a3 Exile

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Project

Comments

Presentation Transcript

Η έξοδος της Μικράς Ασίας.:

Η έξοδος της Μ ικράς Ασίας. Μετά τη συνθήκη των Σεβρών, το όνειρο της μεγάλης ιδέας είχε σχεδόν εκπληρωθεί. Η Ελλάδα έγινε η χώρα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών. Δυστυχώς όμως αυτό κράτησε μόνο για δύο χρόνια. Παραμόνευε ο Εθνικός διχασμός και επιπλέον τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των Ευρωπαϊκών δυνάμεων υποστήριζαν την Τουρκία. Με αποτέλεσμα ήταν κατάρρευση του μετώπου , η άτακτη οπισθοχώρηση του Ελληνικού στρατού και η αποχώρηση του Ελληνικού πληθυσμού της Μ. Ασίας.

PowerPoint Presentation:

Οι συγκυρίες που συνήργησαν για την Μικρασιατική καταστροφή ήταν πολλές και ποικίλες. Ο κυριότερος λόγος για την Ελληνική ήττα, ήταν η αντιπαλότητα και τα συγκρουόμενα συμφέροντα της Αγγλικής, Γαλλικής, Αμερικανικής, Ιταλικής και Ρωσικής πολιτικής εξαιτίας της οποίας ανασυγκροτήθηκε ο στρατός του Κεμάλ Ατατούρκ. Συνέπειες αυτών ήταν οι κακουχίες και ο θάνατος 1,5 εκατομμύριων Ελλήνων της Μ.Ασίας. Ο Ελληνικός στρατός διατάχθηκε να αρχίσει αμέσως να αποχωρεί από την επαρχία. Μαζί με τις Ελληνικές δυνάμεις του στρατού άρχισε και η «έξοδος» του Ελληνικού πληθυσμού.

Η δίκη των έξι.:

Η δίκη των έξι. Μόλις επικράτησε η επανάσταση των στρατιωτικών τέθηκε το θέμα των Ευθυνών για την κατάρρευση των μετώπων και την καταστροφή. Φυλακίστηκαν στρατιωτικοί και σημαντικοί πολιτικοί που από το 1920 ήταν στην εξουσία αλλά τον Οκτώβρη του ’22 ορίστηκε έκτακτο στρατοδικείο για την δίκη των έξι , με την κατηγορία της έσχατης προδοσίας και για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να ολοκληρωθεί η δίκη τους.

PowerPoint Presentation:

Οι δύο πρόεδροι στρατηγοί ήταν ο Θ.Πάγκαλος και ο Αλέξανδρος Οθωναίος. Οι περίφημοι έξι ήταν οι: Γ.Μπαλτατζής, Δ.Γούναρης, Ν.Στράτος, Ν.Θεοτόκης, Π.Πρωτοπαπαδάκης, Γ.Χατζηανέστης. Ο Μ.Γούδας και ο Ξ.Στρατηγός καταδικάστηκαν σε ισόβια φυλάκιση και οι υπόλοιποι έξι σε θάνατο.

Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Συνθήκη της Λωζάννης:

Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Συνθήκη της Λ ωζάννης Ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αποφασίζεται η ανταλλαγή πληθυσμών στην οποία 1,5 εκατομμύρια Έλληνες χριστιανοί επιστρέφουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και 400.000 Μουσουλμάνοι που κατοικούν στην Ελλάδα ξεριζώνονται και αυτοί, θύματα ενός πολέμου για τον οποίο δεν είχαν παραμικρή ευθύνη αλλά και συμμετοχή.

Οι τόποι υποδοχής των προσφύγων.:

Οι τόποι υποδοχής των προσφύγων. Ν. Φιλαδέλφεια-Αθήνα Ν. Ιωνία, Περισσός –Αθήνα Ν. Χαλκηδόνα -Αθήνα Ν. Σμύρνη-Αθήνα Νίκαια, Κοκκινιά -Πειραιάς (και πολλές άλλες.)

