Έφηβος και διαδίκτυο

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: «Ο εθισμός στο Διαδίκτυο κατά την Εφηβεία» 3ο Γενικό Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας Σχ. Έτος 2014-2015 .:

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας : «Ο εθισμός στο Διαδίκτυο κατά την Εφηβεία» 3ο Γενικό Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας Σχ. Έτος 2014-2015 . Μαριάνθη Κ. Γαϊτάνη Καθηγήτρια ΠΕ02 Φιλόλογος

Έφηβος και διαδίκτυο (01) Γαϊτάνη Μαριάνθη: Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ :

Έφηβος και διαδίκτυο (01) Γαϊτάνη Μαριάνθη : Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ Η ανάπτυξη του διαδικτύου οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από τη δυνατότητα πρόσβασης σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, επιτρέπει στο χρήστη να γίνει και ο ίδιος δημιουργός και μεταδότης της πληροφορίας ανεξάρτητα από θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, κοινωνική θέση, φύλο και ηλικία (Σταχτέας, 2002).

Γαϊτάνη Μαριάνθη: Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (02):

Γαϊτάνη Μαριάνθη : Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (02) Για τον έφηβο που βρίσκεται στη φάση της αποδέσμευσης από τον προστατευτισμό των γονέων, που αρχίζει να δοκιμάζει τον εαυτό του σε σχέση με τις νέες καταστάσεις, το διαδίκτυο προσφέρεται για ατέρμονες αναζητήσεις, προκειμένου να γνωρίσει τον κόσμο των ενηλίκων ( Herbert , 1999).

Γαϊτάνη Μαριάνθη: Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (03) :

Γαϊτάνη Μαριάνθη : Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (03) Πρόκειται για έναν κόσμο «θαυμαστό», όμως, εικονικό που μπορεί να προσφέρει στο νεαρό άτομο έντονες συγκινήσεις, χωρίς το φόβο της απόρριψης και, προπάντων, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί από το δωμάτιό του, για να περιπλανηθεί στον κόσμο π.χ. της νύκτας, έναν κόσμο αποκλειστικά για «μεγάλους».

Γαϊτάνη Μαριάνθη: Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (04):

Γαϊτάνη Μαριάνθη : Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (04) Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά, αποτελούν διέξοδο στην ανάγκη του εφήβου για εγκαρδιότητα και αμοιβαία αποδοχή στις σχέσεις του, ευκαιρία να γίνει κοινωνικά δημοφιλής μέσα από την απόκτηση πολλών φίλων, αφού χαρακτηριστικό της εφηβείας είναι και η κοινωνική αδεξιότητα, ενώ

Γαϊτάνη Μαριάνθη: Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (05):

Γαϊτάνη Μαριάνθη : Έφηβος και διαδίκτυο. Ένα σχέδιο δημιουργικής γραφής για τη Ν.Ε. Γλώσσα στα πλαίσια δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.» 22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (05) δε λείπουν περιπτώσεις εφήβων-χρηστών με προβλήματα συναναστροφής και ένταξης στην ομάδα λόγω εσωστρέφειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και ατολμίας ενισχυμένα και από κοινωνικούς παράγοντες (Καραθανάση-Κατσαούνου, 2002).

(06):

(06) Αποτέλεσμα, συχνά, του αλόγιστου πειραματισμού των εφήβων με τις υπηρεσίες του διαδικτύου είναι : η κλοπή κωδικών η χρήση φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεσή τους η μεταφορά ιών ή κακόβουλων προγραμμάτων στον προσωπικό τους Η/Υ, ενώ η δαπάνη απεριόριστου χρόνου με το πολυδιάστατο αυτό μέσο ίσως αποτελεί σοβαρή ένδειξη εθισμού

Το παρόν Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τις δράσεις του φιλοδοξεί::

Το παρόν Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τις δράσεις του φιλοδοξεί : να δραστηριοποιήσει τον εκπαιδευτικό σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας του παιδιού να βοηθήσει τον έφηβο να κατανοήσει και να διαχειριστεί ανάγκες και προβλήματα της ηλικίας του (Τσιάντης, κ.ά., 1986)

Η βασική ιδέα:

Η βασική ιδέα Η ιδέα σχεδιασμού του Προγράμματος προέκυψε κατά τη διδασκαλία της ενότητας «Θέματα για συζήτηση και Έκφραση Έκθεση σχετικά με την εφηβεία» από το σχολικό εγχειρίδιο Έκφραση Έκθεση Α ΄ Γενικού Λυκείου (σ. 122) παράλληλα με το σχεδιασμό σειράς δράσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου .

Γνωστικά αντικείμενα:

Γνωστικά αντικείμενα Νεοελληνική Γλώσσα, Ν. Ε. Λογοτεχνία, Ψυχολογία, Πολιτική και Δίκαιο Β ΄ Γενικού Λυκείου, Κοινωνιολογία Γ ΄ Λυκείου, Πολιτική Παιδεία Α ΄ Λυκείου, Βιολογία, Μαθηματικά Γ ΄ Γυμνασίου, Πληροφορική, Εικαστικά Γ ΄ Γυμνασίου, Αισθητική Παιδεία Α ΄ Λυκείου, Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας .

Βασικός στόχος του προγράμματος «Ο εθισμός στο διαδίκτυο κατά την εφηβεία» :

Βασικός στόχος του προγράμματος «Ο εθισμός στο διαδίκτυο κατά την εφηβεία» είναι η βιωματική και επιστημονική - προσέγγιση του φαινομένου στο πλαίσιο της ομάδας που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση επισφαλών στάσεων και συμπεριφορών.

Παιδαγωγικοί στόχοι:

Παιδαγωγικοί στόχοι Επιδιώκεται οι μετέχοντες έφηβοι : Να συνειδητοποιήσουν ότι η εξάρτηση από το Διαδίκτυο είναι εθισμός. Να εξερευνήσουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς τους και να εντοπίσουν βαθύτερες ανάγκες τους. Να διαμοιραστούν εμπειρίες και βιώματα στο πλαίσιο της ομάδας αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου . Να κατανοήσουν τη διαφορά ανάμεσα στη χρήση και την κατάχρηση και πως διαδικτυακές εφαρμογές όπως τα chat rooms και το instant messaging μπορούν να αποκτήσουν καταναγκαστικά στοιχεία, όταν απουσιάζει το μέτρο. Να πάρουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας αναφορικά με τη συγκεκριμένη διαταραχή και να προσφέρουν βοήθεια μέσα από συμβουλευτική ομάδα. Να ασκήσουν δεξιότητες όπως η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση, το επιχειρηματολογείν, το να ακούς προσεκτικά τον άλλο και να σέβεσαι την άποψή του. Να εμπλακούν σε διαδικασίες επιστημονικής και δημοσιογραφικής έρευνας για τη μελέτη μιας διαταραχής που συνομήλικοί τους ήδη παρουσιάζουν και δύναται να παρουσιάσουν στο μέλλον. Να επιτευχθεί ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των μελών της ομάδας αναφορικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Βασικές θεματικές ενότητες του Προγράμματος ::

Βασικές θεματικές ενότητες του Προγράμματος : Επιστημονικοί ορισμοί - είδη εθισμού στο διαδίκτυο, έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το διαδίκτυο, χαρακτηριστικά συμπεριφοράς εθισμένου εφήβου – συμπτώματα – το profile του εφήβου που μπορεί να αναπτύξει τη συγκεκριμένη διαταραχή - το κοινωνικό – οικονομικό status της οικογένειας ενός εξαρτημένου εφήβου-ενδοοικογενειακές σχέσεις – ο ρόλος της ομάδας ομηλίκων – το αξιακό σύστημα της σύγχρονης κοινωνίας, συνήθειες και συμπεριφορές ενηλίκων που μπορεί να ωθήσουν τους εφήβους στην «αγκαλιά του διαδικτύου, η θεραπεία – ο ρόλος της οικογένειας, των φίλων, η ευθύνη του σχολείου και της πολιτείας, φορείς.

Μεθοδολογία υλοποίησης::

Μεθοδολογία υλοποίησης: Διαμόρφωση ομάδας Βιωματική προσέγγιση μέσα από τη διαμοίραση εμπειριών Μελέτη περίπτωσης Καταιγισμός ιδεών Συζήτηση Αξιοποίηση του διαδικτύου ως πεδίο αναζήτησης πληροφοριών για την εκπόνηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της ομάδας Καλλιτεχνική δημιουργία (κατασκευή κολάζ, απόδοση σε movie maker του διηγήματος που συμπαρήγαγαν με τίτλο «ο Πέτρος και το διαδίκτυο») Δραματοποίηση Στατιστική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου για συγκριτική μελέτη πάνω στη χρήση του διαδικτύου από αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14 – 16 ετών.

