b2 Costumes

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

project

Comments

Presentation Transcript

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ:

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΖΕΡΒΑ ΙΩΑΝΝΑ ΒΕΡΔΗ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΚΑΛΑΙΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

PowerPoint Presentation:

Το ενδυματολογικό σύνολο πού καθιερώθηκε από τους Οθωμανούς στους αστικούς κυρίως πληθυσμούς θα μπορούσαμε χοντρικά να πούμε ότι είναι εκείνο πού συνθέτει τη φορεσιά ενός χριστιανού ορθόδοξου κληρικού στις μέρες μας. ' Η διαφορά από άντρα σε γυναίκα περιοριζόταν συνήθως σε επί μέρους στοιχεία πού χαρακτήριζαν την κοπή του κυρίου φορέματος. Το σύνολο αυτό εντοπίζεται κυρίως στις γυναικείες ενδυμασίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, ενώ τα αντρικά σύνολα τις πιο πολλές φορές είχαν ουσιαστικές τοπικές ιδιαιτερότητες, πού διαμορφώθηκαν για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περιοχή χωριστά (ποντιακό και νησιώτικο σαλβάρι).

PowerPoint Presentation:

Μια τέτοια φορεσιά είχε: Μία ή δύο μεγάλες βράκες , φορεμένες ή μία πάνω στην άλλη. Μία πουκαμίσα πού έφτανε στο μήκος ως την κοιλιά ή και πιο κάτω, έως και μέχρι τα νύχια των ποδιών. Πάνω ή κάτω από την πουκαμίσα μπορούσε να φορεθεί μια τραχηλιά, μάλλον προαιρετική. Ένα μακρυμάνικο, μακρύ ή κοντό, φόρεμα-ρόμπα, τελείως ανοιχτό εμπρός. Πολλές φορές φορούσαν ένα μακρύ φόρεμα-ρόμπα και πάνω από αυτό ένα κοντό. Την περιφέρεια την τύλιγαν με ένα πολύ μακρύ και πολύ πλατύ ζωνάρι, και πάνω απ' αυτό έβαζαν μια ή δυο ζώνες πού κούμπωναν συνήθως με μεταλλικά κλειδωτάρια (κουμπιά). Πάνω απ' όλα αυτά, ανάλογα με την περίσταση ή την εποχή, φόραγαν ένα κοντό ή μακρύ πανωφόρι — μακρυμάνικο, κοντομάνικο ή αμάνικο — επενδυμένο (σε ειδικές τάξεις ανθρώπων) με γούνα πού κάποιες φορές σχημάτιζε γιακά. Οι γυναίκες σε πολλές περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας φορούσαν στο δρόμο το φερετζέ, είδος πανωφοριού με τεράστιο γιακά πού τον έριχναν πάνω από το κεφάλι.  Τα κεφαλοδέματα , άπλα ή σύνθετα, με βάση το φέσι, ξεκαθάριζαν την κοινωνική τάξη, την εθνότητα, την οικογενειακή κατάσταση.

PowerPoint Presentation:

Ο ενδυματολογικός κώδικας καθοριζόταν ως προς τα οθωμανικά δεδομένα από φιρμάνια, πού σε άλλες περιπτώσεις τηρούνταν ευλαβικά, ενώ σε άλλες ατονούσαν. Τα χαρακτηριστικότερα ανατολίτικα ενδύματα αυτού του συνόλου ήταν ή βράκα και ένα φόρεμα-ρόμπα, το αντερί ή το καβάδι , το καφτάνι ή το ζιπούνι κλπ. Τα υφάσματα με τα όποια ήταν ραμμένα έρχονταν από την ' Ανατολή, όπως καμιά φορά και ολόκληρα τα ενδύματα. Μας είναι γνωστά τα αντερί της Συρίας, πού είχαν και από ένα μεγάλο κατακόρυφο άνοιγμα δεξιά και αριστερά. Τα αντερί ενδύματα, Ιππέων αρχικά, μπορούσαν να σταυρώνουν τα δύο μπροστινά τους φύλλα εμπρός πάνω στη σέλα, ενώ το πίσω φύλλο να απλώνεται στα καπούλια του αλόγου. Κεντροασιατικό ακόμα στοιχείο σ' αυτά τα φορέματα-ρόμπες ή τεχνική του καπιτονέ, με μογγολική την προέλευση, και μάλιστα σε χρήση στα πολεμικά ενδύματα άμυνας.

