Σιτηρά - Το σιτάρι στην Ελλάδα

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Project B' class Επιμέλεια: Μαίρη Κεσίσογλου - Μαίρη Αρώνη

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Το σιτάρι στην Ελλάδα

Τα σιτηρά:

Ανήκουν στην κατηγορία των αγρωστοειδών φυτών. Περιλαμβάνουν το σιτάρι, τη βρίζα και το κριθάρι Επίσης περιλαμβάνουν τη βρώμη, το καλαμπόκι, το κέχρο Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών , Β-βιταμινών, ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος ( Zn) και το μαγνήσιο (Mg) . Τα σιτηρά που τα σπέρματά τους, όταν αλεστούν, δίνουν αλεύρι .

Το σιτάρι:

Το σιτάρι Το σιτάρι είναι το 2 ο παγκοσμίως σε συγκομιδή δημητριακό, μετά τον αραβόσιτο, με 3 ο το ρύζι. Ο καρπός του σίτου χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού και είναι βασική τροφή του ανθρώπου, λόγω των πρωτεϊνών και των Β-βιταμινών για την αρτοποιία και τη μακρονοποιία ζωοτροφών και ως πρώτη ύλη στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων . Ο φλοιός του μπορεί να αποσπαστεί από τον καρπό και να αλεστεί, δίνοντας το λεγόμενο πίτουρο . Ο κορμός του φυτού , το άχυρο χρησιμοποιείται ως υλικό κατασκευών καλλιεργείται επίσης για τη βοσκή των ζώων , και ως ζωοτροφή

Παραγωγή Σιτηρών:

Παραγωγή Σιτηρών Το 35-40% της καλλιεργήσιμης έκτασης του πλανήτη καλύπτεται κάθε χρόνο με σιτηρά. Συνήθως στην Ελλάδα η ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει 1,5 εκατομμύρια τόνους. Η εγχώρια αγορά για τους μύλους και τις βιομηχανίες ζυμαρικών καταναλώνει ετησίως περί τις 500.000 τόνους, άρα πάνω από τις μισές ποσότητες εξάγονται. Επομένως ένα ποσό της τάξεως των 80-120 εκατ. ευρώ ετησίως είναι το συνάλλαγμα που αποφέρουν τα ελληνικά σιτηρά στη χώρα. Το σιτάρι στην Ελλάδα πρέπει να σπέρνεται το φθινόπωρο (Οκτ-Νοέ). Χρειάζονται 15-20 kg /στρέμμα και αποδίδουν 290 kg /στρέμμα. Στη χώρα μας το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά ανέρχεται περίπου σε 10 εκατομμύρια στρέμματα και η εσωτερική ζήτηση καλύπτεται κυρίως από εισαγωγές που φτάνουν περίπου τους 1.700.000 τόνους .

Ελληνικές Εξαγωγές:

Ελληνικές Εξαγωγές Στο σκληρό σιτάρι η χώρα είναι πλεονασματική και έτσι ένα πολύ μεγάλο μέρος της σοδειάς κατευθύνεται προς τις ευρωπαϊκές αγορές ή προς τις αραβικές χώρες και τη Βόρεια Αφρική . Ο μεγαλύτερος πελάτης είναι οι βιομηχανίες ζυμαρικών της Ιταλίας , οι οποίες ωστόσο έχουν αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές τις οποίες ελάχιστες περιοχές της χώρας καλύπτουν... Εξάγουμε κυρίως σκληρό σιτάρι και εισάγουμε μαλακό .

Θρεπτική αξία του σιταριού:

Θρεπτική αξία του σιταριού Μεγάλο ποσοστό από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για τη διατροφή του ανθρώπου, βρίσκεται στους σπόρους του σιταριού, οι οποίοι περιέχουν: Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπος Μέταλλα Βιταμίνες συμπλέγματος Α, Ε 60% - 80% 8% - 15% και πλέον 1,5% - 2% 1,5% - 2% Οι πρωτεΐνες του σιταριού περιέχουν επαρκείς ποσότητες βασικών αμινοξέων, εκτός των λυσίνη, τρυπτοφάνη και μεθειονίνη, που βρίσκονται σε χαμηλές ποσότητες. Η μεγάλη θρεπτική αξία του σιταριού και η εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, που απορρέουν από τη χαμηλή περιεκτικότητα των σπόρων του σε νερό (12%-13%), συνέβαλαν στην ανάδειξή του ως του πιο σημαντικού εμπορικού είδους τροφίμου για το 35% του πληθυσμού της γης.