Εργαλεία - πηγές:

Εργαλεία - πηγές Ομάδα Ποστ-ιτ χαρτόνι Κόλλα Ψαλίδι Σελίδες Α4 Μαρκαδόροι Σύνδεση διαδικτύου Φυλλομετρητής Μουσικό κανάλι MTV και στην εκπομπή: Catfish: The TV Show Επεξεργαστής κειμένου Λογισμικό Παρουσίασης Φύλλα εργασίας Εκτυπωτής Ερωτηματολόγιο

Συνεργασίες με άτομα και φορείς::

Συνεργασίες με άτομα και φορείς: Συγκρότηση 3 ομάδων μαθητών που πήραν συνέντευξη από εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο ενημερωτικής παρέμβασης για τους εθισμούς κατά την εφηβεία 28 και 29 Ιανουαρίου 2015 / αίθουσες Α1, Α2, Α3 του 3ου Γενικού Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας. Τα μέλη των 3 ομάδων: 1/ Βώβου Πέλη (Α1) 2/ Γκουνίδη Μαρία (Α1) 3/ Θεοδοσίου Αδαμαντία (Α1) 4/ Κοτταράκου Αικατερίνη (Α2) 5/ Νικολάτου Αθανασία (Α2) 6/ Παγάνη Κωνσταντίνα (Α2) 7/ Παραή Μαριαλένα (Α3) 8/ Σελιανίτη Κωνσταντίνα (Α3)

Δράσεις της ομάδας του Προγράμματος: (01) :

Δράσεις της ομάδας του Προγράμματος: (01) Σχηματισμός ομάδας Το συμβόλαιο της ομάδας Εννοιολογικός χάρτης Άσκηση ελεύθερου συνειρμού Μελέτη περίπτωσης

(02):

(02) Αξιοποίηση του διαδικτύου Οι μαθητές μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου Μερίμνησαν ώστε τα καθίσματά τους να είναι διατεταγμένα σε σχήμα Π, V ή κύκλου Προβλήθηκε στην ολομέλεια σύντομο εκπαιδευτικό video , παραγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου από τη σελίδα http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/kindinoi.html

(03):

(03) Οι μαθητές κλήθηκαν να σχολιάσουν τον τρόπο με τον οποίο η νεαρή κοπέλα αντιμετώπιζε τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης και πού τελικά αυτό την οδήγησε να σχηματίσουν δυάδες και να μοιραστούν στα πλαίσια της μικρής ομάδας παρόμοιες περιπτώσεις που συνάντησαν να εκφράσουν το πώς αισθάνθηκαν αναλογιζόμενοι ότι θα μπορούσαν να βρεθούν σε παρόμοια θέση να μοιραστούν μία θετική και μία αρνητική εμπειρία που βίωσαν κατά τη χρήση του διαδικτύου, η θύμηση της οποίας τους γεννά θετικά συναισθήματα π.χ. χαρά, ικανοποίηση, συγκίνηση, ίσως και αμηχανία

(04):

(04) Ακολούθησε διαμοίραση και συζήτηση πάνω σε αυτές τις εμπειρίες στο πλαίσιο της τετράδας και, ακολούθως, κατάθεση των παρατηρήσεων των ομάδων στην ολομέλεια. Η συντονίστρια - εκπαιδευτικός κατέγραψε απόψεις και εμπειρίες, έκανε τις επισημάνσεις του στην ολομέλεια και υποβάλλει το εξής ερώτημα: «Εκτός από τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι συζητήσεις με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο, ποιους άλλους κινδύνους πιστεύετε ότι μπορεί να διατρέξει ένα νεαρό άτομο, όπως εσείς, πλοηγούμενο στο διαδίκτυο;». Χωρισμός των μαθητών σε ομάδες εργασίας 3-4 ατόμων ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

(05) :

(05) Πλοήγηση στο διαδίκτυο – εκπόνηση δραστηριοτήτων - (04) διδακτικές ώρες Οι μαθητές όλων των ομάδων συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν υλικό από τη στοχοθετημένη αναζήτησή τους στο διαδίκτυο. Έκαναν χρήση της μηχανής αναζήτησης του google και επισκέφθηκαν ενδεικνυόμενες ιστοσελίδες. Συγκεκριμένα:

Η ομάδα των κοινωνιολόγων:

Η ομάδα των κοινωνιολόγων Αποστολή τους ήταν η έρευνα αναφορικά με τη χρήση σελίδων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους εστιάζοντας, όχι μόνο στους λόγους για τους οποίους τα μέσα αυτά είναι τόσο δημοφιλή σε αυτές τις ηλικίες, αλλά και σε τυχόν επιπτώσεις στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων από τη χρήση τους, σε κινδύνους που ελλοχεύουν για τη συναισθηματική ισορροπία και γενικότερα την ασφάλεια του εφήβου-χρήστη, σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Το συγκεντρωθέν υλικό, αλλά και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη στατιστική έρευνα στην Α ΄ Φάση αξιοποιούνται για τη συγγραφή άρθρου προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου τους.

