ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ερευνητική εργασία Α' Λυκείου

Comments

Presentation Transcript

ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ :

ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Από μικρή ηλικία τα παιδία ξεκινούν τις πρώτες τους παρέες. Υπάρχει φόβος για το άλλο φύλο με αποτέλεσμα να διστάζουν να το πλησιάσουν. Στην προεφειβία  έλξη παίρνει τη θέση του φόβου  νιώθουν την ανάγκη να αρέσουν. Μέση εφηβική ηλικία  αναζήτηση πρώτων ερωτικών συντρόφων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Πίεση Γονείς: πρότυπα / έφηβος: ταυτίζεται με τον πιο δυναμικό και υιοθετεί την ταυτότητα φύλου του Κορίτσι: πρότυπο τη μητέρα της = γυναίκα // πρότυπο τον πατέρα της = ομοφυλοφιλία Αγόρι: πρότυπο τη μητέρα του = ομοφυλοφιλία // πρότυπο τον πατέρα του = άντρας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ:

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ:

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Φίλοι, συμμαθητές, γνωστοί, σχολείο Πίεση, άγχος, ζήλεια, ανασφάλεια Κατωτερότητα απέναντι στους φίλους του που έχουν συνάψει σχέσεις με το άλλο φύλο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Τηλεόραση, Internet, εφημερίδες και περιοδικά. Θρησκεία: αυστηρές. Τέχνες: φιλελεύθερες ιδέες Άγχος και στρες Δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και να συνάψουν διαφυλικές και φιλικές σχέσεις.

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ :

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΕΦΗΒΕΙΑ :

ΕΦΗΒΕΙΑ Εφηβεία= διαμόρφωση σεξουαλικών προτιμήσεων. Αλλά όχι συνειδητοποίηση. Τραυματικές συνέπειες συνειδητοποίησης π.χ. κατάθλιψη, θύματα bulling, άστεγοι. Ομοφυλοφιλία= δεν συναντάται στα άλλα είδη π.χ. ζώα. Ετεροφυλοφιλία= είναι πιο συνηθισμένη.

Slide 11:

Έφηβοι = πειραματίζονται με τα δύο φύλα. Διαλέγουν διάφορους συντρόφους ανάλογα με το αν θέλουν μια μεγάλη σχέση ή μόνο για μια βραδιά. Εφηβεία = δύσκολη ηλικιακή φάση. Έφηβοι =επικεντρώνεται στη δημιουργία ιεραρχιών και στη δύναμη που απορρέει από τις ετεροφυλικές σχέσεις.

Slide 12:

ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ.

Slide 13:

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ.

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ VS ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ:

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ VS ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ Υπάρχουν διαφορές στο σχήμα και στο μέγεθος του εγκεφάλου. Στις διαστάσεις των δακτύλων. Σε κάποια κόκαλα των άκρων, στα πόδια. Έκκριση ορμονών και στην παιδική ηλικία.

Πώς εξηγείται η ομοφυλοφιλία;:

Πώς εξηγείται η ομοφυλοφιλία; Φαινόμενο = ορμονικό, γονιδιακό Κοινωνικοί, συναισθηματικοί παράγοντες Το ομοφυλοφιλικό γονίδιο = δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Όμως γίνονται έρευνες.

ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:

ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ:

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ:

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ προγαμιαίες ερωτικές σχέσεις : απαγορευμένες, αλλά αγιάζονται με το Μυστήριο του γάμου συναίσθημα του έρωτα : ιερό και εντός γάμου, απαραίτητο Μοναχοί : ασκούν παρθενία πιστεύουν στον έρωτα για αυτούς υπάρχει μόνο ο Θείος Έρωτας Ιερείς : ερωτικές επαφές με τη σύζυγο τους για τεκνοποίηση και ολοκλήρωση ένωσης

ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ:

ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ

ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ:

ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ Γυναίκα : «ευτελές» αντικείμενο χωρίς αξία. Στην εφηβεία απώλεια παρθενιάς : θανάσιμο αδίκημα Κλειτοριδεκτομή : πρόληψη και τιμωρία Στην έμμηνο ρήση γυναίκα μιαρή και βρόμικη

Slide 21:

Ο γάμος κι ο θεσμός της οικογένειας : Διαζύγιο : Ο άνδρας ανακοινώνει το διαζύγιο όταν βεβαιωθεί ότι η γυναίκα δεν είναι έγκυος. Παρέχει τροφή ένδυση και στέγη μέχρι να απογαλακτιστεί το παιδί. Πολυγαμία : θεσμοθετημένη στο Ισλάμ τέσσερις νόμιμες συζύγους Μουσουλμάνα : απαγορεύεται να έχει πολλούς συζύγους Προξενιό : γονείς προξενητές κοπέλες δεν βγαίνουν έξω για αναζήτηση συζύγου

Bιολογία και Χημεία στα δύο φύλα:

B ιολογία και Χημεία στα δύο φύλα

Slide 23:

Ορμόνες: κρίσιμος ρόλος έναρξη της εφηβείας και διαφυλικών σχέσεων Η ορμόνη του σεξ : γοναδοτροπίνη Κισπεπτίνη σε διάφορες τροφές

Αγόρια vs Κορίτσια:

Αγόρια vs Κορίτσια διαφορετική κατασκευή εγκεφάλου Διαφορές στις ορμόνες Οιστρογόνα: Κορίτσια Τεστοστερόνη: Αγόρια

Slide 25:

ερωτική έλξη: συνδυασμός έκκρισης ορμονών και ενεργοποίησης νευροδιαβιβαστών τρεις διακριτές φάσεις, με ξεχωριστούς χημικούς πρωταγωνιστές : φάση της Λαγνείας, φάση της Έλξης φάση της Προσκόλλησης.

Λαγνεία:

Λαγνεία ονομάζεται η συνεχής και έντονη επιθυμία για σεξουαλική επαφή. πρώτο ρόλο: τεστοστερόνη οιστρογόνα.

Έλξης :

Έλξης Υπεύθυνες γι' αυτή την κατάσταση είναι : μονοαμίνες φαινυλεθυλαμίνη ντοπαμίνη νορεπινεφρίνη

Προσκόλληση :

Προσκόλληση δίνει στο είδος μας την ελπίδα δεσμών που θα διαρκέσουν και θα καρπίσουν με παιδιά. οξυτοκίνη βασοπρεσίνη

ΠΗΓΕΣ :

ΠΗΓΕΣ http://www.tovima.gr/science/article/?aid=412211

authorStream Live Help