Στη χώρα μας η εξέλιξη των καλλιεργειών μαλακού και σκληρού σιταριού εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα::

Στη χώρα μας η εξέλιξη των καλλιεργειών μαλακού και σκληρού σιταριού εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα:

Τιμή σκληρού σιταριού στην ελληνική αγορά:

Τιμή σκληρού σιταριού στην ελληνική αγορά Το γράφημα απεικονίζει τη μέση ετήσια τιμή του σιταριού σε ευρώ ανά κιλό από την υιοθέτηση του ευρώ μέχρι σήμερα χωρίς προσαρμογή των τιμών στον πληθωρισμό. Η Διεθνής τιμή σιταριού είναι περίπου  0.246 €/kg

Τιμή σιταριού στην ελληνική αγορά:

Τιμή σιταριού στην ελληνική αγορά Φέτος (2012) οι τιμές καλπάζουν, με το σκληρό σιτάρι να έχει σκαρφαλώσει στα 27 λεπτών ανά κιλό και με το μαλακό σιτάρι στα 24 λεπτά το κιλό. Οι αποδόσεις των σιτηρών ποικίλλουν κάθε χρονιά επειδή εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν: Για το σκληρό σιτάρι η απόδοση είναι 300-400 κιλά το στρέμμα. Το σκληρό σιτάρι καταλαμβάνει την 1η θέση σε καλλιεργούμενη έκταση και σε παραγωγή με ποσοστό 60% και 34% επί του συνόλου, αντίστοιχα.

Εισαγωγές – εξαγωγές σιταριού:

Εισαγωγές – εξαγωγές σιταριού Η πλεονασματική ποσότητα του σκληρού σίτου εξάγεται είτε ως σιτάρι (σπόρος) είτε ως σιμιγδάλι (αλεύρι για παραγωγή ζυμαρικών) κυρίως στην Ιταλία. Η χώρα μας εισάγει περίπου 53.000 τόνους σκληρού σίτου και εξάγει περίπου 168.000 τόνους ετησίως, ενώ εισάγει 1.000.000 τόνους μαλακού σίτου και εξάγει περίπου 95.000 τόνους. Δηλαδή η χώρα μας είναι ελλειμματική σε παραγωγή μαλακού σιταριού, κριθαριού και αραβοσίτου. Προκειμένου λοιπόν να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς εισάγονται ποσότητες ύψους 1 εκατ. τόνων μαλακού σιταριού, 300.000 τόνων κριθαριού, που προέρχονται κυρίως από Γερμανία.

Ενδογενή προβλήματα του τομέα των σιτηρών:

Ενδογενή προβλήματα του τομέα των σιτηρών Αυξημένο κόστος παραγωγής και αντίστοιχη μείωση της ανταγωνιστικότητας κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους του κλήρου, του πολυτεμαχισμού της αγροτικής γης, της περιορισμένης και ανομοιόμορφης κατανομής, των βροχοπτώσεων και τέλος της χαμηλής γονιμότητας των εδαφών (μονοκαλλιέργεια) προβλήματα διάθεσης των προϊόντων λόγω διεθνών εμπορικών συγκυριών εξαρτώμενη τιμή προϊόντων από τα καιρικά φαινόμενα ποιοτική υστέρηση προϊόντων λόγω πολλών προσμείξεων με ανεπιθύμητους σπόρους ζιζανίων έλλειψη υποδομών (αποθηκευτικοί χώροι, σιλό, σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα κ.λπ.) εισαγωγή δημητριακών από βαλκανικές χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής

Ευκαιρίες ανάπτυξης του τομέα των σιτηρών:

Ευκαιρίες ανάπτυξης του τομέα των σιτηρών αξιοποίηση και επέκταση νέων βελτιωμένων τεχνικών της καλλιέργειας αξιοποίηση νέων βελτιωμένων ποικιλιών δυνατότητες συνεργασίας παραγωγών σκληρού σίτου με βιομηχανίες ζυμαρικών και ζυθοποιίες (συμβολαιακή γεωργία) δυνατότητα προώθησης νέων ποικιλιών στις ευρωπαϊκές αγορές αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εσωτερικής παραγωγής σιτηρών της ΕΕ σε σχέση με τα εισαγόμενα προϊόντα, η οποία θα επιτρέψει να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο ή ακόμα και να αυξηθούν οι εμπορικές διέξοδοι, ιδιαίτερα στον τομέα των ζωοτροφών όφελος από τις ευκαιρίες της παγκόσμιας αγοράς, της οποίας ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται ότι θα αυξηθεί, μεσομακροπρόθεσμα, σημαντικά.