Η ομάδα των ψυχολόγων:

Η ομάδα των ψυχολόγων Αντικείμενο της έρευνάς τους ήταν ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο με εστίαση στους παρακάτω τομείς: Κατηγορίες εθισμού στο διαδίκτυο, αιτίες του φαινόμενου, ενδείξεις στη συμπεριφορά του εφήβου, επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, προφίλ του ίδιου του εξαρτημένου εφήβου και της οικογένειάς του, ρόλος των γονέων στην πρόληψη της διαδικτυακής εξάρτησης, για την εκπόνηση παρουσίασης στα πλαίσια ημερίδας που οργανώνεται στο σχολείο τους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου.

Η ομάδα των κοινωνικών λειτουργών :

Η ομάδα των κοινωνικών λειτουργών Αντικείμενο της έρευνάς τους αποτέλεσε το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού: παράγοντες που εξωθούν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, το «προφίλ» του εφήβου - «θύτη», «θύματος», «παρατηρητή», η συμπεριφορά των «θυμάτων», ο ρόλος των ίδιων των εφήβων, αλλά και των ενηλίκων στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινόμενου για τη συγγραφή δοκιμίου προς δημοσίευση σε ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας.

(06):

(06) Παρουσίαση εργασιών στην ολομέλεια – συζήτηση Οι ομάδες εργασίας δια των αντιπροσώπων τους παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην ολομέλεια. Ακολουθεί συζήτηση και ο εκπαιδευτικός, στο τέλος, προβαίνει σε επισημάνσεις και παρατηρήσεις. Ακολούθως, ζητείται από τους μαθητές να σχηματίσουν δυάδες και να αναστοχαστούν πάνω στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως τώρα το internet και αντιμετώπιζαν καταστάσεις που τυχόν τους έκαναν να νιώθουν άβολα, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα άκουσαν στην ολομέλεια για τους κανόνες ασφαλούς διαδικτυακής πλοήγησης.

Άλλες δράσεις της ομάδας :

Άλλες δράσεις της ομάδας Ομάδα κοινωνικής αποστολής ανέλαβε τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του σχολείου κανονισμού ασφαλούς διαδικτύου. Συντάχθηκε έντυπο με κανόνες ασφαλούς διαδικτύου, το οποίο διανεμήθηκε στους μαθητές. Ενημέρωση των μαθητών της Β΄ Λυκείου με παρουσίαση αναφορικά με το διαδικτυακό εκφοβισμό.

Κατασκευή κολάζ (επιμέλεια: Γκουνίδη Μ. (A1) / Κοτταράκου Αικ. (A2):

Κατασκευή κολάζ ( επιμέλεια : Γκουνίδη Μ. (A1) / Κοτταράκου Αικ. (A2 ) Αναζητήθηκαν εικόνες, σκίτσα κ.ά. που να αποδίδουν χαρακτηριστικά τη σχέση του εφήβου με το διαδίκτυο, και δημιουργήθηκε ένα κολάζ για τη σχολική τάξη. Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κολάζ είναι από το www.google.gr

Συμπαραγωγή από συγγραφική ομάδα διηγήματος με τίτλο: «ο Πέτρος και το διαδίκτυο» (01):

Συμπαραγωγή από συγγραφική ομάδα διηγήματος με τίτλο : «ο Πέτρος και το διαδίκτυο» (01) Συγκροτήθηκε από μέλη της ομάδας, συγγραφική ομάδα με αποστολή τη συμπαραγωγή διηγήματος, με κεντρικό ήρωα έναν έφηβο – χρήστη του διαδικτύου. Συγγραφική ομάδα: Αρβανιτίδη Κατερίνα (Α1) Βώβου Πελαγία (Α1) Βαζούρα Δήμητρα (Α1) Βενέτης Γιώργος (Α1) Γκιώνη Ασημίνα (Α1) Γκουνίδη Μαρία (Α1) Θεοδοσίου Αδαμαντία (Α1) Στέλλα Γεωργιάδου (Α1) Κονόμη Ελευθερία (Α2) Κοτταράκου Κατερίνα (Α2) Κωνσταντοπούλου Μαρία (Α2) Μπουλάτ Μάριος (Α2) Νικολάτου Αθανασία (Α2) Παγάνη Κωνσταντία (Α2) Χρονόπουλος Δημήτριος (Α2) Παραή Μαριλένα (Α3) Σελιανίτη Κωνσταντίνα (Α3)

