Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

THE HISTORY OF GREEK WEDDING

Comments

Presentation Transcript

ΣΧ.ΕΤΟΣ: 2011-2012. ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ: Β’ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3ο ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΝΟΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ.:

ΣΧ.ΕΤΟΣ: 2011-2012. ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ: Β’ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3ο ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΝΟΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ.

PowerPoint Presentation:

Στην παρακάτω παρουσίαση θα παρακολουθήσετε τα κύρια ήθη και έθιμα που συνήθιζαν να κάνουν στην Αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο και στην Τουρκοκρατία κατά το μυστήριο του γάμου.

Αρχαία Ελλάδα :

Αρχαία Ελλάδα Κατά την τελετή του μυστηρίου, στην πατρική οικία, η νύφη ανέβαινε στην άμαξα που την έσερναν γαϊδουράκια και έπαιρνε θέση ανάμεσα στον γαμπρό και τον παράνυφο. Τα στέφανα του Γάμου ήταν φτιαγμένα από ελιά και λεμονανθούς και όσοι τους συνόδευαν φορούσαν όμοια στέφανα.

PowerPoint Presentation:

Η νύφη δεν φορούσε ποικιλόχρωμα ρούχα αλλά ολόλευκα για να συμβολίζει την απουσία φθοράς όχι τόσο στο σώμα της όσο στην μεταξύ της σχέση με τον γαμπρό.

Βυζάντιο :

Βυζάντιο Την παραμονή του γάμου κρεμούσαν στο τοίχο του δωματίου του ζευγαριού, παραπετάσματα, κοσμήματα-κειμήλια τοποθετούσαν έπιπλα και έλεγαν τραγούδια. Ο γαμπρός πήγαινε στην εκκλησιά με την συνοδεία οργανοπαιχτών.

PowerPoint Presentation:

Η νύφη είχε σκεπασμένο το πρόσωπό της με πέπλο και το σήκωνε ο γαμπρός μόνο όταν ήτανε να πάει κοντά της. Οι συγγενείς του ζευγαριού έλεγαν τραγούδια πριν από το Γάμο.

Τουρκοκρατία:

Τουρκοκρατία Η πομπή προς την εκκλησία γίνεται με αργό ρυθμό και επισημότητα. Στα κεφάλια των νεόνυμφων έριχναν καταχύσματα (μπαμπακόσπορο).

PowerPoint Presentation:

Ο παπάς τοποθετούσε χρυσό δαχτυλίδι στον γαμπρό και ασημένιο στην νύφη και ύστερα ευλογούσε τα στέφανα τα οποία ήταν φτιαγμένα από κλαδιά και φύλλα αμπελιού. Συχνά προπορεύονται λαμπάδες και σύμβολα του Υμεναίου.

PowerPoint Presentation:

Σας ευχαριστούμε για την παρακολούθηση. Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθητές : ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΗΜΝΙΟΥ ΙΟΛΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΓΑΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΥΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

authorStream Live Help