Карлсон и Дребосъчето_лудории

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

Прочети ме!

Slide2:

Прочети ме! Ние обичаме да четем!

Всеки си има любими книги, които е чел много пъти като малък. Те са го отнасяли в света на приключенията.:

Всеки си има любими книги, които е чел много пъти като малък. Те са го отнасяли в света на приключенията.

Slide4:

Кой е автор ът на тези книги?

Астрид Линдгрен :

Астрид Линдгрен „Ако съм внесла малко светлина в поне едно мрачно детство, значи все пак съм постигнала нещо в живота си.“

Познавате ли този герой на Астрид Линдгрен?:

Познавате ли този герой на Астрид Линдгрен? Пристига Карлсон, който живее на покрива – най-добрият бавач на деца в целия свят

Slide7:

Карлсон е малко, дебеличко, самоуверено човече. При това умее да лети. Всеки умее да лети със самолет и вертолет, но едничък Карлсон умее да лети самичък. Достатъчно е да натисне копчето на корема си и тозчас едно малко чудновато моторче забръмчава на гърба му. Докато перката се завърти както трябва, Карлсон стои една минута неподвижен. Но щом моторът заработи с пълна сила, Карлсон се издига, полетява с леко поклащане и си дава такъв важен и достолепен вид, сякаш е някой директор – разбира се, ако можете да си представите директор с перка на гърба.

Slide8:

“ Карлсон, който живее на покрива”  е първата повест от книгата “Три повести за Карлсон”. Действието се развива в шведската столица Стокхолм, главни герои са седемгодишният Сванте, когото всички с умиление наричат Дребосъчето и неговият чудноват приятел Карлсон, който живее в съвсем малка стаичка, закътана на покрива, до комина. Двамата са силно привързани един към друг, а лудориите им нямат край.

Лудориите на Карлсон от повестта “Карлсон, който живее на покрива”:

Лудориите на Карлсон от повестта “Карлсон, който живее на покрива” Повест – дълъг разказ за героя с много описани случки Първа повест: Карлсон, който живее на покрива Втора повест: Карлсон от покрива отново лети Трета повест: Ето го пак Карлсон от покрива

Slide10:

За Дребосъчето е истински късмет да има такъв необикновен приятел в игрите.

Slide11:

Карлсон е един от най-любимите детски герои на всички времена и на хора от всички възрасти.

Любими цитати на Карлсон :

Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека. Любими цитати на Карлсон Спокойствие , само спокойствие и здрава храна. Да се разхождаш по покривите е далеч по-приятно, отколкото да ходиш по улиците. От вкусотии не се дебелее! Рожденият ден винаги трябва да се случва тогава, когато денят е хубав .

Slide13:

. Лудориите на Карлсон - А сега ми се иска да се позабавлявам-каза Карлсон. - Хайде да излезем да се поразходим на покрива и там все ще намерим какво да правим. Дребосъчето се съгласи на драго сърце. Той хвана Карлсон за ръка и те заедно излязоха на покрива.

Slide15:

Изведнъж някъде наблизо се раздаде силен плач на дете пеленаче.. Неговият вик долиташе от съседната таванска стая и звучеше тъжно и самотно. — Клетото детенце! - каза Дребосъчето. — Може би го боли коремчето. — Ей сега ще разберем - отзова се Карлсон. Те запълзяха край корниза. Стигнаха таванската стая. Карлсон вдигна глава и надникна предпазливо в стаята.

Slide16:

- Съвсем изоставено дете - каза той. — Явно е, че бащата и майката скитат някъде. Детето се късаше от плач. - Спокойствие и само спокойствие!  - Карлсон се прехвърли през прозореца и произнесе гръмко:  - Пристига Карлсон, който живее на покрива — най-добрият бавач на деца в целия свят.

Slide17:

И Дребосъчето се прехвърли през прозореца. Карлсон приближи креватчето, в което лежеше бебето, и го погъделичка с пълничкия показалец под брадичката . Изглежда, това се стори забавно на бебето, защото то се усмихна. Карлсон беше много горд. - Колко е лесно да развеселиш едно детенце! - каза той. - Най-добрият бавач в света — това съм аз …

Slide18:

Но детето заплака отново. — Не плачи, мъничка моя! — каза Дребосъчето.  - Струва ми се, че искаш да ядеш . То потършува в бюфета, но мляко не намери - там имаше чинийка с три късчета салам. — Спокойствие и само спокойствие! — каза Карлсон . Той натисна копчето на корема си и излетя през прозореца. Скоро Карлсон долетя, като държеше в ръка шише с мляко. Бебето протегна малките си ръчички към бутилчицата и замляска нетърпеливо. То бързо заспа, защото беше нахранен о и уморен о .

Slide19:

. — А сега, преди да си отидем, нека да направим някоя пакост — предложи Карлсон. Той отиде до бюфета и извади чинията с нарязания салам. Карлсон окачи парченцето салам на дръжката на вратата. Второто парченце сложи в устата на порцелановия гълъб, който стоеше на шкафчето. П оследното парченце салам пъхна в ръчичката на детето . Това наистина изглеждаше доста смешно. Можеше да се помисли, че то сам о е станал о , взел о е парченцето салам и е заспал о с него.

Slide20:

. Дребосъчето все пак каза: — Моля ти се, не прави това! — Спокойствие и само спокойствие! — отговори Карлсон. — Ние ще отучим нейните родители да излизат вечер от къщи. — Защо? — учуди се Дребосъчето. — Бебе, което ходи и си взема само салам, те няма да се решат да оставят самичко вкъщи. Кой може да предвиди какво ще му хрумне да вземе друг път?

Slide21:

. Тъкмо в този миг Дребосъчето чу някой да се качва по стълбата и подскочи от страх. — Идат! — прошепна той. — Спокойствие и само спокойствие! — каза Карлсон и повлече Дребосъчето към прозореца. Но изведнъж се раздаде вик. Навярно бащата и майката на бебето бяха забелязали, че момиченцето стиска в ръчичката парче салам. Дребосъчето не дочака да чуе какво ще кажат родителите на бебето за лудориите на най-добрия бавач на бебета в света, който се скри бързо зад комина.

Внимавахте ли?:

Внимавахте ли? Кой е най-добрият приятел на Карлсон? Какво мисли Карлсон за себе си? Коя е любимата му фраза? Каква шега замисля Карлсон? Как завършва историята?

Slide23:

Освен приятел на Дребосъчето, Карлсон – дебеличкото човече с перка на гърба става приятел на още безброй деца.

authorStream Live Help