(02):

(02) Τα μέλη της ομάδας κλήθηκαν να δώσουν το δικό τους τέλος, θετικό ή αρνητικό, στην ιστορία και να σχολιάσουν αυτό το τέλος εστιάζοντας στον κυριότερο/κυριότερους, κατά τη γνώμη τους παράγοντες που έδωσαν αυτή την έκβαση. Απόδοση του διηγήματος σε movie maker Δραματοποίηση διηγήματος

Έρευνα μέσω ερωτηματολογίου (01):

Έρευνα μέσω ερωτηματολογίου (01) Μοιράστηκε στους μαθητές της Α΄ Λυκείου του σχολείου ερωτηματολόγιο. Σκοπός της έρευνας ήταν η συγκέντρωση στοιχείων για τη χρήση του διαδικτύου από εφήβους 15 – 16 ετών Δείγμα : 25 αγόρια και 24 κορίτσια. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε ανώνυμα. Στατιστική επεξεργασία δεδομένων. Αποτελέσματα.

(02):

(02) «Κατά τη χρήση του διαδικτύου αντιμετώπισες ποτέ καταστάσεις που σε έκαναν να νιώσεις άβολα;» ΝΑΙ ΟΧΙ Αποτελέσματα : Από τους 49 μαθητές της Α΄ Λυκείου του σχολείου, ηλικίας 15 – 16, ΝΑΙ απάντησαν 4 μαθητές (8%), 3 κορίτσια και 1 αγόρι, ενώ ΟΧΙ απάντησαν 45 μαθητές (92%), 21 κορίτσια και 24 αγόρια.

(03):

(03) «Αν επέλεξες ΝΑΙ γράψε ένα σύντομο κείμενο για μια χαρακτηριστική για σένα περίπτωση και τον τρόπο με τον οποίο τη χειρίστηκες». Αποτελέσματα : Από τους 4 μαθητές (8%) στους 49 που απάντησαν ΝΑΙ, οι 2 δήλωσαν ότι προσβλήθηκαν και σταμάτησαν την επικοινωνία, 1 δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση και 1 έκανε λόγο για άτομα με διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Συμπεράσματα έρευνας (04):

Συμπεράσματα έρευνας (04) Ένα μικρό ποσοστό εφήβων (1 στους 10), 15 – 16 ετών δήλωσε ότι βίωσε καταστάσεις που τους έκαναν να νιώσουν άβολα και, κυρίως, κορίτσια. Αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι, σήμερα, στην πλειοψηφία τους έχουν ενημέρωση πάνω στους κανόνες ασφαλούς διαδικτύου από γονείς, φίλους, σχολείο και Μ.Μ.Ε.

Αποτελέσματα Προγράμματος::

Αποτελέσματα Προγράμματος: Οι μαθητές: Μέσα από τη διαμοίραση εμπειριών και βιωμάτων στο πλαίσιο της ομάδας ανακάλυψαν διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς τους και εντόπισαν βαθύτερες ανάγκες τους που σχετίζονται με την επικοινωνία. Συνειδητοποίησαν ότι η εξάρτηση από το διαδίκτυο είναι εθισμός. Κατανόησαν τη διαφορά ανάμεσα στη χρήση και την κατάχρηση και πως διαδικτυακές εφαρμογές όπως τα chat rooms και το instant messaging μπορούν να αποκτήσουν καταναγκαστικά στοιχεία, όταν απουσιάζει το μέτρο. Πήραν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας, αλλά και των γονέων τους αναφορικά με τη διαταραχή εξάρτησης στο διαδίκτυο και πρόσφεραν βοήθεια μέσα από συμβουλευτική ομάδα. Έμαθαν να διαχειρίζονται τις διαφωνίες στο πλαίσιο της ομάδας. Επήλθε αλλαγή ως προς τη στάση τους απέναντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης του διαδικτυακού εκφοβισμού. Δημιουργήθηκε ένα ασφαλές πλαίσιο ανάπτυξης οικειότητας στην ομάδα. Έφθασαν στην ενσυναίσθηση μέσα από τη διαμοίραση ατομικών εμπειριών στο πλαίσιο της ομάδας, από τη μελέτη περίπτωσης και από τη δραματοποίηση του διηγήματος με τον εθισμένο στο διαδίκτυο έφηβο.

