τελικό μέλλον

Views:
 
Category: Others/ Misc
     
 

Presentation Description

school survey on visions of the future

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Πως οραματιζόμαστε το μέλλον 3ο Γελ. Νεας Φιλαδέλφειας Ερευνητική εργασία Β΄ τετραμήνου Β' τάξη 2014

Συμμετέχοντες :

Συμμετέχοντες Αντωνίου Μαρία Αμπίλας Ανθούσα Γεωργοπούλου Χριστίνα Γιακουμάτου Πέννυ Δημητρίου Εύα Δρακάτου Γεωργία Ιγνατίου Νεκταρία Καλογεροπούλου Δήμητρα Κιάτος Μάριος Κεμερίδης Αλέξανδρος Κοκκέα Κωνσταντίνα Μανταγά Κατερίνα Νικολάτου Δήμητρα Ρήγκος Χρήστος Τσάμαρης Γιάννης Χατζηστεφανίδη Ειρήνη Ψύχος Θοδωρής

Σκοποί :

Σκοποί Διερεύνηση της εξέλιξης της κάθε πτυχής: Περιβάλλον Εκπαίδευση Τέχνες Οικονομία, πολιτική και κοινωνία Ιατρική και επιστήμη Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Θρησκεία 2. Εμβάθυνση στις νεότερες εξελίξεις ανά πτυχή της ζωής. 3. Πρόβλεψη της μελλοντικής εξέλιξης στην κάθε πτυχή.

Δραστηριότητες :

Δραστηριότητες Μηνύματα στις επόμενες γενιές Ιστογραφική έρευνα ανά πτυχή Συμπλήρωση φύλλου εργασίας ανά πτυχή Κατασκευή ερωτηματολογίου με βάση το φύλλο εργασίας Κατάρτιση ψηφιακού ερωτηματολογίου με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Συνεντεύξεις από ειδικούς

Μηνύματα στις επόμενες γενιές:

Μηνύματα στις επόμενες γενιές 1. Περιβάλλον

PowerPoint Presentation:

2. Εκπαίδευση

3.Τέχνες:

3.Τέχνες

4. Οικονομία, πολιτική και κοινωνία :

4. Οικονομία, πολιτική και κοινωνία

5. Ιατρική και επιστήμη :

5. Ιατρική και επιστήμη

6. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης :

6. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

7.Θρησκεία:

7.Θρησκεία

Ερευνητική υπόθεση:

Ερευνητική υπόθεση Δυστοπικό μέλλον

Κατασκευή ερευνητικών εργαλείων::

Κατασκευή ερευνητικών εργαλείων: Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις:

Συνεντεύξεις Τέχνες από τον κ. Λοντόρφο ( Ανθούσα, Μαρία, Πέννυ) Περιβάλλον από την κ. Σοφία Γιαλεσσάκη (Ν. Δήμητρα, Κ. Δήμητρα, Χριστίνα ) Κοινωνία, πολιτική και οικονομία από τον κ. Μπερναλή ( Κωνσταντίνα, Ειρήνη ) Θρησκεία από την κ. Λέλη, κ. Αλ Ινσαούι (Μάριος, Αλέξανδρος) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τον κ. Ζανιά (Θοδωρής) Εκπαίδευση από την κ. Σούμπαση (Κατερίνα, Νεκταρία, Εύα)

Έρευνα με ερωτηματολόγιο «Πώς οραματιζόμαστε το μέλλον;»:

Έρευνα με ερωτηματολόγιο «Πώς οραματιζόμαστε το μέλλον ; » Χριστίνα Γεωργοπούλου Πέννυ Γιακουμάτου Γεωργία Δρακάτου Νεκταρία Ιγνατίου Κωνσταντίνα Κοκκέα

Σκοπός της έρευνας:

Σκοπός της έρευνας να διαπιστώσουμε πώς φανταζόμαστε τη ζωή μας (σε διάφορες πτυχές της) σε 100 χρόνια από σήμερα.

1. Φύλο:

1. Φύλο Αγόρι 45% Κορίτσι 55% Στατιστικά ασήμαντη διαφορά.

2. Ηλικία:

2. Ηλικία 12 εώς 15 11% 16 εώς 18 81% 18+ 8% Τα αποτελέσματα αντανακλούν τα οράματα των μεσοεφήβων.

Εκπαίδευση:

Εκπαίδευση

Επιλογή μαθημάτων:

Επιλογή μαθημάτων Θα επιλέγουν μόνο όσα τους αρέσουν 35% Θα έχουν περιορισμένη δυνατότητα επιλογής 44% Θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα 18% Other 3% Μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι αισιόδοξο.

