Το ψωμί στην Ορθοδοξία

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

Project 2012-13 B' class Επιμέλεια: Μαρία Μαβούσογλου

Comments

Presentation Transcript

Άρτος και θρησκεία:

Άρτος και θρησκεία Μαρία Μαβούσογλου, Β2 3ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας “ Μίλτος Κουντουράς “ Ερευνητική εργασία: Σιτάρι, αλεύρι, ψωμί… 2012-13

PowerPoint Presentation:

Το θαύμα του Χριστού που με τους 5 άρτους και τα 2 ψάρια χόρτασε 5000 ανθρώπους. Έφαγε ο κόσμος και χόρτασε και περίσσεψαν και 12 κοφίνια.

PowerPoint Presentation:

Ο Χριστός παρομοίαζε τον εαυτό του στους μαθητές του ως άρτο, που όποιος τον τρώει θα έχει ζωή αιώνια. Στο Μυστικό δείπνο ο Ιησούς ευλόγησε το ψωμί , το έκοψε σε κομμάτια και είπε: «Λάβετε, φάγετε, αυτό είναι το σώμα μου». Μετά ευλόγησε το κρασί και έδωσε το ποτήρι του σε όλους και είπε: «Πιείτε από αυτό όλοι, αυτό είναι το αίμα μου».

PowerPoint Presentation:

Ο άρτος (το πρόσφορο) πρέπει να είναι καλά ζυμωμένος και να έχει την σφραγίδα του σταυρού επάνω στο σταυρό και να γράφει ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ

PowerPoint Presentation:

Ένα μέρος του άρτου το χρησιμοποιεί ο Ιερέας, για να φτιάξει την Θεία Κοινωνία (σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου), και το υπόλοιπο το κόβει σε μικρά κομμάτια και το μοιράζει στους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Το κομμάτι πού κόβει ο Ιερέας λέγετε αντίδωρο (αντί + δώρο) και το δίνει σε όσους δεν μπορούν να κοινωνήσουν.

PowerPoint Presentation:

Το ψήσιμο του Χριστόψωμου είναι ένα έθιμο που το συναντάμε με διάφορες παραλλαγές σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η παρασκευή του γίνεται συνήθως μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα, και είναι ένα ψωμί μεγάλο, στρογγυλό και πλούσια διακοσμημένο.

PowerPoint Presentation:

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου ή φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα που παρασκευάζεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

PowerPoint Presentation:

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι , έχει επίπεδο σχήμα, τραγανή κόρα και σουσάμι. Παρασκευάζεται την Καθαρά Δευτέρα , και πολλές φορές την Μεγάλη Εβδομάδα σε ανάμνηση του πρόχειρου άρτου που έφαγαν οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή.

PowerPoint Presentation:

Τα κόλλυβα είναι ένα γλύκισμα το οποίο προσφέρεται εις μνήμη των νεκρών. Αποτελείται συνήθως από βρασμένο σιτάρι , ρόδι, κόλιανδρο και ξηρούς καρπούς. Στα μνημόσυνα τα κόλλυβα συνοδεύουν ένα φλυτζάνι καφές και μερικά σταρένια παξιμαδάκια .

authorStream Live Help