Χρήσεις των σιτηρών:

Χρήσεις των σιτηρών Η χρήση των προϊόντων των σιτηρών ποικίλλει, αφού αποτελεί βασικό διατροφικό είδος για τον άνθρωπο. Το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζυμαρικών και πολύ λιγότερο στην κτηνοτροφία . Το αλεύρι από τα σπέρματα του μαλακού σιταριού χρησιμοποιείται στην αρτοποιία και δευτερευόντως στην κτηνοτροφία . Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη : Το Τriticum durum ( σκληρό σιτάρι ) που χρησιμοποιείται στη μακαρονοποιία και το Triticum aestivum ή μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού.

Σκληρό Σιτάρι:

Σκληρό Σιτάρι Το ελληνικό σκληρό σιτάρι, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κατά την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, χωρίζεται σε τρεις ποιότητες: S1, S2 και S3 . Ελληνικό Σκληρό Σιτάρι S1 S2 S3 Ειδικό Βάρος >78% 74%-78% <74% Υαλώδης <80% 80%-60% <60% Θραύσματα <5% 5%-6% >6% Μαύρη και Ξένη Ύλη <3% <3% >3% Πρωτεΐνη 13%-14% 12%-13% <12% Ξηρή Ύλη >88% 87%-88% <87% Το πλεόνασμα του σκληρού σιταριού εξάγεται κυρίως στην Ιταλία και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής , όπως την Τυνησία , την Αλγερία και το Μαρόκο .

Μαλακό Σιτάρι:

Μαλακό Σιτάρι Αυτή είναι η συνηθέστερη και πλέον καλλιεργούμενη ποικιλία σιταριού στον κόσμο. Το αλεύρι του χρησιμοποιείται για την παραγωγή ψωμιού .

Ζωοτροφικό Σιτάρι:

Ζωοτροφικό Σιτάρι Φτωχό σε θρεπτικά συστατικά σιτάρι, αλλά δημοφιλές μεταξύ των γεωργών ως τροφή για τα ζώα τους. Είναι εξαιρετικά εύπεπτο. Συνήθως είναι μια καλή πηγή φωσφόρου , αλλά χαμηλό σε περιεκτικότητα ασβεστίου, νάτριου και βιταμινών .

Άλευρα αρτοποιίας:

Άλευρα αρτοποιίας Τα άλευρα που χρησιμοποιούμε στην αρτοποιία είναι τα εξής: Σκληρό Αλεύρι Το σκληρό σιτάρι παράγει το καλύτερο αλεύρι για ψωμί, το « σκληρό αλεύρι ». Έχει μεγάλη περιεκτικότητα γλουτένης και προσδίδει μια ιδιαίτερα ελαστική ζύμη. Μαλακό αλεύρι Τα μαλακά σιτάρια βγάζουν εκλεπτυσμένο, μαλακό αλεύρι, που φουσκώνει δύσκολα και είναι κατάλληλο κυρίως για ζαχαροπλαστική. Φουσκώνει με τη βοήθεια διογκωτικών και χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ελαστικότητας και αντοχής. Αλεύρι ολικής άλεσης Το αλεύρι αυτό προέρχεται από την άλεση ολόκληρου του δημητριακού (σιτάρι, σίκαλη κ.α.) αφού έχει ήδη καθαριστεί από ξένα σώματα. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Το αλεύρι αυτό προέρχεται συνήθως από μαλακά σιτάρια και η περιεκτικότητα του σε γλουτένη είναι πάρα πολύ μικρή . Συνήθως το χρησιμοποιούμε αναμεμειγμένο με πολλά διαφορετικά συστατικά όπου δε χρειαζόμαστε ιδιαίτερη διόγκωση, όπως στα μπισκότα και σε σάλτσες. Μπορούμε να φτιάξουμε και ψωμί με το αλεύρι αυτό, αλλά η διόγκωση του θα είναι μικρή και η υφή του λασπώδης. Σιμιγδάλι Το σιμιγδάλι είναι το χοντροκομμένο σιτάρι. Έχουμε δύο τύπους σιμιγδαλιού: Το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών , και το σιμιγδάλι από μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών . Προστίθεται σε μικρή αναλογία μαζί με σκληρό αλεύρι  για να φτιάξουμε ψωμί. Μια αναλογία 70 % σκληρό και 30 % μαλακό αλεύρι μας δίνει την ιδανική αναλογία για να φτιάξουμε το δικό μας ψωμί.

Πηγές:

Πηγές Ηλεκτρονική αγορά εμπορευμάτων http :// www . fooddaily . gr / arthro . php ? id =47 http :// www . inews . gr /116/ zia - i - sitari - viologikos - polemos - enantion - ton - ellinon . htm http://www.markoubros.com/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=16&lang=el ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Επιμέλεια από την Αρώνη Μαρία 2013 και την Κεσέρογλου Μαίρη

authorStream Live Help