Τρόποι διδασκαλίας:

Τρόποι διδασκαλίας Με τη βοήθεια της τεχνολογίας 58% Με τις σημερινές μεθόδους 11% Με τη βοήθεια της υπνοπαιδείας 9% Με τη βοήθεια των τεχνών (μουσική,θέατρο,κτλ) 19% Other 3% H μεγάλη πλειοψηφία φαντάζονται ότι θα εισαχθούν νέοι μέθοδοι στην εκπαίδευση.

Φροντιστήρια στο μέλλον:

Φροντιστήρια στο μέλλον Ναι 64% Όχι 36% Υπερισχύει η άποψη ότι τα φροντιστήρια θα υπάρχουν και στο μέλλον .

Αλλαγές στο σχολικό ωράριο:

Αλλαγές στο σχολικό ωράριο Το μάθημα θα αρχίζει στις 10 π.μ. 31% Το μάθημα θα τελειώνει στις 16 μ.μ. με διάλειμμα για φαγητό 34% Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή 35% H πλειοψηφία ελπίζει σε αλλαγές στο σχολικό ωράριο.

Το σχολείο ως χώρος προετοιμασίας για το μελλοντικό επάγγελμα των μαθητών:

Το σχολείο ως χώρος προετοιμασίας για το μελλοντικό επάγγελμα των μαθητών Η πλειοψηφία έχει ευτοπική άποψη. Ναι 78% Όχι 22%

Ιατρική:

Ιατρική

Χειρουργικές επεμβάσεις:

Χειρουργικές επεμβάσεις με ρομπότ  60% από απόσταση  19% χωρίς αναισθησία, με βαθιά χαλάρωση 13% Other 9% H μεγάλη πλειοψηφία φαντάζεται ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται με ρομπότ.

Θεραπεία στο μέλλον:

Θεραπεία στο μέλλον με χρήση βοτάνων  16% με ομοιοπαθητική ή/και άλλες  εναλλακτικές θεραπείες 25% με ψυχοθεραπεία 17% μέσω της θρησκείας 4% με προηγμένα φάρμακα 36% Other 2% Με προηγμένα φάρμακα και εναλλακτικές θεραπείες.

Θανατηφόρες και μη ιάσιμες ασθένειες στο μέλλον:

Θανατηφόρες και μη ιάσιμες ασθένειες στο μέλλον Aids 21% Καρκίνος 22% Ψυχασθένειες 15% Κατάθλιψη 16% Ψηφιακός εθισμός 22% Ο ther 3% Αξιοσημείωτο : ο ψηφιακός εθισμός έχει τα ίδια ποσοστά με το aids και τον καρκίνο.

Ανεργία στον ιατρικό τομέα:

Ανεργία στον ιατρικό τομέα Ναι 59% Όχι 41% Το όραμα είναι δυσοίωνο λόγω της εξέλιξης στην ιατρική τεχνολογία.

Πρόληψη ασθενειών:

Πρόληψη ασθενειών Με χρήση νανοτεχνολογίας 41% Με ρομποτική 32% Με ασύρματα γιλέκα διάγνωσης 22% Other 4% Η πλειοψηφία φαντάζεται ότι θα χρησιμοποιείται η νανοτεχνολογία και η ρομποτική .

Περιβάλλον:

Περιβάλλον

Απειλές στον πλανήτη:

Απειλές στον πλανήτη Πόλεμοι για το νερό 14% Παγετώνες 5% Ερημοποίηση 8% Πείνα 11% Υπερπληθυσμός 9% Μόλυνση Υδάτων 14% Δηλητηρίαση του αέρα 13% Φυσικές καταστροφές 14% Τροφική δηλητηρίαση λόγω επεξεργασμένων τροφών 11% Other 2% Y περισχύουν αυτοί που σχετίζονται με το νερό και οι φυσικές καταστροφές.

ΜΜΕ & Ψυχαγωγία:

ΜΜΕ & Ψυχαγωγία

Ύπαρξη νέων ΜΜΕ:

Ύπαρξη νέων ΜΜΕ Ναι 38% Όχι 13% Ίσως 49% Είναι δυνατό να προκύψει η εμφάνιση ενός νέου μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Εφημερίδες και περιοδικά στο μέλλον:

Εφημερίδες και περιοδικά στο μέλλον Ναι 40% Όχι 60% Η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο έντυπος τύπος θα εξαφανιστεί.