Τόποι προέλευσης προσφύγων:

Τόποι προέλευσης προσφύγων ' Ηταν κυρίως: Καππαδόκες Αρετσιανοί Βουρλιώτες Πόντιοι

Τα προβλήματα διαβίωσης των προσφύγων.:

Τα προβλήματα διαβίωσης των προσφύγων. Τα προβλήματα που συνάντησαν οι πρόσφυγες από την ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας και του Πόντου ήταν σημαντικά. Όπως : Οικονομικά : χωρίς γη και κατοικία. Στέγαση-τροφή : Οι πρώτες κατοικίες των προσφύγων ήταν ομαδικοί καταυλισμοί με σκηνές και η τροφή τους ήταν σε ελεεινή κατάσταση. Υγεία : Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης οδήγησαν σε μαζικές ασθένειες και επιδημίες με κύρια την Ελονοσία. Το ξεχέρσωμα της γης : Έπρεπε να γίνει από την αρχή καθάρισμα γης από πέτρες, χώμα και γενικά αποψίλωση.

Οι επιδράσεις της προσφυγιάς στην Ελλάδα.:

Οι επιδράσεις της προσφυγιάς στην Ελλάδα. Οικονομικές: Η είσοδος στον Ελλαδικό χώρο 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων έδωσε ένα δυναμικό εργατικό με όρεξη και διάθεση για εργασία στην οικονομία, διατεθειμένο να δουλέψει σκληρά για την επιβίωση. Πολιτιστικές: Αναπτύχθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι που προέρχεται ξεκάθαρα από την Ιωνία και τη Σμύρνη. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Μικρασιάτες Πνευματικοί άνθρωποι. Κοινωνικά : Οι πρόσφυγες χαρακτηρίζοντας από Ριζοσπαστικές και Προοδευτικές ιδέες που έφερναν από την Ιωνία, μια περιοχή με περισσότερη ανοιχτή δεκτικότητα στις νέες και προοδευτικές αντιλήψεις. Αυτό έδωσε ώθηση και στο Εργατικό Κίνημα στον Ελλαδικό χώρο.

PowerPoint Presentation:

Πολιτικά: Οι πρόσφυγες ήταν διατεθειμένοι να εργαστούν με εξαιρετικά χαμηλά ημερομίσθια. Οι εργοδότες απαντούσαν σε κάθε διεκδίκηση δικαιωμάτων με μαζικές απολύσεις και τους αντικαθιστούσαν με πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες έβλεπαν την αντιπαράθεση τους με τους ντόπιους πολιτισμικά ενώ οι ντόπιοι οικονομικά. Οι πρόσφυγες ήταν φανατικοί υποστηρικτές του Βενιζέλου. Οι πρόσφυγες δεν αμφισβητούσαν τη κυριαρχία των αντιβενιζελικών αλλά και την ανωτερότητά τους λόγω διαφορετικού πολιτισμού. Προπαγάνδα κατά των βενιζελικών με πολιτισμικές και πολιτικές διαφορές. Οι προσφυγές στερούνταν πολιτική αγωγή και τους αμφισβητούσαν το δικαίωμα να ψηφίζουν. Το ότι υπέγραψε ο Βενιζέλος την υποβάθμιση των πραγμάτων των προσφύγων απέσπασε μεγάλο κομμάτι τους από το κόμμα . Αυτοί έγιναν κομμουνιστές. Αντικομμουνιστικά φυλλάδια και από τους δυο. Γύρισαν τις διαφορές τους σε πολιτισμικά επίπεδα ενώ είχαν αρχίσει να κατευνάζονται τέτοιου είδους διαφορές.

PowerPoint Presentation:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ: Λήμνιου Ιόλη Μπούσιου Αναστασία Πιταροκοίλη Βασούλα Σολδάτος Τάσος ΤΕΛΟΣ

authorStream Live Help