Πεπλοφόρος

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Projects in school 3rd Upper Secondary School of New Philadelpheia "MILTOS KOUNTOURAS" 2012-13

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Σελιανίτη Στέλλα, Σταυριανού Κυριακή Πεπλοφόρος

PowerPoint Presentation:

Σελιανίτη Στέλλα, Σταυριανού Κυριακή Πεπλοφόρος

Τι είναι η Πεπλοφόρος; :

Σελιανίτη Στέλλα, Σταυριανού Κυριακή Τι είναι η Πεπλοφόρος; Η Πεπλοφόρος κόρη της Ακροπόλεως θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά μαρμάρινα έργα της γλυπτικής τέχνης της αρχαίας Ελλάδας. Το πιο πιθανό είναι πως παριστάνει τη θεά Άρτεμη . Από τα χρόνια του Πεισίστρατου, τυράννου των Αθηναίων , και για 20 χρόνια, ο χώρος της Ακρόπολης άρχισε να γεμίζει αναθήματα, ένδειξη όχι μόνο ευσέβειας προς τη θεά, που ήταν αφιερωμένος ο ναός, αλλά και για την οικονομική και την καλλιτεχνική ακμή. Η Πεπλοφόρος Κόρη κατασκευάστηκε το 530 π.Χ. και είχε ύψος 121εκ..

Που βρίσκεται; :

Σελιανίτη Στέλλα, Σταυριανού Κυριακή Που βρίσκεται; Η Πεπλοφόρος Κόρη βρέθηκε το 1886 στο Ερέχθειο στα ερείπια της Ακρόπολης, που καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τους Πέρσες και εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αντίγραφό της υπάρχει επίσης και στο αρχαιολογικό μουσείο της Βασιλείας.

Τι παριστάνει; :

Σελιανίτη Στέλλα, Σταυριανού Κυριακή Τι παριστάνει; Η Πεπλοφόρος παριστάνει μια Κόρη , δηλαδή το χαρακτηριστικό μαρμάρινο άγαλμα νεαρής γυναίκας, αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη. Σώζεται καλά το χρώμα στα μάτια, στα μαλλιά αλλά και στον πέπλο. Τα χρώματα για τους αρχαίους Έλληνες και την κοινωνία τους αποτελούσαν ένα μέσο χαρακτηρισμού. Οι θεοί είχαν ξανθή κόμη που ακτινοβολούσε τη δύναμή τους, οι πολεμιστές και αθλητές φαιόχρωμη επιδερμίδα ως ένδειξη αρετής και ανδρείας, οι κόρες λευκό δέρμα που δήλωνε τη χάρη και λάμψη της νεότητας.

Πηγές :

Σελιανίτη Στέλλα, Σταυριανού Κυριακή Πηγές Wikipedia Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ Αρχαία ελληνική τέχνη

Κόρες:

Σελιανίτη Στέλλα, Σταυριανού Κυριακή Κόρες Ελεύθερα κολοσσιαία μαρμάρινα γλυπτά Παρίσταναν νεαρά κορίτσια Εμφανίστηκαν το 650-480 π.Χ. σε κοιμητήρια και ιερά Ήταν πάντοτε ντυμένες Οι Κόρες, σκαλισμένες σε διαφορετικά μεγέθη, παριστάνονταν με ένα συγκεκριμένο αγαλμάτινο τύπο, σε αυστηρή όρθια στάση. Από τα μέσα του 6ου αι. Π.Χ. φορούσαν λεπτό, λινό χιτώνα και ιμάτιο (πανωφόρι με ασύμμετρο μήκος από εξαιρετικά λεπτό μαλλί) που τόνιζαν τη γυναικεία τους φύση περισσότερο από το βαρύ, μάλλινο πέπλο. Συνήθως κρατούσαν στο ένα χέρι μια προσφορά (στεφάνι, καρπό, πουλί, άνθος, κλπ.), ώστε να το προσφέρουν στην θεά, για να την ευχαριστήσουν, και με το άλλο ανασήκωναν τον πολύπτυχο χιτώνα τους, για να διευκολυνθούν στο βηματισμό τους. Γενικά οι κόρες ήταν:

authorStream Live Help