Εφαρμογές που θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον περισσότερο:

Εφαρμογές που θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον περισσότερο Games- Ψυχαγωγία 36% News 14% Επικοινωνία 20% Νέες εφαρμογές 30% Υπερισχύει το gaming και ακολουθούν νέες εφαρμογές χωρίς προσδιορισμό.

Θετική συμβολή των ΜΜΕ:

Θετική συμβολή των ΜΜΕ Αυτό στο οποίο φαίνεται να ελπίζουν λιγότερο οι νέοι είναι ότι τα μέσα ΜΜΕ θα προσφέρουν πιο αποτελεσματική εκπαίδευση. πιο συναρπαστική ψυχαγωγία 19% πιο ζωντανή επικοινωνία 22% πιο αποτελεσματική εκπαίδευση 15% πιο έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση 20% αμεσότερη πρόσβαση σε κοινωνικές δράσεις 21% Other 3%

Αρνητικές συνέπειες ΜΜΕ:

Αρνητικές συνέπειες ΜΜΕ Θα μείνουν οι μελλοντικές γενιές αμόρφωτες 1 8% Θα ενισχυθεί η παραπληροφόρηση και ο αποπροσανατολισμός 33% Θα διευκολυνθεί η πολιτική προπαγάνδα 26% Θα αυξηθεί ο ψηφιακός εθισμός με επιπτώσεις στην υγεία 22% Other 1% Αυτό που φοβούνται περισσότερο από τα ΜΜΕ είναι η παραπληροφόρηση και ο αποπροσανατολισμός .

Τέχνες:

Τέχνες

Μουσική :

Μουσική Δεν θα υπάρχει μουσική 12% Οι τραγουδιστές θα είναι ολογράμματα 57% Other 31% Περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι οι τραγουδιστές θα είναι ολογράμματα.

Κτίρια:

Κτίρια Η μεγάλη πλειοψηφία φαντάζεται πολυώροφα κτήρια κάτω από τη γη και το νερό. Υπόγειοι ουρανοξύστες 31% Κάτω από το νερό 35% Δεν θα υπάρχουν μονοκατοικίες 29% Other 6%

Ζωγραφική :

Ζωγραφική Θα επικρατήσει το graffiti 31% Bodypainting 27% Ανάγλυφη ζωγραφική 15% Vintage ζωγραφική 15% Ασπρόμαυρη 9% Other 3% Οι επικρατέστερες απαντήσεις είναι το graffiti και το body painting . Αυτό ίσως οφείλεται στην ηλικία των απαντητών.

Φωτογραφία:

Φωτογραφία Υψηλότερη ανάλυση φωτογραφιών 57% Θα υπάρχουν γυαλιά ματιών που θα φωτογραφίζουν 42% Other 1% Οι περισσότεροι από τους μισούς οραματίζονται ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση φωτογραφιών ενώ περίπου οι μισοί φαντάζονται ότι θα υπάρχουν γυαλιά που θα φωτογραφίζουν.

Θέατρο και κινηματογράφος:

Θέατρο και κινηματογράφος Δε θα υπάρχει καθόλου θέατρο 19% Το θέατρο θα περιέχει πολυμέσα 29% Ο κινηματογράφος θα χρησιμοποιεί μόνο ολογράμματα 18% Ο κινηματογράφος θα είναι διαδραστικός 32% Other 2% Ο διαδραστικός κινηματογράφος και το θέατρο με πολυμέσα είναι εξελίξεις που είναι ήδη πραγματικότητα.

Γλυπτική :

Γλυπτική Δεν θα υπάρχει 32% Θα υπάρχουν μόνο γλυπτά με μηχανήματα 33% Θα επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι τα γλυπτά κινούνται 33% Other 2% H πλειοψηφία πιστεύει ότι θα υπάρξει το τέλος της στατικής γλυπτικής.

Ποια τέχνη θα εξελιχθεί περισσότερο:

Ποια τέχνη θα εξελιχθεί περισσότερο Αρχιτεκτονική 19% Ζωγραφική 7% Μουσική 20% Ποίηση 4% Γλυπτική 5% Κινηματογράφος-Θέατρο 20% Οι τέχνες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εξέλιξης είναι οι τέχνες με τις οποίες ασχολούνται περισσότερο οι νέοι.

Κυριότερος σκοπός τεχνών:

Κυριότερος σκοπός τεχνών Διασκέδαση 31% Οικονομικά συμφέροντα 31% Χειραγώγηση 17% Εκπαίδευση 21% Αυτό αντανακλάει τη σημερινή πραγματικότητα.

