ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Comments

Presentation Transcript

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Πως αντιμετωπίζει την κρίση η ελληνική οικογένεια

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οικονομική κρίση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια οικονομία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή και αισθητή μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας. Εδώ και αρκετό καιρό η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, που επηρεάζει αρνητικά τις περισσότερες οικογένειες και τον προϋπολογισμό τους. Κάποια παιδιά ακούνε για περικοπές, κάποια ήδη βιώνουν στερήσεις, κάποια παρατηρούν τους γονείς να αγχώνονται και να προετοιμάζονται για ακόμη δυσκολότερες ημέρες.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ :

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η οικονομική κρίση οφείλεται στην υπερκατανάλωση, διότι στην Ελλάδα είχαμε περισσότερα έξοδα από τα έσοδα μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δανειζόμαστε χρήματα από το εξωτερικό, το χρέος συνεχώς μεγάλωνε και τώρα δεν μπορούμε να το επιστρέψουμε.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η οικογένεια αποτελεί τον πρωτογενή ανθρώπινο δυναμικό πυρήνα. Είναι για όλους εμάς η «ρίζα» μας, το σημείο αναφοράς μας, ο προσδιορισμός της ταυτότητάς μας και η αφετηρία μας για τη ζωή. Η οικογένεια, επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, που επικρατούν κοινωνικά. Ένας απ’ αυτούς είναι και η οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η κρίση επηρεάζει τους παρακάτω τομείς: α. Οικονομικά προβλήματα (μειώσεις μισθών). β. Ανασφάλεια και αβέβαιο μέλλον. γ. Πτώση βιοτικού επιπέδου. δ. Ανεργία στα μέλη της οικογένειας. ε. Στον ψυχολογικό τομέα (κακή ψυχολογία της οικογένειας). στ. Στις σχέσεις των μελών της οικογένειας. ζ. Το σημαντικότερο έχουμε πάψει να κάνουμε όνειρα.

PowerPoint Presentation:

ΕΧΩ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΝΕΙΡΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ :

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Καταρχήν να μην παρασυρόμαστε από σενάρια πανικού και φόβου με βάση τις πληροφορίες από τα ΜΜΕ. Να έχουμε υπόψη ότι η τηλεόραση και άλλα μέσα τις προβάλουν τις ειδήσεις με τρόπο που αποσκοπεί στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος και την αύξηση της ακροαματικότητας. Χρειάζεται να αναπτύξουμε και εμείς κριτική ικανότητα και να επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα.

PowerPoint Presentation:

Έπειτα θα χρειασθεί να οριοθετήσουμε τις ανάγκες μας, κάποιες από αυτές μπορεί να ήταν πλασματικές και αποσκοπούσαν περισσότερο στην επίδειξη. α. Ας αναζητήσουμε εναλλακτικές μορφές διασκέδασης που είχαν εκλείψει την τελευταία δεκαετία. β. Ας στραφούμε στην αλληλοβοήθεια με ανταλλάγματα σε είδος και όχι μόνο ενήλικες και κάποιος άλλος να αναλάβει να μεταφέρει τα παιδιά στο σχολείο ή σε κάποια δραστηριότητα ώστε να μοιράζεται το κόστος. γ. Εμείς τα παιδιά ας ενταχθούμε σε υποσυστήματα όπως ο προσκοπισμός, ομάδες ζωγραφικής, αθλητισμού ή το κατηχητικό και δ. Ας ενθαρρύνουμε δραστηριότητες όπου ενισχύεται όχι η ατομική επίδοση αλλά η αλληλοβοήθεια και ο εθελοντισμός.

PowerPoint Presentation:

Σημασία έχει να διατηρήσουμε τα ψυχικά μας αποθέματα σε αισιοδοξία και κουράγιο και να πιστέψουμε απόλυτα ότι είναι μία κατάσταση που αφορά συνολικά μια ολόκληρη κοινωνία και όχι ατομικά τον καθένα. Πρέπει επίσης να προσέξουμε στη σπατάλη ενέργειας, όπως για παράδειγμα να μην αφήνουμε όλα τα φώτα στο σπίτι ανοιχτά ή να μην ξεχνάμε τις βρύσες ανοιχτές.

PowerPoint Presentation:

Πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση στα καύσιμα και να πείσουμε τους γονείς να χρησιμοποιούν άλλα μέσα μεταφοράς εκτός από το αυτοκίνητο. Επιπλέον όταν αγοράζουμε προϊόντα να ελέγχουμε τις τιμές ώστε να αγοράζουμε το φτηνότερο.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η οικονομική κρίση επηρεάζει και τα παιδιά που μέχρι τώρα είχαν μάθει να ζουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ο τρόπος ζωής τους αλλάζει και δεν καταλαβαίνουν το γιατί, καθώς κανείς δεν τους έχει ενημερώσει, έστω και στοιχειωδώς, για τις νέες αλλαγές. Αντί αυτού, βλέπουν στεναχωρημένους τους γονείς τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για τις υποχρεώσεις τους.

PowerPoint Presentation:

Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με απλά λόγια. Δεν χρειάζεται να τρομοκρατούνται τα παιδιά και να πιστεύουν ότι τους περιμένει ένα μαύρο και ζοφερό μέλλον. Να τους πουν ότι αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά την πλειοψηφία των οικογενειών στην Ελλάδα.

PowerPoint Presentation:

Και ένα μεγάλο μάθημα είναι και το να λέμε «όχι». Όπως και ένα μεγάλο μάθημα είναι να είμαστε σε θέση να αμφισβητούμε αντιλήψεις που δε λειτουργούν πλέον στην κοινωνική πραγματικότητά μας. Εάν, για παράδειγμα, έχουμε ταυτίσει τη διασκέδαση με το χρήμα και έχουμε κάνει συνώνυμο της ψυχαγωγίας την αγορά υλικών, ίσως να πρέπει να επανεκπαιδευτούμε σε άλλες μορφές διασκέδασης, όπως ένας περίπατος στη φύση, η παρέα, η αναζήτηση φεστιβάλ που είναι ανοιχτά στο κοινό.

Η εργασία έγινε στο μάθημα της οικιακής οικονομίας από τα παιδιά του 3ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης του τμήματος Β΄3: Γιοβάνη Αναστασία Αθανασιάδου Ειρήνη Αθανασούδης-Τρανός Παναγιώτης Γκιοκτσές Θεόδωρος πηγή:google:

Η εργασία έγινε στο μάθημα της οικιακής οικονομίας από τα παιδιά του 3 ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης του τμήματος Β΄3: Γιοβάνη Αναστασία Αθανασιάδου Ειρήνη Αθανασούδης-Τρανός Παναγιώτης Γκιοκτσές Θεόδωρος πηγή: google

authorStream Live Help