιστον 52 βιβλία) . Ασκούσε μεγάλη επιρροή και τον θεωρούσαν μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες, μιας και κάλυπτε με τα έργα του κάθε επιστημονικό κλάδο.

The end:

Πεθαίνει το 15 π.χ. στη Ρώμη ή στη Ρόδο. Ο εγγονός του Ιάσων ανέλαβε τη σχολή του. Ο κρατήρας Ποσειδώνιος στη Σελήνη ονομάστηκε προς τιμήν του.

The end:

Χάρης ο Λίνδιος Ο Χάρης ο Λίνδιος γεννήθηκε τον 4 ο αι. π.Χ. Ήταν μαθητής και στενός φίλος του γλύπτη Λύσιππου. Είναι γνωστός κυρίως για τη δημιουργία ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου. Τον Κολοσσό της Ρόδου. Ο Κολοσσός κατασκευάστηκε το 282 π.Χ. από μπρούντζο για να τιμήσουν τη νίκη τους κατά τον Μακεδόνων το 305 π.Χ. Επίσης του αποδίδεται και μία γιγάντια κεφαλή άγαλμα η οποία δόθηκε στη Ρώμη. Πιθανότατα δεν είδε ποτέ το μεγάλο έργο του τελειωμένο. Λέγεται πως οδηγήθηκε στην αυτοκτονία το 280 π.Χ.

The end:

The end

authorStream Live Help