Θρησκεία:

Θρησκεία

Ρόλος θρησκείας:

Ρόλος θρησκείας Εξουσία 13% Έλεγχος συνείδησης 14% Θεραπεία ασθενειών 6% Φιλανθρωπία 19% Καταπολέμηση άγχους 7% Αυτογνωσία 11% Ηθική πρόοδος 17% Συμβουλευτική οικογενειών 10% Other 3% H θρησκεία θα εξαντλεί το ρόλο της στη φιλανθρωπία .

Επικρατέστερες θρησκείες :

Επικρατέστερες θρησκείες Ινδουισμός 7% Βουδισμός 11% Καθολικισμός 14% Ιουδαϊσμός 7% Μουσουλμανισμός 17% Ορθοδοξία 33% Παγανισμός 6% Other 4% Υπερισχύει ο Χριστιανισμός ίσως λόγω προέλευσης.

Κοινωνία και Οικονομία:

Κοινωνία και Οικονομία

Μελλοντικά πολιτεύματα:

Μελλοντικά πολιτεύματα Άμεση Δημοκρατία 25% Έμμεση δημοκρατία 24% Μοναρχία 25% Απολυταρχία 20% Other 6% Οι απαντήσεις φαίνεται να μοιράζονται ανάμεσα στη δημοκρατία και στα απολυταρχικά καθεστώτα. Ίσως αυτό δείχνει ότι επικρατεί σύγχυση στους απαντητές.

Μελλοντικές χώρες υπερδυνάμεις:

Μελλοντικές χώρες υπερδυνάμεις Αμερική 19% Ρωσία 21% Γερμανία 13% Ιαπωνία 13% Ινδία 6% Βραζιλία 6% Κίνα 18% Μεγάλη Βρετανία 4% Other 2% Οι απαντητές προέβλεψαν σωστά ότι μελλοντικές υπερδυνάμεις θα είναι η Ρωσία και η Κίνα ενώ δεν προέβλεψαν την άνοδο της Ινδίας και της Βραζιλίας.

Μορφή κοινωνίας :

Μορφή κοινωνίας Βιομηχανική 41% Τεχνοκρατική 47% Παραδοσιακή 12% Other 0% Η μεγάλη πλειοψηφία βλέπει το τέλος της παραδοσιακής κοινωνίας.

Κοινωνική διάταξη:

Κοινωνική διάταξη Μια ενιαία τάξη 25% Διατήρηση σημερινής διάταξης 27% Μόνο δύο τάξεις με χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς 48% Other 1% Σχεδόν οι μισοί φοβούνται ότι θα υπάρχουν μόνο 2 τάξεις με χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, άρα δυστοπικό όραμα.

Που θα στηρίζεται η οικονομία στο μέλλον :

Που θα στηρίζεται η οικονομία στο μέλλον Στη βιομηχανία 51% Επιστροφή στη γεωργία και την κτηνοτροφία 26% Στο πνευματικό κεφάλαιο 22% Other 1% Σχεδόν οι μισοί φαντάζονται ότι η οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζεται στην βιομηχανία, άρα ένα ακόμη δυστοπικό όραμα.

Που θα οδηγήσει η σημερινή κρίση :

Που θα οδηγήσει η σημερινή κρίση Σε ένα μοντέλο κοινωνίας που θα λειτουργεί με γνώμονα την αυτάρκεια 15% Στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού προς όφελος μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης 39% Σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο 44% Other 2% Η πλειοψηφία φοβάται ότι η κρίση θα οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο .

Συμπέρασμα:

Συμπέρασμα 15 δυστοπίες 5 ευτοπίες

Πηγές :

Πηγές Are you past oriented or future oriented? On YouTube future of the environment   | Popular Science www.popsci.com/.../ future - environment Your  Environment : Past, Present and  Future  -  Environmental   ... www.epa.gov Future of Religion   - Patheos www.pa the os.com/.../ Future -of-World- Religions .   Changing Education Paradigms on YouTube   Mass media   - Wikipedia,   the   free encyclopedia en.wikipedia.org/wiki/ Mass _ media The Future of Medical Technology   - The New Atlantis www. the newatlantis.com/.../ the - future-of-medical-technology   BBC News - Twenty top  predictions  for life 100 years from now www.bbc.co.uk/news/magazine-16536598   Which will be  the  big  economies  in 15 years? It's not a done  ... www. the guardian.com/.../worlds-largest- economies .   The Future of Art   - Wikipedia, the free encyclopedia en.wikipedia.org/wiki/ The _ Future_of_Art

Ευχαριστούμε!:

Ευχαριστούμε!

authorStream Live Help