PowerPoint Presentation:

Φαρδύ βαμβακερό εσώρουχο ως τους αστραγάλους, με μακρύ κεντρικό τμήμα. Η καθημερινή φορεσιά, υφαντή στον αργαλειό, είναι συνήθως ακόσμητη, ενώ η γιορτινή έχει κεντητό ή επίρραπτο κάτω μέρος (βρατσί, πατσάι στο Μιστί, τσιντιάνι και σαλβάρι σε Τσαρικλί και  Νίγδη ).

PowerPoint Presentation:

Μακρυμάνικο ένδυμα ως τους αστραγάλους, ελαφρώς τραπεζιόσχημο. Φτιαχνόταν συνήθως από ύφασμα του αργαλειού (μετ’, ιμάτ’). Αμάνικο εφαρμοστό ένδυμα ως τη μέση που κουμπώνει μπροστά. Φτιαχνόταν από τσόχα και βαμβάκι, με απλό κέντημα (ουσλούτς).

PowerPoint Presentation:

Ποδήρες ένδυμα, στενό στο πάνω τμήμα, κλειστό μπροστά, άρραφο στα πλάγια από τη μέση και κάτω. Τα καθημερινά φορέματα φτιάχνονταν συνήθως από ριγωτό ύφασμα που αγοραζόταν από τη  Νεάπολη , τη Νίγδη ή το Προκόπι , ενώ τα γιορτινά ή νυφικά από υφάσματα πολίτικα ή εισαγόμενα από τη Συρία (σειτερjί, εντερί, γομάσ’ – ονομασία ακριβού υφάσματος και συνεκδοχικά ονομασία του ενδύματος).

PowerPoint Presentation:

Μακρύ και σταυρωτό, κατεξοχήν επίσημο γυναικείο ένδυμα, έκρυβε τελείως τα ενδύματα που φοριούνταν κάτω από αυτό. Ραβόταν και κεντιόταν από τεχνίτες με ιδιαίτερη τεχνική (τσόχα ή τσοχά ή τσογά). Ελαφρύς εξωτερικός κοντός επενδύτης, που φοριόταν πάνω από το φόρεμα, με ή χωρίς μανίκια (σάλτα, κιρλίκ στην Ανακού μετά το 1880, ζουμπούνα, εσλίτσι σερεφλού, αμαζόνα με στενές πιέτες στο πίσω μέρος, σελίκ για τις ηλικιωμένες, λιbαdέ, ζιμπούνα / βαμβακούλα, φέρμενε στη Σινασό).

PowerPoint Presentation:

Μακριά ορθογώνια ποδιά, με χρηστικό χαρακτήρα, κάλυπτε το μπροστινό τμήμα της φορεσιάς. Η επίσημη τσόχα συνοδευόταν από τιζλίκα με ταιριαστό κεντητό διάκοσμο. Έδενε στη μέση με κορδόνια που κατέληγαν σε φούντες, τα ράμμαντα (τιζλίκα σε Κάρβαλη και Μιστί, ιγκιλίκ στην Ανακού, πεσκίρ στη Σινασό).

PowerPoint Presentation:

Απαραίτητο μετά τα δώδεκα χρόνια ήταν το ζωνάρι, που φοριόταν είτε πάνω από την τιζλίκα (Τσαρικλί, Αξό, Μιστί), είτε έσφιγγε κατευθείαν το φόρεμα ή την τσόχα (Νίγδη, Καρβάλη). Τα απλά καθημερινά ζωνάρια φτιάχνονταν από υφαντό του αργαλειού, ενώ τα επίσημα από εισαγόμενο ύφασμα (κεμέρ, λαχούρι).

authorStream Live Help