Συμπεράσματα από το Πρόγραμμα :

Συμπεράσματα από το Πρόγραμμα Επετεύχθη κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ομάδα. Οι μαθητές ενεργοποιήθηκαν, πήραν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ομάδας, γιατί βρήκαν το θέμα επίκαιρο και κοντά στα ενδιαφέροντά τους. Λειτούργησε θετικά η ενεργοποίηση πιο ώριμων, υπεύθυνων ή κοινωνικών μελών στο να ενθαρρύνουν και να προσφέρουν στήριξη σε όσους για κάποιο λόγο δυσκολεύτηκαν να ανοιχτούν και να συμμετάσχουν. Κάποιοι μαθητές δυσκολεύτηκαν στο να μοιραστούν αρνητικές εμπειρίες που είχαν κατά τη χρήση του διαδικτύου ανησυχώντας, ίσως, για το προφίλ τους.

Βιβλιογραφία:

Βιβλιογραφία Herbert , M . (1999). Ψυχολογικά προβλήματα εφηβικής ηλικίας (5 η έκδοση) . Α. Καλαντζή – Αζιζι (Επιμ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Καραθανάση-Κατσαούνου, Α. (2002). Είμαι Έφηβος / Ψυχολογική θεώρηση της εφηβείας. Αθήνα: Γ. Γκελμπέσης. Σταχτέας, Χ. (2002). Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Οι Υπολογιστές στο σχολείο του μέλλοντος . Αθήνα: Τυπωθήτω, Γιώργος Δάρδανος. Τσιάντης Ι., Ναυρίδης Κλ., Chancerel J . L ., Σιπητάνου Α. & Σόλμαν Μ. (Επιμ.). (1986). Εμπειρίες και Παρατηρήσεις από ένα Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης Εκπαιδευτικών σε θέματα Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Στο: Ψυχική Υγεία και Ψυχοκοινωνική Ανάπτυξη του Παιδιού και του Εφήβου (σελ. 9-15). Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κολάζ είναι από το www.google.gr

Μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο εθισμός στο Διαδίκτυο κατά την Εφηβεία», Σχ. Έτος 2014-2015. :

Μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο εθισμός στο Διαδίκτυο κατά την Εφηβεία», Σχ. Έτος 2014-2015. 1/ Αντωνοπούλου Γεωργία (Α1) 2/ Βαζούρα Δήμητρα Ελπινίκη (Α1) 3/ Βάθη Ιουλία (Α1) 4/ Βενέτης Γεώργιος (Α1) 5/ Βλάχος Βασίλειος (Α1) 6/ Γκιώνη Ασημίνα (Α1) 7/ Γκολέσκου Λιάνα (Α1) 8/ Γκουνίδη Μαρία (Α1) 9/ Γκρόση Αικατερίνη (Α1) 10/ Γραμμένος Ζώης (Α1) 11/ Θεοδοσίου Αδαμαντία (Α1) 12/ Καραγιάννη Αναστασία (Α1) 13/ Κεσίσογλου Αλέξανδρος (Α1) 14/ Κοκκέα Αθηνά (Α1) 15/ Κοκορέτσης Γεώργιος (Α1) 16/ Κονόμη Ελευθερία ( Α2) 17/ Κοτταράκου Αικατερίνη (Α2) 18/ Κωνσταντοπούλου Μαρία (Α2) 19/ Λαλιώτης Ραφαήλ (Α2) 20/ Λιαδόπουλος Μιλτιάδης (Α2) 21/ Λούση Ραφαέλα (Α2) 22/ Μούχας Χρήστος (Α2) 23/ Μπάρκας Βασίλειος (Α2) 24/ Μπουλάτ Μάριους (Α2) 25/ Νικολάτου Αθανασία (Α2) 26/ Νουράι Ερλίντα (Α2) 27/ Παγάνη Κωνσταντίνα (Α2) 28/ Παραή Μαρία Ελένη (Α3) 29/ Σελιανίτη Κωνσταντίνα (Α3)

authorStream Live Help